spot_imgspot_img
spot_img

Elképesztő újítással rukkolt elő a Google

-

Article Top Ad (AdSense)

MedPaLM néven mutatta be a Google a Google Research és leányvállalata, a DeepMind közös, mesterséges intelligencián alapuló fejlesztését, a nyílt forráskódú, orvosi célokra szánt nagyméretű fejlesztését.

Ez egyesíti a HealthSearchQA-t, az online keresett orvosi kérdések új, szabadon megválaszolható adathalmazát hat további, nyílt kérdés-felelet adathalmazzal, amelyek orvosszakmai vizsgálatokat, kutatásokat és fogyasztói lekérdezéseket tartalmaznak.  A referenciák a modell válaszokat több szempont értékelésének módszerével alakítják ki; figyelembe véve a tényszerűséget, pontosságot, a potenciális ártalmakat és potenciális hajlamokat. A HealthsearchQA adatbázisa 3375 gyakran feltett lakossági kérdés, megalapozott orvosi diagnózisok és a hozzájuk kapcsolódó tünettan figyelembevételével állt össze. Egy orvosszakértőkből álló csoport megállapítása szerint a MedPaLM által adott válaszok döntő többsége (több mint 92 százaléka) megegyezett a szakemberek válaszaival is.

A chatbotok olyan fejlett szoftverek, amelyek az emberhez hasonló interaktív kommunikációra képesek írásban és szóban, valós személy beavatkozása nélkül. Eddig általában webáruházakban, közösségi portálokon, céges weboldalakon hasznosították. Előnyük, hogy a nap huszonnégy órájában bármikor használhatók, okosak, gyorsak és olcsóbbak az emberi munkánál. Egyszerre szinte korlátlan számú ügyfelet tudnak kiszolgálni, és képesek fejlődni, azaz tanulni is.

A ChatGPT néven futó, mesterséges intelligenciával működő chatbot már valósághű és intelligens hangzású szöveget hoz létre. A San Franciscóban működő OpenAI szoftvercég 2022. november végén tette mindenki számára ingyenesen elérhetővé. A GPT a Generative Pre-Trained Transformer rövidítése; ez a nagy nyelvi modell olyan neurális hálózatokon alapuló rendszer, amely hatalmas mennyiségű meglévő, ember által generált szöveg feldolgozásával tanulja meg feladata elvégzését.

A Microsoft is szorosan együttműködik az OpenAI csapatával; egymilliárd dollárral támogatta a GPT-3 és GPT-3.5 nyelvi modellek fejlesztését. Emiatt a Microsoft felhőszolgáltatásának ügyfelei ez év januárjától az OpenAI szolgáltatásához már közvetlenül is hozzáférhetnek.

A Google vadonatúj MedPaLM-ja ennek az informatikai fejlődésnek fontos állomása, mely tartalmában az egészségügyet helyezi a középpontba.

Forrás: A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor

Készíti: Falus Tamás, szerkeszti: Dr. Várnai Péter

Az unokák védhetik meg a nagyszülőket

Teniszkönyöknek kevés köze van a teniszezéshez

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!