Egy 91 éves angol nő kapta az első koronavírus oltást – Elmondta a tapasztalatait

-

A koronavírus elleni vakcinával az élet hamarosan visszatérhet a régi kerékvágásba – nyilatkozta a nagy-britanniai oltási kampány kezdőnapján Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának orvosigazgatója. Az első oltást december 8-án adták be.

Ki kapta a vakcinát?

Az akkor még 90 esztendős Margaret Keenan a közép-angliai Coventry egyetemi kórházban kapta meg az első koronavírus-oltást múlthét kedden. Ennek előzménye, hogy a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) engedélyezte a Pfizer/BioNTech oltóanyag forgalmazását. Ezzel az Egyesült Királyság a világon elsőként adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Az észak-írországi nő ezen a héten tölti be a 91. életévét, és mint mondta, az oltás számára a legjobb előszülinapi ajándék. Hozzátette, hogy kiváltságosnak érzi magát, amiért ő az első a világon, akit beoltanak. Margaret Keenan – ahogy az idősek nagy része – a 2020-as évet többnyire magányosan töltötte, de a vakcina beadása után már reménykedik, hogy 2021-ben végre együtt lehet a családjával és a barátaival.

A brit nagymamát a vakcina beadása utáni napon már ki is engedték a kórházból. Szerdai nyilatkozatában elmondta, hogy remekül érzi magát és egy történelmi pillanatnak lehetett a részese.

“Nagyon jól érzem magam, és nagyon örülök, hogy hazamehetek, és minőségi időt tölthetek a családommal. Arra kérnék mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével.” – mondta a kórházból való távozása előtt.

A múlthét kedden elkezdődött oltási kampányhoz az első menetben 800 ezer adag vakcina áll rendelkezésre, de a Pfizer/BioNTech oltóanyagból a brit kormány eddig 40 millió dózist rendelt. Múlthét kedden ötven brit kórházban kezdték beadni az oltásokat, de a vakcina a kidolgozott részletes menetrend alapján hamarosan a körzeti orvosi rendelőkben, majd a patikákban is hozzáférhetővé válik.

Fotó: JACOB KING/AFP

Biztonságos a vakcina?

Powis professzor a BBC televízió keddi hírmagazinjának nyilatkozva kijelentette: 2020 rettenetes év volt, de az oltási kampány megkezdése nyomán az élet a következő hónapokban várhatóan visszatér a normális mederbe.

Az NHS angliai tagozatának orvosigazgatója hangsúlyozta: a koronavírus elleni oltás a létező legbiztonságosabb gyógyszerészeti készítmények közé tartozik, a klinikai próbákon sokezer ember vett részt és a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az engedélyezés előtt nagyon gondosan vizsgálta az oltóanyagot. Stephen Powis kérte, hogy akiket az egészségügyi szolgálat a kidolgozott menetrend alapján oltásra behív, mindenképpen keressék fel a kijelölt oltóhelyet és adassák be maguknak a vakcinát.

Forrás: MTI, Qubit, 444, Ctv News 

Idén tilos szilveszteri bulit tartani – Január 11-ig meghosszabbították a kijárási korlátozást

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!