spot_imgspot_img
spot_img

Elkezdődött az ukrán gyerekek oktatása

-

Article Top Ad (AdSense)
Az ukrán helyzet és a Magyarországra érkező menekültek problémája sokkal több területet érint. A hazánkban lévő ukrán gyerekek- otthagyva hazájukat- kénytelenek voltak tanulmányaikat is megszakítani. Ennek a problémának az orvoslására, elindult hazánkban az Ukrán gyerekek oktatása és- ha igény van rá- a magyar tanrendbe való beintegrálása.
Fotó: Pixabay

Elindult az első délutáni iskola ukrán gyerekek számára

Kristina Kocyba, aki 2018-ban költözött Budapestre és azóta német nyelvű rektor az ELTE-n, hetekkel ez előtt elkezdte szervezni azt a délutáni iskolát, ami kifejezetten az ukrán gyerekek oktatásával foglalkozik. Úgy gondolta, a helyzet nem tűr halasztást, hiszen a tanulás hiánya még inkább generálhat komoly problémákat ezeknél a gyerekeknél a jövőben. Mára összeállt a tanári kar, ami 15 önkéntes tanárból áll- és elindult az oktatás.
Kristina Kocyba szerint nem csak a gyerekeknek, de a szüleiknek is szükségük lehet kiegészítő órákra- mely az ukrán oktatáson felül- segíti magyarországi beilleszkedésüket. Úgy gondolta, hogy az egyetem forrásainak (termeinek, tanárainak) kiaknázása ebben a helyzetben megoldást jelenthet.
Egyelőre hétfőn, szerdán és pénteken tartanak órákat. Az iskola nagy hangsúlyt fektet az idegennyelvek oktatására, az angol mellett kiemelt szerepet kap a magyar nyelv fejlesztése. Már ukrán nyelven is elindult az oktatás, amit két Ukrajnából menekült tanárnő kezdett el az ideiglenes iskolában.
Fotó: Pixabay
Kristina Kocyba hozzátette: nagy segítség lenne, ha kapnának anyagi támogatás, ez főleg az ukrán tanárok fizetésére vonatkozik, hiszen megkönnyítené az életüket hazánkban.
Dobos Mária önkéntes tanár elmondta, hogy fontos, hogy segítsenek, egyrészről, hogy a fiatalok el legyenek foglalva, másrészről, hogy könnyeb legyen a számukra a haza oktatásba való beilleszkedés.
Az iskola természetesen felnőttek számára is ad lehetőséget a nyelvtanulásra és ahogy egy anyuka elmondta, ez nem csak egy iskola, hanem egy közösség is, ahol barátokra találtak. Ez is rendkívül fontos a mostani helyzetben, hiszen a humánus hozzáállásra a segítségre minden szinten szükség van.
Fotó: Pixabay

Ukrán helyzet, magyarországi oktatás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán közleményt adott ki melyben közzétették, hogy egy március 23-án megjelent kormányrendelet értelmében:
„A KÖTELEZŐ ISKOLÁZTATÁSON FELÜL HETI ÖT DÉLUTÁNI EGYÉNI FOGLALKOZÁST BIZTOSÍT AZ ÉRINTETT GYEREKEKNEK, EHHEZ PEDIG TANULÓNKÉNT HAVI 130 EZER FORINTOS TÁMOGATÁST NYÚJT A MENEKÜLTEKET BEFOGADÓ ISKOLÁKNAK, KÖZNEVELÉSI ÉS SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEKNEK.”
Fotó: Pixabay

Az oktatás és a felzárkóztatás alapvető fontosságú

Már hetekkel ezelőtt megindultak az előkészületek annak érdekében, hogy az Ukrajnából Magyarországra érkező menekültstátusszal rendelkező gyerekek megfelelő oktatásba részesüljenek. A saját nyelvű oktatás mellett, mihamarabb integrálni kell a gyerekeket a hazai oktatási intézményekbe. Lehetőség van egyéni foglalkozásokon való részvételre is, a diákok felzárkóztatása miatt, illetve adott esetben a magyar nyelv megtanítására.
A magyar kormány arról is döntés hozott, hogy április 20-ig lehetőséget biztosítanak az érintett fiataloknak arra, hogy hazánkban érettségizzenek. A végzős menekült státuszban lévő fiataloknak így lehetőségük nyílik ingyenesen letenniük a vizsgát. Az Ukrajnából érkező gyerekek oktatásában a Fővárosi Önkormányzat is szerepet vállal- az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal közösen- a diákoknak szombati iskolák nyitását tervezik.
Horváth Péter az indexnek elmondta: „A nyelvi felzárkóztatás mellett a felkészítéseken az egyéb hiányosságokat is pótolni lehet, ez különösen fontos a humán tárgyak esetén, hiszen az anyanyelvhez és a történelemhez kapcsolódó ismeretek minden országban nagyban eltérnek”.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!