spot_imgspot_img
spot_img

Ételmentő receptek az ünnepek utánra

-

Article Top Ad (AdSense)

Az ünnepekre készülve képesek vagyunk túlzásokba esni. Szeretjük megmutatni, mennyi ínycsiklandó ételt tudunk elkészíteni.

A kiváló minőség mellett a brutális mennyiség is a karácsonyi asztal jellemzője, nem sporólunk, még akkor sem, ha az élelmiszerárak már indokolnák a takarékoskodást. A tudatos vásárlás és fogyasztás érdekében a Provident Bede Róbert mesterszakács segítségével összegyűjtött öt egyszerű ételmentő ötletet, amelyekkel a megmaradt sült húsokból, de akár még a kiszáradt bejgliből is új fogásokat készíthetünk.

Az ételpazarlás sajnos nem csak a karácsonyi időszakra jellemző. A magyar vendéglátáshoz hozzátartozik, hogy nem ürülhetnek ki a tálak, mindig sokkal több ételt készítünk, mint ami indokolt lenne. A jelentősen megnövekedett élelmiszerárak miatt viszont nem mindegy, hogy mi történik a megmaradt fogásokkal.

A Provident ügyfelei körében végzett kutatás azt mutatta, hogy a magyarok jelentős része – a szórakozás és a ruházkodás mellett – az élelmiszeren kíván leginkább sprórolni, hogy fedezni tudja a megemelkedett megélhetési költségeit. A pazarlás visszaszorításával a háztartások tízezreket spórolhatnának meg, ezért fontos, hogy minden megmaradt étel hasznosuljon valamilyen formában.

A költségek mellett az élelmiszerek előállításának környezetkárosító hatása is folyamatosan fokozódik, ezért bolygónk védelme szempontjából egyre fontosabbá válik a az ételmaradékok újrahasznosítása. A fejlett országokban évente 105 kilogramm élelmiszerhulladék jut egy lakosra.

Az ünnepek alatt sokkal több élelmiszerhulladék keletkezik, mint az év más időszakában, ezért is indítottunk útjára egy ételmentő programot, amelynek első lépéseként Bede Róbert séf segítségével szeretnénk 5 tippet adni arra, hogy egy kis kreativitással, miként alakíthatóak át a karácsonyi maradékok ízletes fogásokká. Fontos, hogy kiálljunk a tudatos vásárlás és fogyasztás mellett, ezzel is esélyt teremtve egy jobb életre” – mondta Pálfalvi Márta, a Provident Zrt. kommunikációs igazgatója.

Egyetértek a Provident kezdeményezésével: szerintem is fontos, hogy a lehető legkevesebb élelmiszer végezze a kukában. Ez az igény valójában nem újkeletű, nagyanyáink még számos olyan receptet ismertek és használtak, amelyek a megmaradt ételekre épültek.  Ezeket szeretnénk most feleleveníteni, újra visszahozni a köztudatba, így segíteni a magyar háziasszonyoknak” – magyarázta Bede Róbert mesterszakács

Ételmentő receptek, melyek Bede Róbert séf receptjei:

Savanyúkáposzta saláta almával, lilahagymával

A meg nem főzött, kimaradt savanyúkáposztából és almából.

Hozzávalók: 30 dkg savanyúkáposzta, 2 db alma, 2 fej lilahagyma, 6-8 vékony szelet húsos szalonna, vagy sonka, 1 evőkanál reszelt torma, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál fehérbor ecet, 1 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál olaj, só, őrölt kömény, őrölt bors.

A maradék káposztát alaposan megmossuk, majd kissé átvágjuk. A cukrot, sóval, ecettel, fűszerekkel összekeverem,felöntöm az olajjal, és a szeletelt almával, lilahagymával illetve káposztával alaposan egybeforgatom. Ízesítem mustárral, tormával.

Külön sült szalonnával, vagy sonkával tálalom.

Sült húsos tésztakosár, zöldség-gyümölcs raguval

Maradék sertés, vagy pulyka sült kicsit megpuhult, maradék gyümölcs, illetve fel nem használt zöldségek.

Hozzávalók: (tészta 20-23 cm-s forma) 25 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás, 1 evőkanál tej.  20 dkg maradék hideg sült, 3 db tojás, 3 dl tejszín, 15 dkg maradék vegyes reszelt sajt, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió. 1 db alma, 1 db körte, 2-3 db mandarin, 2 db narancs, 2-3 db szilva, 1 db sárgarépa, fél zellergumó, 1 db cukkíni, 1 db vöröshagyma, 1 db erős paprika, kevés gyömbér, só, őrölt bors, kristálycukor, balzsamecet, vaj.

