spot_imgspot_img
spot_img

Elég ciki, ha ezeket az etikett hibákat elköveted

-

Article Top Ad (AdSense)

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy mi illik és mi nem. Ennek ellenére gyakran mégis figyelmen kívül hagyják ezeket az alapvető szabályokat, amelyek között vannak teljesen nyilvánvalóak és kevésbé ismertek is. Odafigyelni ezekre cseppet sem ciki, elfelejteni őket viszont nagyon égő.

Íme a legcikibb hibák, amelyekkel minél előbb le kell számolni, ha nem akarsz udvariatlan lenni:

Késés: 

Fotó: unsplash.com

Ha valakinek megígéred, hogy 11-kor ott leszel, akkor kutya kötelességed 11:00-ra megérkezni. Igaz, hogy manapság már könnyű értesíteni a másikat, hogy késel, de akkor sem oké, hiszen ő úgy készült, és úgy igazította a napi dolgait, hogy 11 órakor veled találkozik. Ha nem vagy biztos benne, hogy időben odaérsz, akkor inkább számolj az utazásra egy kicsivel több időt, mert útakadályok vagy dugók bármikor előfordulhatnak. Elkésni viszont az egyik legudvariatlanabb dolog, amit tehetsz.

Üres kézzel menni vendégségbe:

Fotó: unsplash.com

Nem számít, hogy milyen eseményre érkezel, de a vendéglátónak mindig illik vinni valamit: akár egy apróságot, egy csokit vagy egy üveg italt, virágot, hiszen ezzel viszonzod, hogy készül és vendégül lát. Elismerésedet akár egy személyre szabott kedvességgel is kifejezheted, és akkor még a végén te lehetsz a legjobb party vendég valaha.

Elfelejteni bemutatni valakit:

Fotó: pexels.com

Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy valakivel beszélgettünk, amikor egy harmadik személy csatlakozott a beszélgetéshez. Az udvarias emberek tudják, hogy ha van a társaságukban két olyan ember, akik nem ismerik egymást, akkor illik őket bemutatni. Ezzel elkerülheted, hogy egy kínos helyzet alakuljon ki, ráadásul két idegenből gyorsan barátokká is válhatnak.

Visszautasítani egy bókot:

Sokan zavarba jönnek és kényelmetlenül érzik magukat, ha megdicsérik a ruhájukat vagy a teljesítményüket. Visszautasítani egy dicséretet azzal, hogy „nem nagy ügy” vagy „ez csak egy régi ruha” roppant kínossá tudja tenni a helyzetet. Sokkal kevésbé fájdalmas mosolyogva azt mondani, hogy „Köszönöm, ez jól esik”.

Rendetlenséget hagyni magunk után:

Fotó: pexels.com

Az egyik legfontosabb íratlan szabály, hogy magunk után rendet rakunk. Ha vendégségben szétpakolt a gyerek,  egy bérelt lakásból költöztél ki, vagy nyaralás után a hotelszobából… mindegy. A lényeg, hogy illik visszaállítani az eredeti állapotot és úgy elhagyni a helyet, ahogyan te is átvetted. A saját otthonodban azt csinálsz, amit akarsz, de más otthonára vagy tulajdonára tekintettel kell lenned.

Nem megkínálni a vendéget enni és innivalóval:

Fotó: unsplash.com

Néha nem csak a vendégek tudnak udvariatlanok lenni, hanem a vendéglátók is. Még akkor is illik megkínálni az illetőt valamivel, ha csak éppen beugrott valamiért, pláne ha egy közös sorozat vagy meccsnézésre érkezett.

Nem válaszolni üzenetekre vagy e-mailekre:

Fotó: unsplash.com

Rengeteg üzenet érkezik naponta a telefonjainkra és ez a sok minden gyakran összeadódik. De kit érdekel már, amikor még ott van másik 35 darab e-mail és a hat nem fogadott hívás? Nos…hát azokat az embereket, akik üzenetet küldtek és te épp figyelmen kívül hagyod őket. Néha tényleg nem könnyű időt szakítani másokra, de sokkal udvariatlanabb nem válaszolni vagy visszahívni őket.

Teli szájjal beszélni:

Ez egy teljesen nyilvánvaló etikett hiba és mégis, ha szétnézünk rengeteg embert látni étellel a szájában beszélni. Pedig olyan egyszerű megrágni azt a falatot, lenyelni és máris lehet beszélni. Aki veled szemben ül, valószínűleg boldogan kivárja ezt a néhány másodpercet, csak ne kelljen a szádban elkezdődő emésztésedet végignéznie. Mert egyáltalán nem gusztusos…

A telefonodat nézegetni miközben másokkal beszélsz:

Fotó: pexels.com

Nem számít, hogy mennyire szórakoztató az az üzenet vagy mennyire izgalmas a volt osztálytársad legutóbbi posztja, próbálj meg ellenállni a kísértésnek, és ne légy bunkó. Ha történetesen egy fontos hívást vagy üzenetet vársz, akkor még az esemény előtt jelezd a többieknek és előre kérj elnézést, hogy néha rá fogsz nézni a telefonodra.

Mindig csak magadról beszélni:

Akarod tudni, hogy lehetsz igazi „small talk” profi? Ha megtanulsz hallgatni. Mindenki szeret magáról beszélni, ezért ha egy kellemes beszélgetésben veszel részt, akkor néha ne felejts el a beszélgetőpartnerednek kérdéseket feltenni, és aztán persze a válaszait is hallgasd végig lehetőleg anélkül, hogy a szavába vágnál. Soha nem tudhatod, mi mindent tanulhatsz egy másik embertől.

Az odafigyelés, az előzékenység és az udvariasság alapvető emberi értékek és soha nem mennek ki a divatból, ezért érdemes szem előtt tartani, hogy mi illik és mi nem…

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!