Elhunyt Gina Lollobrigida

-

95 éves korában elhunyt Gina Lollobrigida színésznő, az 1950-es és 1960-as évek európai filmművészetének egyik legnagyobb sztárja és szexszimbóluma.

 

A gyakran a világ legszebb nőjeként emlegetett Lollobrigida olyan filmeket adott nekünk, mint az Afrika kincse, Trapéz, Salamon és Séba királynője. Olyanokkal játszott együtt, mint Humphrey Bogart, Frank Sinatra, Rock Hudson és Errol Flynn. Egy időben az egész világ rajongott az „isteni Lolloért”, akit sokszor csak így becéztek. Még a filmmogul – Howard Hughes – is házassági ajánlatokkal bombázta.

„Időről időre megpróbált elkapni! – emlékezett vissza Lollobrigida a Vanity Fairnek adott interjújában. „De nem sikerült neki… egyszerűen túl nagy volt a különbség köztünk. Azt mondtam neki: „Ha elveszíted az összes pénzedet, talán hozzád megyek.” Meglepte, hogy van, akit nem érdekel a pénze. – idézi őt a The Guardian.

Az egymillió lírás lány

Luigina Lollobrigida 1927. július 4-én született egy Róma melletti kis faluban. Egy bútorgyártó lányaként a fiatalkorát azzal töltötte, hogy elkerülte a bombázásokat, mielőtt szobrászatot és rajzot tanult volna a Római Képzőművészeti Akadémián. Ám hamar felfigyeltek a szépségére, és egy tehetségkutató felkínált neki egy meghallgatást a Cinecittà filmstúdióban, amire el is ment, de valójában semmi kedve nem volt hozzá. „Elutasítottam, amikor felajánlották az első szerepemet” – emlékezett vissza. „Szóval azt mondták, hogy fizetnek nekem ezer lírát. Mondtam nekik, hogy az áram egymillió líra, és azt hittem, hogy ezzel véget vetnek az egésznek. De igent mondtak!”

1947-ben részt vett a Miss Itália szépségversenyen, és harmadik lett. Két évvel később hozzáment egy szlovén orvoshoz, Milko Skofichoz. A férje készített róla néhány bikinis felvételt, és amint eljutottak a képek hatezer mérfölddel arrébb, Hollywoodba, a világ leggazdagabb emberéhez, aki több mint 20 évvel volt idősebb Lollobrigidánál, felkutatta és munkát ajánlott neki. Lollo el is fogadta, és arra számított, hogy a férje is elkíséri Amerikába, ám az indulás napján a Hughes által megígért jegyek közül csak egy állt rendelkezésre.

Hughes Hollywoodba csalta két és fél hónapra, közben tovább bombázta házassági ajánlatokkal. A rajongás több mint egy évtizedig tartott, amit a férj roppant megértően fogadott. Csak úgy engedte haza Huges Rómába, hogy aláíratott vele egy hétéves szerződést, ami nem vonatkozott az európai filmstúdiókra. Így Gina Franciaországban és Olaszországban is dolgozhatott.

Elkészült az Afrika kincse kalandfilm Humphrey Bogart és Peter Lorre szereplésével. Ezt az 1956-os Trapéz című dráma követte, amiben Burt Lancasterrel és Tony Curtisszel együtt szerepelt. Az 50-es években a címszereplő szerepe jutott neki a Salamon és Séba királynőjében.

Az 50-es és 60-as évek legnagyobb sztárja lett, akiért megőrült a világ

Nemcsak a szépsége és a szerepei tették híressé, hanem a rivalizálása is az olasz mozi másik nagy csillagával Sophia Lorennel. Bármennyire is tagadta, csak-csak féltékeny lehetett a fiatal, feltörekvő színésznőre. De mennyire csak tudott, inkább a karrrierjére fókuszált, és olyan emlékezetes filmekben szerepelt, mint A párizsi Notre-Dame Anthony Quinnel, és A törvény című filmdráma, amiben Yves Montand-nal és Marcello Mastroiannival játszott.

A hetvenes években indult meg a lejtőn. Nem vállalt több filmszerepet, és 1971-ben elvált a férjétől, akitől egy fia, a kis Milko született.

A filmcsillagból fotóriport lett

Új életet kezdett, és fotóriporter lett. Olyanokkal dolgozott együtt, mint Henry Kissinger, Jurij Gagarin, Grace Kelly és sok más jelentős ember. Exkluzív interjút is készített Fidel Castró kubai vezetővel és 1976-ban dokumentumfilmet forgatott Indira Gandhiról. 1980 őszén a fényképeiből kiállítást rendeztek a párizsi Musée Carnavelet-ban.

Közben az évek folyamán nem vetette meg a szerelmet, rengeteg románca és kalandja volt. Az egyik legismertebb 23 éves Javier Rigau y Rafolsz (Gina 57 volt) 1984-ben, akivel szép kis botrányba kerültek. Eleinte nagy volt a szerelem, és a férfi azt állította házasok (mert titokban egybe keltek 2006-ban), Lollo viszont tagadott. Ebből pereskedés lett, ami eltartott két évig, míg csak kiderült, hogy házasok, de végül 2019-ben érvénytelenítésre került a frigy. Már bőven a 80-as éveiben jár az isteni Lollo, mikor bevallotta: „gyengéi a fiatalabb férfiak”.

Akármennyire is botrányosan alakult a szerelmi élete, kétségkívül beírta nevét a történelembe szépségének és legendás filmjeinek köszönhetően. Nem is csoda, hogy több filmfesztivál életműdíjjal tüntette ki, és 2018 óta van csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányán.

A halála óriási veszteség a filmvilág számára, hiszen egy újabb ikonikus alaktól kell búcsúzni. Halálával kapcsolatban egyelőre csak annyi derült ki, hogy egészen tavalyig kiváló egészségi állapotnak örvendett, de ősszel kórházba került, és egy római klinikán ápolták.

képek: pinterest

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!