spot_imgspot_img
spot_img

Életmentő lehet a segítségnyújtás – interjú egy mentőtiszttel

-

Article Top Ad (AdSense)

Kissné Szücs Anita főállásban mentőtiszt, akinek a segítségnyújtás és életmentés a hivatása. Gyerekek számára készített egy egyedülálló, hiánypótló könyvet. A Bátor vagyok, segítek! könyv az Országos Mentőszolgálat aktuális szakmai ajánlása alapján készült, azzal a céllal, hogy a gyermekek és szüleik könnyedén tanulhassák meg, hogyan kell használni a segélyhívót, hogyan tudnak segíteni a bajban. Anita maga készítette a könyv illusztrációját is. Vele beszélgettünk arról, hogy mennyire fontos tudni, mit kell tenni, ha baj van és mentőre van szükség.

 

– A segítségnyújtás, az életmentés a hivatásod. Mikor, minek a hatására döntötted el, hogy ez lesz az utad?

– Gyerekkoromban elgondolkoztam, hogy olyan szakmát szeretnék, amivel segíthetek másoknak és van a szakmában fejlődési lehetőség is. Egy személyes élmény nagyon megmaradt bennem a mentősökkel, a mentők munkájával kapcsolatban. A nagymamám velünk élt, egy alkalommal rosszul lett. 11 éves lehettem ekkor, de beívódott az agyamba a mentősök szervezettsége, és az a kellemes, pozitív érzés, amit a mentőtisztekhez csatolok. A másik ilyen meghatározó élményem a mára már hivatásommá vált szakmával kapcsolatban az az, amikor Nyíregyházán az első esetkocsira én is felülhettem. Első vonulásra szerelem volt!

Megértem azokat, akik ódzkodnak ettől a pályától, mert sajnos ijesztő dolgokkal is találkozunk és nagy a felelősség is. De, akit a kékfényt egyszer elkap, annak nincs menekvés!

– Gyerekeknek is tartasz játékos, interaktív foglalkozásokat a légzésvizsgálatról, elsősegélynyújtásról. Hogy fogadják a gyerekek az információkat?

– A férjem létrehozott egy mentőalapítványt, Az Életmentők Kalocsai Alapítványt, és folyamatosan oktatásokat szervezünk. Kezdetben városi rendezvényeken jelentünk meg. Azt tapasztaltuk, hogy a gyerekeket is nagyon érdekli az elsősegélynyújtás menete. Láttuk, hogy a kicsik is utánozzák, amit csinálunk, lelkesednek, eljátsszák a látottakat. Most már egyre több helyen ott vagyunk, például táborokban, óvodákban, iskolákban is.

– Ez a tapasztalat hívta életre a Bátor vagyok, segítek! könyvedet is?

– Igen. Azt szerettem volna, hogy amikor elmegyek egy óvodás vagy iskolás csoporthoz, akkor legyen valami a kezemben, egy kézzel fogható anyag is arról, amit mondok, tanítok. Mivel elkezdtem illusztrációt tanulni, így a két dolgot össze is tudtam kötni. A vizsgán a bátorság kulcsszóra kellett kiadványt készíteni, kézenfekvő volt, hogy én az elsősegélyről, az életmentésről fogok mesekönyvet készíteni. Életszerű karaktereket és helyzeteket szerettem volna alkotni, megteremteni. Az antropomorf állatokkal meg tudtam mutatni, hogy a mentő megérkezéséig hogyan kell Nyúl Áronnak és öccsének a rosszul lett Sün bácsira vigyázni. Hogyan kell hátrahajtani a fejét, és hogyan kell megfigyelni a légzését. A rajzok azt is megmutatják, miként kell végrehajtani a mellkas kompressziót. A saját gyermekeimen teszteltem a rajzokat és a történetet. Rajtuk próbálgattam, hogy értik-e. A könyvem szakmailag is precíz, az Országos Mentőszolgálat aktuális ajánlása alapján készült.

interjú mentőtiszttel
kép: /any-things-art.com

– Melyek a leggyakoribb hibák, amit a felnőttek is elkövetnek?

– Teljesen természetes az ijedtség, de a pánikhelyzeten túl kell lendülni. Sokan például a 104-et hívják, ezzel sajnos időt veszítenek, a 112-őt érdemesebb tárcsázni. Azt is fontos tudni, hogy ha a sérült vagy rosszul lévő ember légzésvizsgálatáig jutnak el, már azzal is életet menthetnek. A könyvem azt is bemutatja, hogy mit kell a segélyhíváskor bemondani a Mentőszolgálatnak. A helyszínt jól beazonosítható módon kell ismertetni, a bajba jutott állapotáról a lehető legtöbb információt igyekezzünk elmondani. A könyvemben épp ezért a mentőhívás, a légzésvizsgálat, az újraélesztés menetén vezetem végig a kis olvasóimat.

– Hova, kikhez jutott már el a könyved?

– Meglepően sok helyre. Nagyon jó visszajelzéseket kaptam. Több mint 1 évig dolgoztam a könyvvel, ezért is örülök nagyon, hogy ennyi helyre eljutott. Könyvtárosok is megkerestek az ország számos pontjáról, és még külföldről is érdeklődtek a könyv után. Hiánypótló kiadvány. A Bátor vagyok, segítek! egyre több családban ott van már.

Életmentésről interjú
kép: www.any-things-art.com

– Illusztrátorként is dolgozol, te teremtetted meg a könyv vizuális világát is.

A Bátor vagyok, segítek! könyvhöz sokat kísérleteztem a technikával. Barátságos színvilágot szerettem volna teremteni. A figurákat ki akartam valahogy emelni. Így akvarell-technikával készült a háttér, a karaktereket pedig kivágtam és digitálisan helyeztem a háttérre.

– Tervezel folytatást, esetleg hasonló témában?

– Tapasztalatom szerint sok olyan szituáció van, amit meg kell tanítani a gyerekeknek. Dr. Kádár Annamáriától kaptam azt az ötletet, hogy az egyik mesehősöm, szereplőm felnőttként dolgozhatna a mentőknél, s az ő eseteit mutathatnám meg.

Itt tudsz nézelődni: http://any-things-art.com/

Készítette: R. Szabó Zsuzsa

Kapcsolódó:

Sebezhetőség az online térben – a pszichológus szemével

Így kerekedj felül a pánikrohamokon

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!