Egészségszorongás és internetes tünetkezelés – a cyberchondriáról

-

Az internetnek köszönhetően bármilyen számunkra szükséges információ néhány kattintással, azonnal elérhető. Sokan egészségügyi problémáikra, tüneteikre a neten keresik a választ, a megoldást.  Vannak, akik a világhálón fellelhető információk alapján – olykor tévesen – betegségeket diagnosztizálnak magukon. Sokakat érint az internetes tünetkezelés mellett az egészségszorongás is. Ezeket cyberchondriának nevezik. Cikkünkben körbejárjuk a jelenséget.

 

Dr. Google

A virtuális térben zajló korlátlan információáramlásnak nemcsak előnyei, hátrányai is vannak. Bárki állíthat elő tartalmat, szakértelem nélkül is megnyilvánulhat komoly egészségügyi témákban.

Valószínűleg te is jártál már úgy, hogy egy egészségügyi problémának, tünetnek, tünetegyüttesnek a neten kezdtél utánajárni. Érthető, ha meg vagyunk ijedve, aggódunk valami miatt , akkor rákeresünk, hiszen egy kattintásra vannak tőlünk az információk, orvoshoz sem kell hozzá menni. Sajnos sokszor nem ellenőrizzük, hogy az általunk elért információ hiteles, megbízható forrásból származik-e, így sokszor téves információkhoz jutunk.

Emellett megfelelő magyarázat hiányában téves következtetéseket is levonhatunk, ezek pedig erős szorongást, félelmet generálnak.

A Dr. Google kifejezés kissé gúnyosan utal arra, hogy a netes információk és tájékozódás megelőzi az orvoshoz látogatást. Manapság a betegek jelentős része orvoshoz, szakemberhez fordulás előtt, vagy éppen helyette, az internetet az információs szupersztrádát, a netet hívja segítségül. Ez a tendencia vezetett egy újonnan kibontakozó problémához, melyről viszonylag keveset hallani, ám rengeteg embert érint: a cyberchondria.

 

szorongás
kép:pexels.com/andrea-piacquadio

 

Mi az a cyberchondria?

Cyberchondria a cyber és a hipochondria szóból alkotott meglehetősen új fogalom. Ez voltaképp az egészséggel kapcsolatos túlzott félelem és szorongás egyfajta online verziója. A gyakori, internetes tünetkeresésből adódó információk alapján alakul ki. A netes kutakodás kényszeressé is válhat, és folytonos betegségfigyeléssé is fajulhat.

A hipochondriára hajlamosak kényszeres tudásvágyukkal az internetes cikkek világában is elmerülhetnek nem csak a szakkönyvekben és enciklopédiákban Ahogyan azt Dr. Pukoli Dániel írásából (a teljes cikk itt elérhető: cyberhondria) megtudhatjuk, az internetes keresés és a szorongás közötti kapcsolat egyes források szerint fordítva is kimutatható: azon egyének esetén, akik az internetes keresés előtt nem szenvedtek az egészségükkel kapcsolatos szorongástól, az általában a valóságnál jóval súlyosabb betegségeket javasló keresési találatok nyomán is kialakulhat szorongás, betegségtől való túlzott félelem, mely további internetes kereséseket vonhat maga után, így ördögi körhöz vezetve.

 

Hasznos csoportok és tanácsok is fellelhetőek a neten

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy hasznos tanácsokkal teli csoportok is fellelhetőek a közösségi médiában és remek, szakmailag korrekt ismeretterjesztő videókra is rábukkanhatunk. Például ételintoleranciával, cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élőknek sokat segíthet egy-egy csoportban az érintettek és sorstársak tapasztalata.

Az egészségünk az egyik legnagyobb kincsünk. Óvjuk és becsüljük meg! Fontos, szem előtt tartani, hogy az orvosi tapasztalatokat és a személyes vizsgálatokat nem tudja kiváltani a netes kutakodás.

Kapcsolódó cikkek:

Manipulált képek miatti testképzavar – Snapchat-diszmorfia

Az önelfogadási problémák és a testképzavarok a férfiakat is érintik

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!