Hogyan lehet meghosszabbítani az életet

-

.A magyarok több mint fele heti 3 órát sem mozog, és csak minden 5. gondolja úgy, hogy tudatosan táplálkozik – derül ki az HonestFood reprezentatív felméréséből. A várható életkor hazánkban komolyan alatta marad az európai átlagnak, mégis valahogyan fittyet hányunk az egészre. A vágyott életkor, persze sokkal magasabb. A nők negyede, a férfiak 30%-a legalább 91 évet szeretne élni. Hogy mit kell ezért tenni? Most kiderül!

Fotó: Próbakő Kommunikáció
Worldcom PR Group Partne

Amit szeretnénk az élettől

A felmérés, melyen nagyjából ezer ember vett részt, rávilágított arra, mit tennénk, ha kapnánk még pár plusz évet. Nagyjából a megkérdezettek fele többet utazna és több időt töltene a családjával. Több kulturális élményen vennének részt, új ismereteket sajátítanának el. Megtanulnának zongorázni, hegyet mászni, sokkal több könyvet olvasnának el és jóval intenzívebben sportolnának. Ezek sajnos sok esetben fikciók, mivel vajmi keveset teszünk érte. Az Eurostat adatai alapján Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam 2021-ben 74,5 év volt, míg az EU-ban mindez 5,6 évvel magasabb, 80,1 év.

HonestFood reprezentatív felméréséből

A felmérésen 994 fő vett részt, reprezentálva a magyarországi 18-59 éves, okostelefonnal rendelkezőket, kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a KOMETA megbízásából az Opinio Institute Kft. készítette. A kutatás alapján, a magyarok háromnegyede legalább 76 éves koráig szeretne élni, de csak 53%-a gondolja azt, hogy meg is éri ezt a kort. A férfiak inkább szeretnének tovább élni, mint a nők, a nők negyede, a férfiak 30%-a szeretne legalább 91 évet élni. Magas azok aránya, akik még ennél is tovább élnének. 21% legalább 95 éves koráig szeretne élni, és minden 10. gondolja, hogy ez így is lesz. Azok között is kiemelkedő a férfiak aránya, akik legalább 95 évet szeretnének élni. Míg a férfiak körében 25% ez az arány, addig a nőknél csak 17%. Ráadásul a férfiak 13%-a úgy gondolja, hogy élni is fog eddig, míg a nőknek pusztán 6%-a. Arányaiban a nők többsége (21%) 81-85 éves koráig szeretne élni.

Fotó: Próbakő Kommunikáció
Worldcom PR Group Partne

Giacomo Pedranzini, a Kometa ügyvezető igazgatója, az HonestFood koncepció megalkotója

„Az HonestFood egyik alappillére az emberi egészség védelme. Egy egészséges társadalom boldogabb, produktívabb és kevesebb kiadást jelent a társadalombiztosításnak. Szeretnénk, ha a magyar emberek is több aktív, egészséges évet élhetnének. De ehhez szemléletváltásra van szükség, hiszen a magyarok jelentős része bevallása szerint is keveset mozog és nem táplálkozik tudatosan. Azért kezdeményeztük ezt a kutatást, hogy hiteles közszereplőkkel karöltve felhívjuk a figyelmet az egészségtudatos életmód fontosságára, és motiváljuk az embereket”

A megoldás a több mozgás és az egészséges táplálkozás

Honfitársaink több mint fele (57%) nem mozog heti 3 órát se, pedig jellemzően (91%) szeretünk mozogni – derül ki az HonestFood felméréséből. A tudatos táplálkozás hiánya még a mozgásnál is szomorúbb képet fest: csak minden 5. magyar gondolja úgy, hogy tudatosan táplálkozik. Az indok a legtöbb esetben az, hogy a jó minőségű élelmiszer nagyon drága, a megkérdezettek (9%) pedig azt gondolja, hogy mindenért az örökölt gének a felelősek és nem tehet semmit.

Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a HonestFood kutatási vezetője

„Drágán is lehet egészségtelenül, és olcsón is lehet egészségesen táplálkozni. Tévhit, hogy spórolva nem lehet tudatosan étkezni. Egyébként is, de jelen élelmiszerárak mellett különösen javasolt a menütervezés és az ahhoz kapcsolódó pontos bevásárlólista. Menütervezésnél legyünk minél változatosabbak, kerüljük a szélsőséges étrendet. Jobb minőségű alapanyagokkal az adagok csökkentésén is érdemes elgondolkozni, hiszen a magyarok többségének van súlyfeleslege. Már azzal is sokat tehetünk az egészségünk érdekében, ha figyelünk a termék kalória-, cukor- zsír- és sótartalmára, és hogy milyen és mennyi adalékanyag található az élelmiszerben”

Sokan tesznek érte, sokan pedig halogatnak

Fotó: Próbakő Kommunikáció
Worldcom PR Group Partne

Tóth Vera, énekes

„31 évesen már nem úgy ketyegett a szívem, ahogy kellett volna. Ez döbbentett rá arra, hogy változtatnom kell. És persze azonnal akartam az eredményeket, mert mi magyarok nem vagyunk türelmesek. De rájöttem, hogy ehhez még a műtéti segítség mellett is idő kell. Aztán szépen lassan lefogytam 50 kilót. Közben rájöttem, hogy a testemmel való ismerkedés az nagyon izgalmas, út. Arra jöttem rá, hogy jobb minőségű ételek kell magunkhoz venni, és abból betartani a kevesebb, több elvét. Azt vettem észre, hogy mikor lefogytam, azért én is elcsábultam néha napján, és ennek voltak következményei. Aztán felmerült bennem mikor kiraktam magam elé egy nagy adag ételt, hogy valóban szükségem van -e rá. Megettem a felét és teljesen jól laktam tőle. Tehát azt mondtam, legyen ez az adag három felé elosztva, de ne rögtön terheljem a szervezetem, mondjuk egy tésztás étellel. Azóta figyelem a testem reakcióit, a pulzusom. Figyelek a minőségre és a mennyiségekre is, és figyelem a testem reakcióit.

Valahogy „öntudatra ébredtem” mára tudom ezt mindenkinek bele kell csempészni a hétköznapjaiba mert csak úgy működik. Az ki kell mondani, hogy nagyon tájékozottnak kell lenni ahhoz, hogy melyek a jó minőségű termékek. Mikor mi elkezdtünk a lakás éttermünkben kenyeret sütni, még azt is tudtuk, hogy milyen búzából van. Ez pedig csak odafigyelés kérdése. Mindennek időt kell adni, az élőlényeknek, és magunknak. Ahhoz, hogy megfelelő rezgésen éljünk, tudatosan kell cselekedni. Én 100 évig akarok élni, és ma már úgy gondolom, hogy fogok is. Én a szívem mélyén egy „donna mamma” vagyok és közel áll hozzám az olasz mentalitás, viszont úgy táplálkozom, hogy szinte mindent fogyasztok, de odafigyeléssel és mértékkel”

Fotó: Próbakő Kommunikáció
Worldcom PR Group Partne

Kiss Gergely

Háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó rávilágított arra, hogy a stressz csökkentésének egyik legjobb módja a mozgás. „Kutatások bizonyítják, hogy már akár napi fél óra intenzív mozgás javíthatja a kedélyállapotunkat. Ráadásul aki sportol, az sokkal magabiztosabb az élet minden területén. Nekem hat éves korom óta az a normális, hogy heti 5-6, de akár jóval több edzés szükséges. A táplálkozás kapcsán, a magyar embereknek megvan az a rossz szokása, hogy az étkezés a mennyiségekről szól. Én éltem Olaszországban és míg Montenegróban megsértődtek az emberek ha nem púpos tányért kaptak, addig Nápolyban a fél tányér felét képzeljük el főétkezésnek. Teljesen mások a szokásrendszerek, és ez által az egészségügyi állapot. A nápolyiak – csak hogy példát mondjak -képesek az ebédidő felét mondjuk futással eltölteni a tengerparton. Tehát, hogy mennyit mozgunk roppant fontos. Látni azokon az embereken akik rendszeresen mozognak, hogy sokkal nagyobb az önbizalmuk, egészségesebb a testük, és boldogabbak. Amikor azt látom hogy egy japán nyolcvan éves turista fotózik és 15 kilométert sétál, a magyar 60 éves nyugdíjas pedig nem bír lesétálni kettőt sem, akkor azt mondom a fejekben van a baj. ”

Az aktív, egészségben eltöltött életévek száma a stressz csökkentésével érhető el. A több mozgás, aktívabb élet és a tudatosabb táplálkozás meghosszabbítja az életet. A szellemi frissesség megőrzését a testi egészség karbantartását, két dologgal befolyásolhatjuk és lendíthetjük életünket jó irányba. Az egyik a táplálkozás, a másik pedig a mozgás. A HonestFood erre hívja fel a figyelmet, és törekszik arra, hogy Magyarországon is, ahogy már sok országban, egészségesebbek, boldogabbak legyenek az emberek és az átlagéletkor növekedjen.

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!