spot_img
spot_img
spot_img

Egyszerű recept az otthon készített fonott kalácshoz

-

Article Top Ad (AdSense)

A foszlós fonott kalács hozzá tartozik az ünnepi menühöz Húsvétkor. Lágy, puha, édes tésztája remekül ellensúlyozza a füstölt sonka, a torma, vagy éppen a mustár karakteres ízét. Bár hazánkban egész évben népszerű ételnek számít, ettől függetlenül Húsvét idején kiemelt figyelmet kap. A Sencor most egy egyszerűen elkészíthető recepttel szeretne hozzájárulni a gondtalan ünnepi készülődéshez. 

Hozzávalók (2 rúdhoz):

  • 50 dkg fehérliszt
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Elkészítéséhez először melegítsük fel a tejet egészen addig, míg langyos nem lesz. Következő lépésként morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi cukrot. Ezt követően futtassuk fel az élesztőt és várjuk meg amíg megemelkedik a massza teteje. Ha ez megtörténik, akkor vegyük le a főzőlapról, majd olvasszuk fel a vajat. Ezután öntsük a lisztet a robotgép – például az STM 6357GG – keverőtáljába, adjuk hozzá a kihűlt vajat, a tojást, a maradék cukrot, a felfuttatott élesztőt és egy csipetnyi sót. 

Ezt követően legalább 4-5 percen keresztül dagasszuk robotgéppel a tésztát. „Fontos, hogy egy csomómentes, szép textúrájú, jól eldolgozott massza keletkezzen, amelyik elválik az edény falától, felülete pedig sima. A húsvéti fonott kalács tésztája lágyabb, mint a kenyéré, de semmiképpen sem lehet ragacsos” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divízió vezetője. Éppen ezért, ha szükséges, akkor lehet még hozzászórni némi lisztet. Az elkészült tésztát ezt követően érdemes letakarni egy konyharuhával, majd legalább 40 percig pihentetni. A kelesztés akkor tekinthető sikeresnek, ha legalább a duplájára nő a tészta. 

Következő lépésben felezzük el és az egyik felét osszuk fel három egyenlő részre. Ezekből sodorjunk egy ujjnyi vastag csíkokat, amelyeket aztán a végüknél fogva össze kell fonni. Ha ezzel megvagyunk, akkor hajtsuk végre ezt a lépést a tészta másik felével is. Ezután a két kalácstésztát még legalább 15 percig pihentetni kell végül pedig nem szabad megfeledkezni a tetejük tojásfehérjével történő lekenésével, mert ettől sülnek meg szép barnára. A két kalács tésztát ezt követően előmelegített sütőbe tesszük, ahol 170-180 fokon aranybarnára sütjük őket. A sütés ideje körülbelül 25-30 percet vesz igénybe. Fogyasztása akkor javasolt, amikor már teljesen kihűlt a kalács. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hialuronsavas szérum száraz bőrre – hogyan használd?

A száraz bőr ápolása komoly kihívás lehet, hiszen az időjárás vagy a nem megfelelő kozmetikumok tovább ronthatják az állapotát. A jó hír, hogy a hialuronsavat tartalmazó készítmények visszaadhatják a bőr rugalmasságát és komfortérzetét, különösen, ha tudatosan illeszted be őket a rutinodba. Kis mennyiségben is látványos hatást nyújthatnak a feszesség és teltség helyreállításában, köszönhetően kiváló vízmegkötő tulajdonságuknak.

Öt ruhadarab öt különleges alkalomra – fedezze fel, mely darabok elengedhetetlenek a gardróbjából!

A ruhák a női ruhatár alapvető darabjai, amelyek segítségével bármilyen alkalomra tökéletes megjelenés biztosítható. Legyen szó időtlen eleganciáról vagy kényelmes, hétköznapi viseletről, érdemes a gardróbban különféle stílusú ruhákat tartani. Fedezze fel azt az öt alapvető ruhatípust – a mini, midi, maxi, kötött és elegáns modelleket –, amelyek minden helyzetben megállják a helyüket. Legyen felkészült minden alkalomra, és frissítse ruhatárát még ma!

Hogyan válasszunk projektort otthoni mozizáshoz?

A házimozi élmény ma már nemcsak a tágas nappalik kiváltsága. Egy modern projektor segítségével a legkisebb szoba is pillanatok alatt hangulatos mozivá alakítható. De milyen típusú projektort érdemes választanunk, ha a hely szűkös, ugyanakkor a képminőség terén nem szeretnénk kompromisszumot kötni? Cikkünkben segítünk eligazodni a projektorok világában!

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!