spot_imgspot_img
spot_img

Életszagú filmek az anya-lánya kapcsolat szépségeiről és nehézségeiről

-

Article Top Ad (AdSense)

Anyának lenni minden, csak nem könnyű, még akkor sem, ha éppen a kiegyensúlyozottság és maximális szeretet jellemzi kapcsolatát a gyermekével. Ám az élet ennél gyakran zordabb, és állandó veszekedések, hullámvölgyek tarkítják az ilyen köteléket. Összeszedtünk néhány felettébb tanulságos, de egyszerre lélekemelő és szórakoztató anya-lánya filmet, ami segíthet jobban megérteni a másikat, és ezáltal közelebb kerülni hozzá.

Nevetés, összeveszés, sírás, kibékülés, őszinte csodálat és megbánás. Ezek jellemzik az alábbi produkciókat, amelyek egytől-egyig életszagúak. Hemzsegnek az olyan helyzetektől, amelyek lazán megtörténhetnek veled, ugyanakkor olyan bölcsességekkel látták el őket, amelyek gyógyírként szolgálhatnak a szívfájdalomra, vagy egyszerűen még jobbá tehet egy anya-lánya kapcsolatot.

Édesek és mostohák

Nem mai film, de a szituáció sajnos sokaknak ismerős lehet. Két feleség, két anya története ez. A közös bennük a szeretett férfi (Ed Harris), aki elvált az idősebb nőtől, a minta anyától (Susan Sarandon), akivel két közös gyermeke van. Közben készül elvenni a szép és fiatal nőt (Julia Roberts), aki igyekszik jó mostoha lenni. Természetesen az ex-feleség próbálja a gyerekeit az „új nő” ellen hangolni. Ugyan itt-ott jókat lehet derülni a filmen, mégis sokat lehet tanulni belőle, főleg azoknak, akik háborúznak a gyerekek előtt és eszközként használják őket. Rámutat arra, hogy a béke – és a szeretett férfi és a gyerekek boldogsága -, fontosabb az önös érdekeknél.

Nem férek a bőrödbe

Ez a film tökéletesen érezteti azt, milyen nehéz tudni lenni egy tinédzser nevelése, egyúttal érzékenyíti a nézőt azáltal, hogy lehetőséget ad elképzelni: milyen lenne testet cserélni az anyánkkal/lányunkkal. Mivel ez történik Dr. Tess-szel (Jamie Lee Curtis) és Annával (Lindsay Lohan), akik két elfogyasztott szerencsesütinek köszönhetik a csodát. Így van lehetőségük belekóstolni egymás helyzetébe, és megérteni a másik érzelmi világát. Pont ez a film üzenete: néha érdemes belegondolni a másik helyzetébe.

Lady Bird

Nagyszerűen példázza az anya-lánya kapcsolatok bonyolultságát, ami sokszor telis-tele van drámával. Lady Bird ( Saoirse Ronan), vagyis Christine és anyja kapcsolata finoman szólva is viharos. A kaliforniai Sacramentóba költöznek, de persze a fiatal tini ki van ettől borulva, és a beilleszkedésben sem remekel. Édesanyja, aki nővér, szinte állandóan dolgozik, és végtelen türelemmel, szeretettel áll az örök lázadó lánya minden húzásához. Az egyik jelenetben még ősellenségek, a következőben már a legjobb barátok. Ez az igazán gondolatébresztő alkotás kiválóan érzékelteti egy kapcsolat hullámvölgyeit.

Rossz anyák

Anyának lenni egyáltalán nem sétagalopp. Ezzel tisztában van Amy (Mila Kunis) is, akinek látszólag igen boldog az élete egy szép kertes házzal, férjjel, két gyerekkel meg egy kutyával. De a karrierje romokban, és az idegösszeomlás kerülgeti, mert annyira igyekszik tökéletes anya lenni. Ám nem ő az egyetlen, aki agyonstresszelte magát, és két másik anyatársal (Kristen Bell, Kathryn Hahn) úgy döntenek: lazábbra veszik a gyeplőt. A film lényege a címben rejlik: valójában senki sem lesz rossz anya csak azért, mert néha magára is gondol.

Mamma Mia!

A húszéves Sophie (Amanda Seyfried) és az őt egyedül nevelő Donna (Meryl Streep) története jól példázza, milyen is egy szingli anyuka élete. Hogyan próbál egyszerre két szülőként teljesíteni, hogy a lánya ne szenvedjen hiányt semmiből. Persze jól tudjuk, a sztori ennél csavarosabb, hiszen amikor a lány férjhez készül menni, ezért mindhárom potenciális apját is meghívja az esküvőjére. Maga a történet is kellően lebilincselő, habár nem könnyű úgy meghatódni, hogy közben bugizni támad kedve az embernek, amikor csak felcsendül egy ABBA sláger. A Mamma Mia! – Sose hagyjuk abba második részből pedig megtudhatjuk, a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre.

Kisasszonyok

Mindegy, hogy az eredeti 1994-es változatot vagy a 2020-as remake-t választja az ember Emma Watson és Saorise Ronnan főszereplésével, mert ugyanúgy megkapja az élményt. Adott egy anya, aki egyedül neveli négy lányát az 1862-es polgárháború idején. Mindegyik más személyiség, de az édesanya fáradhatatlanul támogatja őket, és hagyja, hogy megtalálják önmagukat, kiteljesedjenek. Az egyik festő, a másik író szeretne lenni, ám abban a korszakban nemigen termett babér az ilyen jellegű ambícióknak, ha nőnek született az ember. Ám a támogató anyja minden körülmény között motiválja, és biztatja lányait.

Szívek szállodája

Egy kis kakukktojás a listán, hiszen nem film, hanem sorozat. De aligha akad olyan, aki ne szaladt volna bele a Gilmore lányok történetébe, amit érdemes időről-időre újranézni. Azonkívül, hogy elképesztően szórakoztató, mindig talál benne valami olyat egy anya vagy éppen leány, amire szüksége van, és segíthet a kapcsolatán. Hiszen ebben a sorozatban aztán tényleg alaposan körbe van járja az anya-lánya kapcsolat minden öröme és bánata. Ám ha valakinek olyan köteléke van, mint amilyen Lorelaié és Rory-é, akkor az minden nehézséget kibír, és a legszebb: mindig van hová fejlődni. De az biztos, hogy sokan irigyeljük a kettejük őszinte, nyitott és többé-kevésbé kiegyensúlyozott kapcsolatát.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!