spot_imgspot_img
spot_img

Egyszerű és nagyszerű standételek a Balatonnál

-

Article Top Ad (AdSense)

Ínyencek figyelem! Változóban a magyar tenger gasztronómia kínálata.

Évtizedeken át ívelő beidegződés után szép lassan eljutott oda a balatoni vendéglátás, hogy a kínálat több a megszokott lángos, hurka- kolbász, palacsinta kombinációnál. Már nem kizárólag kockás abroszos étterembe lehet csak beülni, ha valami nagyon finomat és különlegeset szeretnénk enni. Egyre több az olyan laza strandbisztró, amely kínálatában új ízekkel, szokatlan és nagyon érdekes ízvilággal találkozhatunk. Az Év Standétele verseny is számos vendéglátóst inspirál arra, hogy valami egyedi fogással rukkoljon elő, amiért az ínyenc turista egész biztosan ellátogat hozzájuk, bárhol is nyaraljon a magyar tenger partján.

A Zamárdiban, a szabadstrandi sétány mellett található Tiki Beach Bisztró egy olyan fiatalos vendéglátóhely, amely nem kizárólag az átlagtól eltérő megjelenésével tűnik ki a szomszédos, hagyományos vendéglátóegységek közül, hanem a kínálatával is. Itt minden évben ajánlanak valami ételkülönlegességet, és újító mentalitásukból adódóan ezzel be is neveznek a legjobb strandétel  megmérettetésre, sikerrel. Náluk nem egy több oldalas étlapból kell kiválasztani, hogy mit szeretnénk fogyasztani, hanem a házias és szezonális alapanyagokból főző éttermekhez hasonlóan, egy egyoldalas menü fogásai közül. Az egyik tulajdonossal, Orbán-Juhász Zsuzsival beszélgettünk a balatoni vendéglátás új irányzatáról.

 – Nem nagy az étlapunk kínálata, de törekszünk arra, hogy változatos és egyedi ételek szerepeljenek rajta. Annyi büfé és a hagyományos ízvilágot kínáló vendéglátóhely van a Balatonon, mi mást szerettünk volna csinálni, és nekünk ez bejött. A kézműves sörökkel, az egyedi ételekkel találtunk egy piaci rést, amit ki tudtunk használni. Az a vendég jön be hozzánk, aki valami különlegesre vágyik, és nálunk biztosan megtalálja. A koncepciónk az, hogy nem mindennapos, bisztró ételeket kínálunk.

Ötödik éve működik az étterem, több díjat is elnyertetek már, rögtön az első évben díjazták a konyhájukat.

 – Először úgy kerültünk be ebbe a versenybe, hogy meghívtak minket. Rögtön az első alkalommal elismeréssel tértünk haza, az Év felfedezettje díjat nyertük meg. Szeretem, ha minden évben valami különlegessel tudunk szolgálni a vendégeknek. A séfünk, Tótfalusi Zoltán már 3 éve dolgozik a Tikiben, minden évben összedugjuk a fejünket és ötletelünk a kollégákkal együtt, hogy legyen valami új és egyedülálló az étlapon. Az első évben az agyvelős pirítós volt a sláger, nagyon ütősre sikerült.

Az első év szakmai elismerése után a második évben megnyerték az Év Standétele versenyt.

–  A második évben már a legjobbnak ítélték a főztünket, a kovászosuborka levessel megnyertük Az év standétele fődíjat. Mondhatom, hogy szokásunkká vált elindulni a gasztronómia versenyen. Tavaly a tök lasagne bejutott a döntőbe, ám nem mi nyertünk. Részt venni egy gasztronómiai megmérettetésen mindenképpen jó buli. Kell ez a szakmai kihívás, hogy felpörgesse a balatoni vendéglátást. Egy ilyen versenyre az emberek odafigyelnek, nekünk vendéglátósoknak pedig előnyünkre szolgál, ha van jó konkurencia. Fontos, hogy a közelünkben több kiváló étterem működjön, ez inspirál minket, és ebben van a lényeg. Ha eljönnek az emberek a déli partra tudok ajánlani jó helyeket, ha nálunk éppen nincs szabad asztal.

A díjnyertes kovászosuborka leves szerencsére nem csak egy évig maradt az étlapon, az idei nyáron  újból meg lehet kóstolni.

-Már kovászoljuk az uborkákat, a napsütés és a meleg hiánya sajnos nem kedvezett az érési folyamatnak. Emlékszem, amikor kitaláltuk, milyen sokat kísérleteztünk, hogy eltaláljuk a tökéletes ízt. Az első évben görögdinnyés gazpacho volt az étlapon, a második évben is mindenképpen levest szerettem volna. Egyszer egy vendégünk említette, hogy milyen finom uborkalevest evett egy nagyon menő étteremben. Nekiálltunk uborkát kovászolni, kísérleteztünk, mit tegyünk bele, mindent kipróbáltunk, kell-e főzni, tejszínnel vagy anélkül finomabb, végig kóstoltunk rengeteg változatot. A  befutó egyértelműen az lett, hogy  simán leturmixoltuk. Még egy kis rukkola és mustármag került bele, a tetejére lazac csíkok. Egyszerű és nagyszerű lett.

A nyertes évben egy másik különlegesség is az étlapra került, a tarhonyapuding, amit szintén minden évben  lehet fogyasztani.

-Igen, abban az évben több étellel is lehetett nevezni, ezért csináltunk egy tarhonya pudingot is desszertnek.  Nem pont így indult, szerettem volna tápiókából pudingot készíteni, de nem lehetett sehol kapni. A séf kitalálta, hogy akkor csinál tarhonyából. Nagyon nagy dilemmát okoztunk a zsűrinek, melyik legyen a befutó, a leves vagy a puding, végül a leves győzött. A tavalyi strandételnek pedig a Tiki tokos töklasagnét csináltunk, a kapros tökhöz keszthelyi tokhalat tettünk.

Az idei nyárra is készült valami különlegesség…

–  Tervezgettünk, édeskrumplival kísérleteztünk, végül megszületett a batátalángos szarvasnyak raguval és áfonyás tejfölhabbal.

 A kiváló minőség és egyedi ízek a helyi alapanyagoknak is köszönhető. A tulajdonosok számos terméket a helyi kistermelőktől szereznek be.  Feltérképezték, mi kapható a környéken és azóta is keresik az új partnereket.

– Nagyon fontos és jó érzés kiírni, hogy a honnan származik az étel valamelyik speciális és egyedi alapanyaga. Például a kecskesajt és a pálinka innen egészen a közelből. Ez is egyfajta összetartás, ismerjük, segítjük és támogatjuk egymást, ez a vendégeiknek nagyon tetszik.

Fotók: Tiki Beach mobiltelefonnal készült képei

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!