spot_imgspot_img
spot_img

Előadással készül az IKEA a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjára

-

Article Top Ad (AdSense)

Az IKEA célja, hogy mindenki számára szebbé tegye a hétköznapokat, és hozzájáruljon a kényelmes, biztonságos, boldog otthon megteremtéséhez.  Az, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát az otthonában, elengedhetetlen feltétele ennek a küldetésnek, ezért az IKEA kiemelten fontosnak tartja, hogy tegyen a nők elleni erőszak megállításáért.

Magyarországon a nők és gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszak sajnos nagyon is valóságos probléma. Majdnem minden második nő tapasztalt már valamilyen formában lelki erőszakot, és minden ötödik nő élt már át fizikai vagy szexuális bántalmazást[1].

Szükséges a felvilágosítás

Az IKEA 2021-es, magyarországi kvantitatív kutatásából kiderült, hogy a családon belüli erőszakkal kapcsolatos néhány tévhit még mindig nagyon mélyen gyökerezik, így további felvilágosításra van szükség: világossá kell tenni, hogy a családon belüli erőszak mindenféle családot érinthet, nemcsak a szociálisan hátrányos helyzetűeket, és hogy a kapcsolatból való kilépés után is fennáll a további bántalmazás veszélye. Mindeközben a probléma súlyát jól szemlélteti, hogy a válaszadók több mint fele (50-60 százalék között) ismer olyan személyt, aki a tudomása vagy feltételezése szerint elszenvedője volt a párkapcsolati erőszak lelki, fizikai, társadalmi vagy gazdasági változatának.

Az IKEA fontosnak tartja, hogy a családon belüli erőszak és kiterjedtebben a nők elleni erőszak problémáját tematizálja, és felhívja a figyelmet a probléma súlyosságára.

Ennek érdekében az IKEA az Örs vezért téri áruházánál egy, a témához kapcsolódva koreografált, kortárs táncművészeti előadást mutat be november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Az esemény együttműködő partnere a NANE

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület 1994-ben jött létre, célja, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakkal szemben.

A táncelőadás koreográfusa Vasas Erika táncművész, aki elismert és aktív tagja a nemzetközi és hazai táncéletnek.

Az IKEA korábban is aktívan támogatta már a nők elleni erőszak megállítását és az áldozatok segítését:a NANE Egyesülettel együttműködve, rendhagyó támogatási program keretében az IKEA immáron két éve foglalkozik a nők elleni erőszak áldozatainak segítésével, illetve erőszak megelőző tevékenységek támogatásával. Az együttműködés eredményeként az elmúlt években tizenhat áldozatsegítő és edukációs program valósult meg, köztük a NANE segélyvonalának bővítése,amin keresztül 2021. februárja és 2022. augusztusa között közel 800 áldozatnak nyújtott segítséget a szervezet.

„Úgy gondoljuk, hogy a magánszektor hangja is fontos a kérdésről folyó vitában. Bárki válhat párkapcsolati erőszak áldozatává. Éppen ezért az elmúlt két évben a helyi közösség megsegítésére összpontosítottunk, de a probléma által mélyen érintett munkatársaink támogatására is. Segítséget nyújtottunk számukra 10 plusz fizetett szabadnap, anyagi és tárgyi segítségnyújtás, a munkahelyi biztonság biztosításában, valamint a terapeuta és ügyvédi szolgáltatások megszervezésében. Célunk, hogy sok ember számára jobb hétköznapokat teremtsünk, és ez csak akkor lehetséges, ha az otthon biztonságos hely,” – mondta el Roman Bojko, IKEA magyarországi, csehországi és szlovákiai Egyenlőség, Sokszínűség és Befogadás vezetője.

Az IKEA-nak köszönhetően az együttműködés kezdete óta sámos, az áldozatsegítés területén dolgozó szakember munkáját támogató program valósult meg.

Ezek a programok amellett, hogy eszközöket biztosítottak a szakembereknek a trauma-túlélőkkel folytatott, segítő munkához, az ügyfélellátással járó érzelmi és mentális megterhelésre is külön figyelmet fordítottak.

Az iskolai dolgozók, tanárok, pszichológusok és szociális munkások képzése is hangsúlyos szerepet kapott, hiszen a gyermekekkel, fiatal felnőttekkel foglalkozó segítők így tudják támogatni a fiatalokat abban, hogy megfelelő információkhoz jussanak az egyenlőségen alapuló, biztonságos kapcsolatokról, illetve segítsék őket abban, hogy milyen lépéseket tehetnek abban az esetben, ha erőszakot tapasztalnak. Az oktatási intézményekben dolgozók számára megvalósított kétnapos képzésen több mint 60 oktatási szakértő vett részt, 49 intézmény képviseletében, minek eredményeként több mint 3000 fiatalhoz jutott el a program.

Az IKEA a NANE-n keresztül 6 974 950 Ft értékben támogatott termékadományokkal átmeneti otthonokat, védett házakat, amelyek a családon belüli erőszak áldozatainak kínálnak menedéket.

[1] Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) tanulmánya, 2014.

Ma van a nők elleni erőszak megszűntetésének világnapja

Hiánypótló szolgáltatás indul a gazdasági erőszak áldozatainak

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!