Dübörög a szexizmus a sportban, elegük lett a német tornászlányoknak

-

Bekeményítettek a német tornászlányok,  bokáig érő dresszben kezdtek el gyakorolni a pekingi nyári olimpián. Ezzel állást foglaltak a sportban is előforduló szexuális bántalmazás ellen. 

 

Az évek során valami szép lassan megváltozott a női tornászok hozzáállásában, és ez most Tokióban, az olimpián tetőzik egy nyílt, és nagyon konkrét üzenettel. A  német tornászlányok már nem tűrik el, hogy a sok fáradsággal elsajátított gyakorlataik közben szexuális tárgyként nézzenek rájuk a zsűri tagjai és a nézők, mert apró dresszük a sok terpesztés közben sokkal többet láttat belőlük, mint ahogy szeretnék. Nem akarják, hogy szexuális fantáziálások tárgyai legyenek, miközben azért jöttek az olimpiára, hogy felkészültségüket mutassák be, ne a tökéletes testüket tegyék közszemlére.

Talán a a nőkkel szemben elkövetett szexuális zaklatások és bántalmazások gyakoriságára figyelmet felhívó MeeToo mozgalom, a rengeteg szexuális visszaélésről, bántalmazásról szóló történet adta nekik az indíttatást, hogy a maguk területén próbáljanak valamit tenni a nők szexualizálása ellen.

A német torna válogatott tagjai új és szokatlan egyenruhában debüttáltak a tokiói olimpia edzésén. Nem merész kivágásokkal vagy sokat sejtető csipkékkel tarkították versenyruhájukat, egyáltalán nem. A testüket, a feneküket és a lábukat egészében  eltakaró, bokáig érő, hosszú szárú nadrágban jelentek meg, ezzel állást foglaltak a sportban is előforduló szexuális bántalmazás ellen. 

Sarah Voss német tornász mindehhez egy fotósorozatot is megosztott az Instagram-on olimpiai csapatának tagjaival, Elisabeth Seitz-szel, Kim Buival és Pauline Schäferrel.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sarah Voss (@sarah.vossi) által megosztott bejegyzés

Hogy jól tették és van ennek alapja, arra bizonyíték a múlt heti, hasonló kezdeményezés, amely nem végződött túl jól. A norvég női strandkézilabdások nem voltak hajlandók a feneküket teljesen megmutató bikiniben játszani, helyette ízléses, de a megszokottnál többet takaró fekete rövidnadrágban léptek pályára. Merész kezdeményezésükért félmilliós büntetést kaptak az Európai Kézilabda Szövetségtől, játékosonként 150, összesen 1500 eurót (több mint félmillió forintot). A szövetség indoklása pedig annyi, hogy ez nem odaillő öltözködés!!!– írta az eurohandball.com.

Pink, az énekesnő kiállt a lányok mellett, és úgy fogalmazott, hogy az Európai Kézilabda Szövetséget kellene megbüntetni szexizmusért.

2013-ban hazánkban Szepesi Nikolett úszónő botránykönyve hívta fel rá először a figyelmet, hogy a sport területén is rengeteg a szexuális zaklatás, ugyanúgy, mint a színházi világban. Az úszónő elmesélte, hogy kislánykorában, 13 évesen  szexuális zaklatás érte az uszodában. A Bp. Spartacus korábbi gyúrója, Kicsi bácsimasszírozás címén szexuálisan molesztálta őt és a társait is. A férfit végül nem kapta meg méltó büntetését, elévült  a molesztálási ügye, a rendőrség lezárta a nyomozást. Ám a történet felhívta a figyelmet egy igenis létező problémára.

2020 tavaszán pedig 15 éves tanítványa szexuális zaklatásával gyanúsítottak meg egy magyar tornaedzőt Svájcban. Visszavonult tornászok és ritmikus gimnasztikázók megdöbbentő történeteket meséltek el a magglingeni edzőközpontban tapasztalható fizikai és pszichés bántalmazásokról, megalázásokról. Az RLZ Ostschweiz tornaegyesületnél öt évig dolgozó férfit elbocsátották állásából, munkáját a felesége vette át. A lány klubtársai közül viszont többen is azt állították, hogy a feljelentést tevő tornászlány krónikus hazudozó. Végül a lány  befejezte sportpályafutását, mert úgy érezte, nem állt ki mellette senki-írta a 24.hu.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!