spot_imgspot_img
spot_img

Drogprevenciós szabadulószoba

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy egészen különleges, edukációs céllal létrejött szabadulószobában jártunk. Budapesten, a 13. kerület drogprevenciós programjának részeként létrehozott, Tudat-törő fantázianevű speciális szabadulószoba ingyenesen szolgálja a veszélyeztetett korosztályok felvilágosítását.

Mi van egy szerfüggő fejében?

Tanárként mindig öröm, ha figyelemfelkeltő módon tudom a diákokat, fiatalokat megszólítani fontos dolgok kapcsán.  A Tudattörő szabadulószoba egészen egyedi, páratlan ötlete felkeltette az érdeklődésem, s mindenképp el akartam ide vinni a gimnazista osztályomat. A függőségekről nem lehet eleget beszélni. Unásig ismételhetjük a frázisokat, de meg kell találni a módját, hogy érdekelje is őket a szerhasználat zsákutcája.

Már annyira magasan van a gyerekek ingerküszöbe, annyiféle előadást hallgatnak drogokról, elrettentő történetekről, hogy valami újjal is elő kell rukkolni ahhoz, hogy odafigyeljenek az információkra. A függő személy perspektíváján keresztül látni a dolgokat meglehetősen érdekes és talán kevésbé épülnek erre prevenciós módszerek.

A Tudat-törőben egy drogfüggő tinédzser tudatából kell a játékosoknak kitörni. A fiatalok nagyjából egy óra alatt megismerhetik a függő személy fontos életeseményeit, a szerhasználat rizikótényezőit, a felépüléshez szükséges védőfaktorokat. A prevenciós tevékenység így személyes élményen keresztül valósul meg.

A világ első függőség témájú szabadulószobája

A 45 perces játékra 5-6 fős csoportokban mennek be a gyerekek, akikkel a végén közös beszélgetésen elemzik ki a történeteket. A segítők és szakemberek roppant kedvesek, egyénként az irányítóközpontból végig figyelik a bent lévőket, és segítenek nekik, ha elakadnak. Én magam sem lehettem ott a szabadulás utáni beszélgetésen, hogy még inkább megnyílhassanak a diákok a szakembereknek. Amíg az osztály egyik része a szabadulószobában van, addig a többiek egy közösségi térben lehetnek, mindenféle hangszerre és társasjátékkal, biliárddal játszhatnak.

A szabadulószoba a közönség számára ingyenesen látogatható, csak regisztrálni szükséges hozzá. Ezekre számíthatnak az ide érkezők:

Logikai és kooperatív feladatok segítségével juthatnak közelebb a végső megoldáshoz: kinek a fejében játszódott a szoba?

Mit tudtunk meg róla?

Mik a függőség kockázati tényezői?

Mik a lehetséges kimenetek?

Mi segíthet?

A kipróbálása előzetes regisztrációhoz kötött!

Itt tudsz részleteket megnézni: tudattoro.voltegyszer.com/

Ezeket is nézd meg:

Így segíthet a szenvedélybetegen a család- a függőség kezelésének lehetőségei

Sebezhetőség az online térben – a pszichológus szemével

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!