Összeállítjuk a tésztát. A vajat, csipet sót, kevés cukrot a tojással liszttel elkezdjük összedolgozni, majd hozzáadjuk a tejet és sima tésztává gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük, majd 3 mm vékonyra nyújtva beletesszük a tésztaformába, megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt „vakra” sütjük, majd a papírt és súlyt eltávolítva, további 10 percre visszatesszük a sütőbe. Az apróra darabolt maradék sültünket elterítjük a tésztán leöntjük a fűszerezett tejszín és felvert tojások keverékével, megszórjuk a reszelt sajttal, majd szilárdulásig sütjük.

Kevés vajban fél evőkanálnyi kristálycukrot karamellizálunk, rátesszük a nagyon apróra darabolt hagymát, répát, zellert, felöntjük narancslével. Mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Ezután tegyük bele a többi kicsit nagyobbra vágott zöldséget, gyümölcsöt, fűszerezzük gyömbérrel, borssal, ízesítsük sóval, erős paprikával, balzsamecettel. Pároljuk még kb. 25-30 percig, majd külön tálkában (akár hidegen is) kínáljuk a tésztakosarunk mellé.

fotó: freepik

Bundázott rizsgombócok

Maradék rizs, vagy rizi-bizi, esetleg fel nem használt sonka, vagy zöldség.

30 dkg párolt rizs vagy rizi-bizi, 20 dkg vegyes gyökérzöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, esetleg karalábé), 2 csomag petrezselyem 1 db főtt tojás, 5 dkg reszelt sajt, 3 db nyers tojás, 5 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 0.5 l olaj, 4-5 db csemege uborka, 1 doboz hámozott darabolt paradicsom, 1 evőkanál méz, balzsamecet, só, őrölt bors, maradék hús vagy csontleves.

A megmaradt párolt rizst az apróra vágott zöldségekkel kevés maradék húsleves és víz keverékében főzzük nagyon puhára, majd hűtsük le. Reszeljünk hozzá egy főtt tojást és sajtot, szórjunk bele vágott petrezselymet, majd formázzunk gombócokat a rizsből. (Maradék sonkával, aprított sülttel akár tölteni is lehet) Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, majd közepesen forró olajban süssük aranybarnára. Az esetlegesen megmaradt paradicsomlevet, vagy konzervet csemege uborkával, petrezselyemmel, kevés mézzel, balzsamecettel alaposan pürésítsük, sózzuk, borsozzuk. Ezt az öntetet is kínálhatjuk a rizsgombócok mellé.

fotó: freepik

Mákos-diós „máglyarakás”

Maradék bejgli és alma.

Hozzávalók: Fél-fél rúd mákos és diós bejgli, 5 dl tej, 3 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 3 db alma, 5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 15 dkg baracklekvár, 1 evőkanál rum, őrölt fahéj, porcukor.

A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük, majd hozzáöntjük a meleg tejet, kikeverjük. Ezzel az öntettel áztassuk át a darabolt bejgliket, melyekből tegyünk egy réteget vajazott morzsázott sütőformába. Ezt a sort terítsük be vajban fonnyasztott, fahéjjal szórt, szeletelt almával, majd helyezzük el rajta a megmaradt áztatott bejgli darabokat. Locsoljuk meg rummal kikevert baracklekvárral, és közepesen forró sütőben süssük kb 30 percet. Ez idő alatt a tojásfehérjéből, a maradék cukorral verjünk kemény habot és kenjük el egyenletesen a kissé lehűtött „tészta” tetején. Szórjuk porcukorral, majd kb. 15 perc alatt 180 fokos sütőben pirítsuk meg.

bejgli 2
Fotó: elements.envato

Tortanyalóka

Csokoládés, vagy valamilyen vajkrémes szikkadt tortamaradék.

Hozzávalók: 5-6 szelet csokitorta, 20 dkg tortabevonó, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál keményebb lekvár, esetleg 1 evőkanál maradék semleges ízű sajtkrém(mascarpone), 1 db narancs, fahéj, szerecsendió, kardamom, néhány hurkapálca.

A sütemény alaposan morzsoljuk össze kézzel, majd gyúrjuk bele a többi hozzávalót is ízlés szerint. Ízesítsük reszelt narancshéjjal, vagy kedvünk szerint akár szerecsendióval, kardamommal. Formázzunk golyókat belőle, majd alaposan hűtsük le. A golyókba szúrjunk pálcikát és forgassuk meg az olvasztott tortabevonóban. Hagyjuk megdermedni. (Lehet, hogy kissé nagy felfordulás kerekedik a konyhában, viszont garantáltan leköthetjük az ünnep alatt „elfáradt”, tevékeny, élénk, huncut és vidám gyerekeket:))

Karácsonyi ‘kajakóma’ után

Sokat spórolhat, aki házi készítésű szendvicsre vált

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!