spot_imgspot_img
spot_img

Egy botrányos életű író, egy megosztó személyiség – Norman Mailer

-

Article Top Ad (AdSense)

Norman Mailer hatszor házasodott, összesen tíz gyereke van. Különböző feleségeitől nyolc gyermek jött világra, egyet örökbe fogadott, egy másik házasságon kívül született. Nem volt mintaférj, sőt, botrányos tettei és nőgyűlölőnek tartott kijelentései miatt többen is elmarasztalták. Műveivel és szabályszegő tetteivel is felborzolta a kedélyeket. Mégis úgy tartják számon, mint az amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotóját.

 

A háborút közelről látta, megélte

Norman Mailer forgatókönyvíró, író, rendező 1923. január 31 -én a New Jersey állambeli Long Branch-ben született. A Harvard Egyetemen szerzett Repülőgépmérnöki diplomát.  Miután 1943-ban megkapta mérnöki diplomáját, behívták katonának, majd a Fülöp-szigetekre került. A Fülöp-szigeteken teljesített harctéri szolgálatot. Bár háborús közelharcban sok része nem volt, katonai élményei ihlették a Meztelenek és holtak regényét.

Tömör, velős mondat az írótól, amiben benne van röviden a háborúról alkotott véleménye és persze a lázadó, szabályszegő személyisége is: „Háborút folytatni bármiféle ideálért éppoly hülyeség, mintha valaki a bordélyházban akarna megszabadulni a tripperjétől.”

 

A Meztelenek és holtak hatalmas siker lett

Még a párizsi Sorbonne-on folytatta tanulmányait 1948-ban, amikor kiadták a Meztelenek és holtak című regényét. A világháború után pár  évvel, huszonöt évesen jelentette meg az amerikai próza egyik csúcsteljesítményét, a világirodalom egyik legkiemelkedőbb háborús regényét.  A könyv 62 hétig volt a New York Times bestseller listáján, mint az egyik legjobb amerikai háborús regény. Mi több, besorolták a 20. század 100 legjobb angol nyelvű regénye közé is. A mű témája nem maga a háború, hanem az emberek viselkedése a borzalmak közt.

Norman Mailer könyv
Norman Mailer Meztelen és holtak könyve

 

Hollywood, Playboy és stílusteremtés

A Pulitzer-díjas szerző élharcosa volt a vietnami háború elleni mozgalmaknak. 1967-ben ő örökítette meg Az éjszaka hadai című könyvében a legnagyobb washingtoni tüntetést is. A hippi-kultúra egyik szimbólumának tekintették. Társalapítója volt egy amerikai underground lapnak, a Village Voice-nak. Sok helyen publikált, többek között a Playboy is megjelentette írásait.

Mailer munkái között sok a politikai jellegű írás, mint például a Pulitzer-díjat nyert Az éjszaka hadai. A 60-as és 70-es években művei az önéletrajz, a társadalomkritika, a történelem, fikció és a költészet mixei  voltak. Ebből alakult a sajátos Mailer stílus, mely  hozzájárult annak a mozgalomnak a kialakulásához mely később az Új Újságírás (New Journalism) nevet kapta. Eredeti stílusa miatt irodalmi közegben a próza- és újságírás úttörőjének tartják. A negyvenes évek végén forgatókönyvíróként dolgozott Hollywoodban.

 

Életrajzi könyv Marilyn Monroe-ról, a szexszimbólumról

Mailer mélyebb életrajzi könyvet írt a szexszimbólum Marilyn Monroe-ról. Az erotikus szőke színésznőnek a magánélete tele volt kudarccal. A biztonságos társ folytonos keresésével és szeretetvágyával sokat küzdött. Bizonytalan egyénisége és tragikus halála éles ellentétben állt a filmvásznon látható csillogó világgal. Monroe-ról szóló könyve nagy port kavart, hiszen Mailer azt állította, hogy a színésznőt meggyilkolták a Robert F. Kennedyvel való kalandja miatt. (A hivatalos vizsgálat altató-túladagolást állapított meg a halál okaként) Később beismerte, hogy ezek túlgondolások voltak. Ennek ellenére az életrajznak hatalmas sikere volt.

Megírta Pablo Picasso, Muhammad Ali, Gary Gilmore, Lee Harvey Oswald életrajzát is.

Marilyn Monroe könyv
Norman Mailer Marilyn Monroe színésznőről szóló könyve

Könyveit itt is elérheted, ha érdekelnek: /bookline.hu/szerzo/norman-mailer

 

Nem volt példás férj

Mailer mindig is vitatott szerzőnek számított nemcsak politikai állásfoglalásai miatt. Többször bírálták őt nőgyűlölő kijelentései miatt. Pár tette felháborodást váltott ki 1954-ben feleségül vette Adele Morales színésznőt, de az író alkoholizmusa miatt házasságuk megromlott. 1960-ban egy italmámoros éjszaka után késsel megszúrta a feleségét, amiért felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Noriss Mailer a húszas éveiben járt, amikor megismerkedett az 52 éves íróval. Megismerkedésük után öt évvel ő lett a hatodik, utolsó felesége. Egy közös gyermekük született. Az írásba és a festészetbe is belekóstoló nőnek nem volt könnyű élete az ünnepelt szerző mellett. Az író cseppet sem bátorította Noriss művészi munkáját. Elképesztő, de kerülte, amikor kiderült, hogy rákos, és számos nővel volt viszonya házasságuk alatt.

Norman Mailer 2007. november 10-én halt meg, nyolcvannégy évesen.  Ahogy az azóta  már szintén elhunyt özvegy írta az író haláláról: „A szája széles mosolyra húzódott, a szemei megteltek izgatottsággal, mintha valami elbűvölő dolgot látna. Aztán elment.”

 

Kapcsolódó cikkeink:

A gyönyörű díva, aki szenvedélyesen élt és játszott

Bordélyházból a világhírnévig – Egy ikon tündöklése és összeomlása

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!