spot_imgspot_img
spot_img

Ellenőrizetlen antigén tesztek kerültek a magyar piacra

-

Article Top Ad (AdSense)

Az első Európában forgalmazott lakossági használatú antigén tesztből ismeretlen forrásokból nagy mennyiségű ellenőrizetlen szériák kerültek az országba.

A szeptembertől a médiában is megjelenő, patikákban és gyógyászati segédeszköz üzletekben forgalmazott lakossági COVID-19, fájdalommentes orrüreg antigén teszt, a BOSON forgalmazója az A-Lab Pharma (Arvali Kft.) figyelmezteti partnereit és a termék vásárlóit, hogy feltehetően a márka országos tájékoztató kampányát is kihasználva ellenőrizetlen külföldi forrásokból jelentős mennyiségű BOSON teszt került a hazai piacra. Ezen termékek beszerzési és terjesztési formái nem pontosan behatárolhatóak. A figyelmeztetés nem érinti a Hungaropharma Zrt-n, Phoenix Pharma Zrt-n, BELLIS Zrt-n, Patella 96 Kft-n és Salus Kft-n keresztül beszerzett termékeket, amelyek ellenőrzött forrásból származnak. Az ismeretlen eredetű termékeket a patikákban és a közösségi médiában az eredeti forgalmazó szakmai anyagainak egyes elemeit is felhasználva próbálják meg terjeszteni.

A BOSON hazai márkaképviselete felhívja a figyelmet, hogy ugyan az EU-ban jogilag megengedett a termékek szabad áramlása, és ezt a forgalmazó sem kívánja akadályozni, a gyakorlatban mégis minden országban és minden termékkategóriában kontrollálható, jól behatárolható értékesítési rendszerek alakultak ki egyértelmű felelősségi határvonalakkal, amelyeket a vállalkozók többsége tiszteletben is tart, és amelyek a fogyasztókat és a szerződéses viszonteladókat is védik. 

A szóban forgó szállítmányok szállítási útvonala és a termékek szállításának körülményei nem azonosíthatóak, így nem kontrollálható a termékek tárolásának és szállításának környezete vagy hőfoka, így az is elképzelhető, hogy a nem hivatalos forgalmazó által piacra dobott termékek valójában működésképtelenek. Ha nem lekövethető egy orvostechnikai termék útja a kereskedelmi forgalomba kerülés során, akkor nem lehet senkit felelősségre vonni, ha bármilyen gond adódik vele. Az eszköz dobozában akár valódi vagy nem valódi, átcsomagolt is lehet a termék. Ha minőségi problémák merülnek fel, akkor egy nemrég alakult értékesítő cég nehezen vonható felelősségre, helyettük viszont a teljes felelősséget az adott termék forgalmazásában résztvevőknek kell vállalnia, a minőségi kockázatokat pedig a fogyasztók viselik.

Az ismeretlen eredetű BOSON dobozokban vagy nem a hivatalos forgalmazó által használt többnyelvű, gyári használati útmutató szerepel, hanem egy magyar nyelvű fordítás, más országokból származó nyelvekkel, és a magyar nyelvű használati útmutatót egyes esetekben a doboz mellé adják csak. Előfordul a hazaival megegyező doboz is, így nem könnyű a termékek beazonosítása. Ezért is fontos, hogy a patikák megfelelő minőségellenőrzési és partnerminősítési rendszerrel rendelkező nagykereskedőtől vásárolják a termékeket.

A gyártó és az eszköz hivatalos importőre, márkaképviselete, az A-Lab Pharma és kiemelt forgalmazója az Aerosoft Kft. felhívják a figyelmet, hogy a forgalmazók csak a két cég által forgalomba hozott termékekért vállalnak felelősséget. A hivatalos forgalmazók a nagykereskedőkkel együttműködve a termékek mellé jelentős kommunikációs, dokumentációs- és magyar nyelvű videós használati útmutatót is magában foglaló támogatást is biztosítanak a hazai patikáknak és viszonteladóiknak. 

Az eredeti BOSON COVID-19 antigén teszt terméket 2021. júliusa óta forgalmazza az A-Lab Pharma, az eszköz a gyógyszernagykereskedőkön keresztül az összes hazai patikában elérhető. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!