spot_imgspot_img
spot_img

Elment egy legenda – meghalt Benkő László, az Omega együttes alapítója

-

Article Top Ad (AdSense)

Az együttesre maradt a szomorú feladat, hogy megosszák a nyilvánossággal a tragikus hírt. Életének 77.évében meghalt Benkő László billentyűs, az Omega alapító tagja.

Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad- adták hírül ma reggel a FB oldalukon.

Benkő Laci régóta  súlyos beteg volt, három évvel ezelőtt májrákot diagnosztizáltak nála.Az életmentő műtét után lassan visszatért a zenéléshez, mindig hitt a gyógyulásban. Emlékszem, egyáltalán nem látszott rajta, hogy nagyon beteg lenne, amikor Zamárdiban, fia egykori pubjában lépett fel a helyiség megmentéséért adott koncerten. A zene, a koncrtezés adott erőt neki, és három évig sikerült is megbírkózni az alattomos  kórral.

Az idén nyáron került újból kórházba, ekkor  újra megműtötték, ugyanis a tüdeje bevizesedett.

Pár hónapja halálhírét keltették az interneten, ám ő csak nevetett rajta, és azt mondta, hogy most már biztos, hogy sokáig fog élni.

Sajnos nem lett igaza! Búcsúzunk tőled, Laci!

Benkő László (1912–2001) jogász és Barlai Ilona fia.Testvére:  Tanulmányait már a fővárosban kezdte el. Középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető.

Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az együttes első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekeljHa én szél lehetnék), trombitán (Trombitás FrédiRégi csibészek), citerán (Kállai kettős), időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett. A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. Presser távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszik, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon. Az Omega 6 – Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók. Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt. A későbbi időkből nehéz biztosan megállapítani, mik tekinthetők az ő alkotásainak, mert az 1976–1987 közötti dalokat kollektíven jegyezték, de legvalószínűbb, hogy Benkő kevés dalt írt az Omegában, de azok általában a legjobbak közül valók.

Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is, leginkább Ihos Józseffel együtt. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője. 2013-tól rendszeresen fellép a Megapolis tribute együttessel, amivel kizárólag az Omega együttes dalait játsszák. 2017-ben májrákkal diagnosztizálták, kitartó küzdelem után felépült, de a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba. Hosszan tartó, súlyos betegség után, 2020. november 18-án hunyt el.

Forrás :Wikipédia

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!