Dubaiban nyílik a világ első cyber-kávézója

-

Dubai az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Nemcsak a gazdagok, hanem a modernizáció fellegvára is lett. 2023-ban újabb áttörést jelentett be: hivatalosan is megnyílik az első kávézó, melyben robotpincérnő fog felszolgálni a vendégeknek.

Első hallásra talán bizarrnak hangzik, hogy egy hús-vér ember helyett robot hozza ki az általunk rendelt kávét vagy süteményt. Ám mi van, ha az a robot szinte megszólalásig hasonlít egy élő emberre? Mi több, egyenesen egy bombázó szupermodell kinézetével rendelkezik?

A jövő kávézója: Donna Cyber Café

A kávézó megnyitását idénre tervezik. Az elképzelések szerint a pultos-felszolgáló egy igazi fotómodell kinézetű robot lesz, aki nemcsak arra lesz képes, hogy kifejezze az emberi érzelmeket, hanem arra is, hogy leolvassa, dekódolja azokat. A tervezők a Donna elnevezésű robotot Diana Gabdullina kelet-európai szupermodellről mintázzák. Szőke, kék szemű, tökéletesen sima bőrű és kifogástalan megjelenésű nő lesz. A robot a gyors és pontos kiszolgálás mellett tud majd beszélgetni és szelfizni is a vendégekkel.

Jelenet a Felhőatlasz című filmből (Fotó: Imdb)

Akkor most beköszönt a robotok kora?

Ettől még azért eléggé messze vagyunk. Donna egy Robo-C2-es típusú robot lesz, melyet a legújabb technológia segítségével gyártanak majd. Aki esetleg a hollywoodi filmekben látott elszabadult és gyilkos robotokat vizionál, ki kell ábrándítsuk. Donna nem rendelkezik az ehhez szükséges mesterséges intelligenciával. Egy programozott gép, mely az embereknek segít. Míg a nyugati világban mindenki attól retteg, hogy a robotok egyszer csak átveszik az irányítást az emberiség felett, addig Ázsiában az emberek úgy gondolják, hogy a robotok az emberek barátai, akik azért vannak, hogy segítsenek nekünk.

A legújabb gyilkos robotról, M3ganról készült agyament hollywoodi produkció (Fotó: Imdb)

Cyber pincérnő orosz mintára

Oroszországban tavaly egy ugyanilyen típusú robot felszolgálót helyeztek üzembe az éves gazdasági fórumon, amit Szentpéterváron rendeztek meg. A robot kávét és üdítőt szolgált fel.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!