spot_imgspot_img
spot_img

Elhunyt Dunai Tamás

-

Article Top Ad (AdSense)

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a 73 éves Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész. Száznál is több színházi szerep, és rengeteg televíziós szerep fűződik a nevéhez. 

Február 22-én, szerdán hunyt el otthonában az érdemes és kiváló művész, akinek halálhírét a családja jelentette be csütörtökön. A család annyit mondott a Story-nak, hogy a temetéséről később intézkednek.

Dunai Tamás 1949. július 7-én született Mohácson. 1976-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Madách Színház tagja lett, ahol egészen 1992-ig játszott. Számos klasszikusban szerepelt, mint Stendhal: Vörös és feketéje, Madách Imre: Az ember tragédiája, William Shakespeare: Hamletje, valamint Eliot – Webber – Rice: Macskák c. darabjában, és még hosszan lehetne sorolni.

Ezt követően szabadúszóként dolgozott, ám az elmúlt években a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban láthattuk rendszeresen. De nemcsak a színházban, a filmekben is maradandót alkotott, emlékezzünk csak vissza a Teketória, Angi Vera, Dóra jelenti, Állatkerti mesék, Gyanú, Made in Hungária, Sorstalanság, Polygamy, filmekre, de ezenkívül temérdek hangjátékkal is megörvendeztett bennünket. Az egyik legkellemesebb hangú szinkronszínész volt. A korona sorozat 5. évadában ő szolgáltatta Fülöp, Edinburgh hercege magyar hangját, A két pápában Jorge Bergoglio bíborosét, A menü c. filmben pedig Richard hangját, csakhogy kiemeljünk néhányat a közelmúltbeli munkáiból.

A zene nagyon közel állt hozzá, mivel kiválóan játszott szaxofonon és klarinéton, valamint a Színészzenekar tagja volt. Hazánkban és külföldön is fellépett Budapest Dixieland Band és a Budapest Klezmer Band vendégeként.

Arra is volt lehetősége, hogy kipróbálja magát rendezőként. Még 2004-ben mutatkozott be az Ez nem ugyanAz című musicalesttel.

Élete során rengeteg díjjal jutalmazták tehetségéért, ilyen az 1985-ös Jászai Mari-díj, az 1997-es Magyarország Érdemes Művésze díj, a 2015-os Magyarország Kiváló Művésze díj  és 2022-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. 2016-ben pedig szülővárosa, Mohács díszpolgárává választották.

képek: pinterest, leadkép: madachszinhaz.hu

Puzsér lerántja a leplet

Előadások angol nyelvű felirattal az Örkény Színházban

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!