spot_imgspot_img
spot_img

Egy szép gesztus az autizmussal élők felé a Decathlon áruházaktól

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy remek és példaértékű kezdeményezés és szép gesztus, hogy ezentúl minden hétfőn 14 órától zárásig csendes órákat biztosítanak a Decathlon áruházakban, elsősorban az autista vásárlóknak és családtagjaiknak kedvezve ezzel.

Az áruházakban csökkentett zaj – és fényviszonyokkal szeretnék megteremteni a csendes vásárlás lehetőségét az autizmussal élő mozgáskedvelőknek és családjuknak.

A Decathlon munkatársai az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével előzetesen autizmus ismereteket szereztek az autizmusbarát vásárlás támogatása érdekében.

 

Az autizmusról röviden

A Decathlon honlapján Biró Bernadett, Nusó, sikeres autista úszó (Speciális Olimpia bronzérmes, 100 méter gyorsúszás) gondolatai segítenek megértetni, mit jelent autizmussal élni.

Autista társaink gyakran nem értik jól a másik ember szándékait, közléseit, érzelmeit, ezért a társas együttműködést igénylő helyzetekben megértést, segítséget igényelhetnek.

Előfordulhat, hogy saját érzéseiket és vágyaikat, igényeiket nehezen, vagy szokatlanul fejezik ki, ezért nehezen alkalmazkodnak új és váratlan helyzetekhez. Nehézséget okozhat számukra a kommunikáció, ezért a rövid és egyértelmű információk nagy segítséget jelentenek nekik. Autista társaink egy részének érzékszervei érzékenyek, ezért nagyon nehéz elviselniük már az átlagos zajokat, szagokat, fényeket is.

Megkönnyítheti számukra a vásárlást, ha ezeket az ingereket csökkentjük és megértéssel fordulunk feléjük a bevásárlás ideje alatt, ezért fontosnak tartjuk a csendes nyitvatartást. A Decathlon munkatársai az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével előzetesen autizmus ismereteket szereztek az autizmusbarát vásárlás támogatása érdekében.

Ezzel segítik a vásárlást:

  • A kasszasorban előreengedik az érintett családokat
  • A hangosbemondókat csak biztonsági esetben használják
  • Az autista társainkat támogató kutyákat is szívesen látják
  • Az áruház csendesen üzemel, zene nélkül
  • Az áruház csökkentett világítással üzemel

Ezekben az órákban egyébként minden vásárló számára nyitva tartanak. A Decathlon számára fontos a társadalmi szerepvállalásról való nyílt kommunikáció. Az áruház ezzel a kezdeményezéssel másokat is inspirálni akar.

Kapcsolódó cikkek:

Egyedülálló a magyar pedagógiai program

Az 5 legjobb étel a magas vérnyomás csökkentéséért

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!