Egy aprócska állat lett az év emlőse, a törpeegér

-

A törpeegeret választotta 2022-ben az év emlősének a Vadonleső Program, így ebben az évben a legkisebb rágcsálónkra nagyobb figyelem irányul. Bemutatjuk ezt a cuki, védett kis állatkát.

 

Egy zacskó sütőpornyi súlyú apróság

Tavaly a hermelin büszkélkedhetett az év emlőse címmel, idén pedig a kicsi rágcsálónk, a törpeegér.  A törpeegeret az év emlősének a Vadonleső Program választotta meg, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A törpeegér (Micromys minutus) terjedése és állománya nálunk is és egész Európában visszaszorulóban van, a magaskórós mezsgyék, vízparti nádasok, a cserjés erdőszélek és a sűrű sövények számának, kiterjedésének csökkenése miatt. Ezért is választották ezt a töpörtyű állatkát 2022 emlősének, hogy lehetőséget adjanak arra, hogy sérülékeny élőhelyeinek védelmére felhívják a figyelmet. Ahogy az a Hermann Ottó Intézet honlapjáról kiderül, a faj védelme érdekében nagyon fontos a szegély-élőhelyek megőrzése, fenntartása, a külterjes, kistáblás, búvósávokkal tagolt mezőgazdaság erősítése, a természetes erdőszerkezet fenntartása, valamint az általános rágcsálóirtók visszaszorítása.

A törpeegér súlya nem több, mint egy zacskó sütőporé. Hazánkban tíz éve védett állatfaj, pénzben kifejezett értéke 25.000 Ft.

törpeegér
Törpeegér kép.wikimedia

A növények szárain mászkálás az egyik kedvenc foglalatossága

A törpeegér magvakkal, növények terméseivel, bogyókkal és rovarokkal táplálkozik, évszaktól függ, hogy éppen mit töm a pofijába. Kora tavasszal előszeretettel rágcsálja a rügyeket. A fűszálakon akrobatikusan mozog, mókásan egyensúlyoz és kapaszkodik.

Nemcsak a fűszálakon, fák törzsén találja fel magát, de jól is úszik.

Ha megnéznéd rágcsálás és tevékenykedés közben ezt a kis csöppséget, itt megteheted:

Ha belopta magát a szívedbe a picurka törpeegér, találhatsz olyan táskákat, amelyen ő díszeleg.

törpeegér
kép:fineartamerica.com

Az év madarát ebben a cikkünkben mutattuk be: Zöld küllő 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Cuki, picurka állatok, akik elrabolják a szívedet

 

A nagylevelű hárs lett az Év fája 2022-ben

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!