spot_imgspot_img
spot_img

Egy titokzatos énekesnő melankolikus versei

-

Article Top Ad (AdSense)

Lana Del Rey szomorkás, bús hangulatú dalaival, különleges zenei stílusával és titokzatos személyiségével kitűnik a közismert és körberajongott amerikai énekesnők közül. A dalszövegeket is író énekesnő most egy fényképekkel és festményekkel teli verseskötetben meséli el Kaliforniához fűződő viszonyát. A városhoz írt szerelmeslevél olyanformán is olvasható, mint két ember kapcsolatának felelevenítése, lezárása. A Violet a fűben hátrahajol izgalmas kötet.

 

A Lana Del Rey művésznévvel elhíresült Elizabeth Woolridge Grant dalszövegírói és énekesnői tehetsége korán megmutatkozott. Az igazi robbanás, a köztudatba való bekerülés 2012-ben történt, amikor megjelent a Born to Die album, ami az egész világon hatalmas sikert aratott. Az album dalai a zenei toplisták élére kerültek. A legismertebbeket sokan azonnal el tudják kezdeni dúdolni: Video GamesSummertime Sadness,  Blue Jeans

A Violet a fűben hátrahajol kötet vizuális megjelenését és tartalmát tekintve is olyan, mintha Lana Del Rey fiókjába nézelődnénk és személyes, privát terébe lopakodnánk be. Maszatos papírdarabokat, Polaroid képeket és gépíróval írt verseket találunk itt. Portrékat, városrészekről, épületekről képeket, lakások, terek hangulatának leírásait.

 

Lana del Rey versek
Lana Del Rey verseskötete kép:bcoolmagazin

 

Leszámolás az Amerika-mítosszal

 

Az énekesnő ezt mondta, írta kötetéről: „Néhány vers szinte készen jelent meg előttem, ezeket lediktáltam vagy begépeltem. Némelyikkel hosszan dolgoztam, szavanként szedtem szét és raktam össze, hogy a lehető legjobban sikerüljön. Végül sokfélék lettek, de mind őszinte. Nem akarják másnak mutatni magukat, mint amik, és ezért büszke vagyok rájuk – mert a valódiság, a hitelesség volt a célom.”

A verseket, haikukat Simon Márton és Tóth Réka Ágnes fordította le, ültette át magyarra, meghagyva az énekesnő lehúzásait, firkáit, ami miatt még inkább úgy érezzük, hogy egy titok meglesői vagyunk.

A versek az Amerika-mítosz hazugságait leplezik le. Amerika nem a megvalósult álmainak színtere, mert itt is vannak fojtogató érzések, bizalmatlanság, féktelen zokogás. Híresnek lenni is fáj néha.

A kellemes hangú díva egyik haikuja a kötetből:

Jázminillat van

a hírnév milyen teher

most érzem nagyon

 

Lana Del Rey verseskötet
Lana Del Rey verseskötete kép:bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

 

Ezekkel a gondolatokkal hív olvasásra a kötet:

Lana Del Rey kötet
kép:bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

A Violet a fűben hátrahajol könyv ihlette azokat a vászontáskákat is, amelyeket az énekesnő szövegeiért rajongók a Livre oldaláról be is szerezhetnek:

Lana del Rey könyve
kép: livre.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Lélekerősítő mondatok, amik segítenek, ha mentálisan elfáradtál

Férfimesék – férfiak vallanak titkaikról

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!