Elkezdődött II. Erzsébet királynő temetése

-

Nagy-Britannia és a világ végső búcsút vesz ma II. Erzsébet királynőtől. London utcáin tömegek gyűltek össze annak az uralkodónak a tiszteletére, aki 70 évig uralkodott Nagy-Britannia trónján.

2022. szeptember 19-én egy eseményekkel teli nap kezdődött Londonban és Windsorban. Az AP Hírügynökség értesülései szerint több százezer ember igyekezett London központjába, hogy részt vegyen ebben a történelmi pillanatban. Jóval az istentisztelet kezdete előtt a városi hatóságok információi arról adtak hírt, hogy a temetési körmenet mentén a kilátók megteltek.

II. erzsébet-temetés
Fotó: Frank Carman/flickr.com

A temetés számokban

Kétezer méltóság és vendég érkezett a Westminster Abbeyben az állami temetésre, III.Károly királytól és más királyi családoktól a világ vezetőin keresztül olyanokig, akik segítettek a COVID-19 világjárvány leküzdésében.

5949 katona vonult be az aprólékosan koreografált hadművelet során, amely a királynő szeptember 8-i halálával kezdődött Balmoral birtokán, a skót felföldön. Ez a szám 4416 főt jelent hadseregtől, 847 a haditengerészettől és 686 a légierőtől származik. Ezen kívül a Nemzetközösség nemzeteinek fegyveres erőinek körülbelül 175 alkalmazottja vett részt az eseményen.

Nagyjából 1650 katona vesz részt a temetése után a királynő koporsójának pompás felvonulásában a Westminster Abbey-től a Wellington Archig. További 1000-en sorakoznak majd az utcákon a felvonulási útvonalon. Amikor a koporsó eléri Windsort, 410 katona vesz részt a menetben, 480-an az utcákon sorakoznak, 150-en díszőrségben állnak és sorra lépnek, további 130 pedig egyéb szertartásokban teljesít feladatot.

Csak London központjában 36 kilométernyi sorompót állítottak fel a tömeg ellenőrzésére, valamint a Parlament, a Westminster Apátság és a Buckingham-palota körüli kulcsfontosságú területek biztonságának megőrzésére.

A londoni közlekedési hatóságok közel egymillió emberrel számoltak, akik ellátogatnak hétfőn a fővárosba. Körülbelül 250 extra vasúti járat közlekedik majd, hogy az embereket a városba és onnan kimozdítsák.

2868 gyémánt, valamint 17 zafír, 11 smaragd, 269 gyöngy és 4 rubin csillog a birodalmi államkoronában, amely a királynő koporsóján fekszik.

Balmoralból a Westminster Apátságig

A 2022. szeptember 8-án elhunyt királynő testét szeptember 11-én 10:00-kor a balmorali kastélyból szállították Edingborough-ba, ahonnan a királyi zászlóval és a koronával díszített koporsót Anna hercegnő kíséretében RAF Northoltra szállították. Innen a Buckingham-palotába vitték tovább, majd másnap Westminsteri apátság épületébe.

II. Erzsébet-Barlmoral
A királynő imádott kastélya Balmoralban. Fotó: Hilton Bartlett/flickr.com 

Hétfőn délelőtt valamivel 11 óra előtt a koporsót a Királyi Haditengerészet Állami Fegyverszállító kocsiján viszik fel a Westminsteri Palotától a Westminsteri Apátságig az állami temetésre. A koporsót a király, valamint a királyi család tagjai közvetlenül követik.

A temetést Canterbury érseke tartja, amely az apátságban és az Egyesült Királyság egész területén kétperces csenddel és a Himnusz hangjaival zárul. Az állami temetési államfők és kormányok képviselői vesznek részt, köztük külföldi királyi családok, főkormányzók és birodalmi miniszterelnökök. A birodalmak és a Nemzetközösség más képviselői, a Lovagrendek, köztük a Viktória-kereszt és a György-kereszt kitüntetettjei, a kormány, a parlament, az egyház és Őfelsége védnökségei alkotják majd a gyülekezetet, a nyilvánosság többi képviselőjével együtt.

Az istentisztelet végén Őfelsége koporsóját a The Mall on the State Gun Carriage-en keresztül a Welington Archba viszik, ahonnan a halottaskocsi megkezdi útját majd Windsor felé.

windsori kastély-II.Erzsébet
Fotó: rckr88/flickr.rcom

A magántemetésre egy privát családi istentisztelet keretében kerül sor. A királynőt a Szent György-kápolnában Fülöp herceg mellé helyezik örök nyugalomra.

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!