spot_imgspot_img
spot_img

Egy rendőrnő megdöbbentő történetei az online bántalmazásról

-

Article Top Ad (AdSense)

Az internet, a közösségi média sajnos sok támadási felületet is ad, leginkább a kamaszok számára rejt sok csapdát. Olyanoktól és olyan módon is érheti bántalmazás, lelki megrázkódtatás az embert, akitől és ahogyan egyáltalán nem számított rá. Egy nápolyi rendőr-írónő olyan fiatalokat érintő kőkemény sztorikról mesél, amelyek mindegyikéhez külső segítségre volt szüksége az érintetteknek.

 

Ne hallgassuk el!

Igaz történetek alapján íródtak a Durva című kötet novellái. A szerző, Ornella Della Libera Nápolyban dolgozik rendőrként. Szívügye a gyermekvédelem. Meglehetősen sok tapasztalata van a fiatalokat érintő online zaklatások, bántalmazások, kihívások, kiközösítések, megalázások témájában, így könyvével, történeteivel edukálni is szeretne. A kötetben olvasható esetek tényleg megrendítőek és ijesztőek, de a rendőrnő azt üzeni, hogy mindig van kiút, merjünk segítséget kérni. Néhány történetet felvillantunk a könyvből.

A szerelemért, elismerésért küldött intim fotók

Elena a szexting áldozata lesz. Az iskola egyik leghelyesebb, legönelégültebb fiújába szeret bele, akinél úgy akar bevágódni, hogy a kérésére intim fotókat küld neki. A srác visszaél a lány naivságával, és szétküldi a neki szánt képeket. A lány megalázottságában a szégyent érzi legerősebbnek, ezért nem mer szülői segítséget kérni.  Erről a szégyenérzetről már készítettünk interjút egy szakemberrel. A cikket itt olvashatod:

Sebezhetőség az online térben a pszichológus szemével 

Elena lelkileg sérül, az intimitásról szerzett első tapasztalatai is negatívak lesznek. A kamaszkorra, az énkép kialakulására, az önelfogadásra erősen kihat ez a rémes élmény, de a rendőrök és egy barát segítségével talpra áll, nagy felismeréseket tesz.

Online bántalmazásról könyv
kép:bcool/R.Sz.Zs.

 

Életveszélyes kihívások

A kihívásokban az a legaljasabb, hogy a közösség addig cukkolhatja az illetőt, amíg olyasvalamibe megy bele, amit nem óhajt megtenni. Martina egy alkoholivó kihívásba (drinking challange) kényszerül bele. Nem akarja, hogy vesztesnek, gyávának tartsák a társai, akik persze fel is akarják venni a lány poharazását. Az alkohol azonban legyűri a lányt, aki az alkoholmérgezéstől akár kómába is eshetett volna.

 

A Kolibri Kiadónál megjelent nagyon fontos kötetben olvashatunk még játékfüggőségről, az online térben garázdálkodó pedofilról, diszkriminációról és molesztálásról is. A Durva történetei tényleg durvák. Felnyitják az olvasó szemét, hogy felnőttként is legyen résen, és hogy a gyermekekre még jobban odafigyeljen, segítő kezet nyújtson, ha bajt, zavart viselkedést észlel.

R. Szabó Zsuzsa

Kapcsolódó cikkek:

Mérgező szépségtippek hatása a fiatalokra

Feszültség és zaklatottság mobiltelefon nélkül – nomofóbia

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!