Egyszerű gyógyszerek is hatásosak a koronavírus ellen

-

A vakcinák mellett egyéb gyógyszerekkel is próbálkoznak az orvosok és a tudósok megálljt parancsolni a koronavírus terjedésének. Egyre-másra látnak napvilágot  tudományos dokumentációk olyan közismert és egyéb területen sikerrel használt hatóanyagokról, amelyek segítik a megelőzést vagy a gyógyulást.

Korábban a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusai úgy ítélték meg, hogy az elasztin tartalmú orrspray segíthet a koronavírus fertőzés megelőzésében. Német és magyar kutatók nemzetközi projektben tanulmányozták az antihisztaminként ismert azelasztin-hidroklorid hatását a COVID-19 elleni küzdelemben.

-Az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot erős vírusellenes hatása miatt gyógyszerként vethetik be a kutatók a SARS-CoV-2 fertőzés ellen – tette közzé a Facebook-oldalán a Virológia Pécs.

Fotó:Pixabay

Most pedig az Oxford Egyetem kutatói jelentették be, hogy egy másik elterjedt gyógyszer is képes csökkenteni a koronavírus-betegség kezdeti tüneteit. Ez az asztmások körében jól ismert abudezonid, amely egy glükokortikoid szteroid; a készítményt a nem fertőzéses szénanátha, allegiák, orrpolip, illetve gyulladásos bélbetegség kezelésére is használják-  írta a BBC.

A kutatók a Lancet orvosi szakfolyóiratban tudományos dokumentációt adtak ki arról, hogy az asztmás betegek nem kerülnek kórházba, ha koronavírus-fertőzés alakul ki náluk, aminek az inhalátorok, illetve az abban megtalálható budezonid az oka. Ez közvetlenül a tüdőre hatva gátolja a gyulladásos folyamatot. 1700 olyan 50 év feletti embert tanulmányoztak, akiknél feltételezhető volt a súlyos Covid–19 kialakulása. Az első tünetek megjelenése után naponta kétszer kaptak a budezonidból, így három nappal hamarabb gyógyultak fel a betegségből, mint azok, akiknél az eddig ismert kezeléseket és a paracetamol tartalmú gyógyszereket használták.

Korábban is írtunk jó hírekről. 

A Pfizer elkezdte tesztelni a koronavírus-tablettát

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!