spot_imgspot_img
spot_img

Egészséges ételek, amelyek szerencsét hoznak az új évben

-

Article Top Ad (AdSense)

Az új év első napján finomabbnál-finomabb ételek alatt roskadoznak az asztalok. De miért ne lehetnének ezek olyan ételek, amelyek amellett, hogy meghozzák a bőséget és a szerencsét, még egészségesek is?

Káposztafélék:

Bölcs dolog az új évet olyan zöldségekkel indítani, amelyek nem csak egészségesek, de szerencsét is hoznak. A kelkáposzta zöld levelei mindenképpen jó választásnak tűnnek, mert a vékony, zöld levelek nagyon hasonlítanak valamire, amit minden ember szeret: a pénzre. Akár roppanós snackként fogyasztjuk, akár köretként hús mellé vagy egytálételként, csodálatosan táplálja szervezetünket, és – ha hihetünk a babonáknak és a népi megfigyeléseknek – akkor még gazdaggá is tehet.

Lencse:

Már a római időkben is a szerencse egyik szimbóluma volt, mivel nagyon hasonlított az akkor használatos kis pénzérmékre. Ez a vélekedés még ma is tartja magát, és szerencsére az év első napján hazánkban is szinte minden családban asztalra kerül, ami azért is nagyon jó, mert egy nagyon sokoldalú és tápanyagban gazdag zöldségről van szó. Magas proteintartalma miatt tökéletes fehérjeforrás, de rengeteg rostot is tartalmaz, és sokféleképpen elkészíthetjük.

Bab:

Ahogy a lencse apró szemei, úgy a babszemek is a pénz szimbólumai, és több kultúrában is a szerencsével hozzák kapcsolatba. Ezért, ha valaki bőségben és jólétben szeretné élni a következő évet, akkor mindenképpen érdemes valamilyen formában fogyasztani belőle: levesként, köretként, püréként tacóhoz, de tonhal salátába is kiváló. És persze csupa-csupa fehérje és vitaminforrás, amely miatt az év többi napján is minél többször érdemes beiktatni az étrendünkbe.

Gránátalma:

A görög hagyományok szerint a gránátalma a jólét és a termékenység szimbóluma, nem csoda, hogy ez a frissítően fanyar gyümölcs is meghozza a jó szerencsét az új évre. A gyümölcs belsejében található piros lédús magocskák a szívre emlékeztetnek, ezért az élettel és az életerővel kötik össze. A gránátalmát édes és sós ételekhez egyaránt szeretjük, párosíthatjuk csirkével, céklával, de feldobhatjuk vele bármelyik salátát, vagy akár tápláló reggelinket is.

Hal:

Ázsia nagy részén az egészben sült hal a szerencse és a jólét szimbóluma, de hazánkban is hagyományos újévi étel, mivel pikkelyei a pénzérmékre emlékeztetnek és nagy rajokban úsznak, amely miatt a bőség egyik szimbólumává vált. Ha a hagyományok szerint új év napján halat fogyasztunk, akkor sikerre és előmenetelre számíthatunk, hiszen a halak – ellentétben a rákokkal – előrefele úsznak. A halat töbféleképpen is elkészíthetjük: gyömbérrel, citrommal, grillezve vagy sós kéregben sütve…

Ha ez a cikk tetszett, olvasd el ezt is:

Minden, amit a pezsgőről tudni akarsz

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!