Döntsd el MA- Dominó nap

-

Akár eldől, akár nem- a Dominó nap örök marad. Ma éppen erre emlékezünk, legyen az bármikor, a tény hogy mindenki szereti. Ez is egy Cool világnap– nemde?

Fotó: Pixabay Az eredeti mindig szívmelengető.

 

Domin-Ó a játék

Ki ne emlékezne a dominó játékra. Főleg azok a korosztályok, akik még a technológiai kütyük korszaka előtt cseperedtek fel. Egy rendkívül egyszerű, de mégis szórakoztató társasjátékként kezdte a dominó a pályafutását. Akkoriban tényleg csak meg kellett találni a párokat, azokat az elemeket, ahol egyforma számú pöttyöket lehetett összeilleszteni. Nem csak szórakoztató volt és számos vidám pillanat előhírnöke, hanem logikánk, gondolkodásunk fejlesztésére is szolgált. Azt senki nem tudja mikor jött el viszont az a pillanat, amikor a dominó- eredetileg fából, később műanyagból készített- elemeit, egymásra kezdtük pakolni. Sőt nem csak építeni, hanem egyenesen várakat, tornyokat kezdünk belőle készíteni. Aztán az is kiderült, ha óvatosan, egymás mellé rakosgatjuk, majd meglökjük az elsőt, egy rendkívül jópofa fizikai folyamatot nézhetünk végig. A dominók felborítva egymást, valami megfoghatatlan örömmel töltötték, töltik el a szívünket. Egyik a másik után fekszik el, meglökve a másikat, és közben olyan hangot ad, amit más egyáltalán nem tud.

Az emberi elme és gondolkodás ékes példájaként a dominók elborulásának fizikáját, továbbfejlesztették és az is kitalálták, hogy motívumok, színek, képek és valójában bármi létrehozható. Abból az egyszerű tényből fakadóan keletkezett a dominó borogatás, hogy jól néz ki!

dominó

A világrekord 4 491 863 eldőlt dominó

A Dominó Nap

A Dominó Nap egy világrekord-kísérlet- tulajdonképpen az eldőlt dominók számának növelésére, amelynek helyszínét 1986–88 és 1999–2001 között Lisse, Rosmalen, Zuidlaren és Maastricht megosztva biztosította, 1998-ban pedig és 2002-től folyamatosan a frízföldi Leeuwarden WTC EXPO csarnokában szervezik. Ezt az eseményt minden évben Robin Paul Weijers, közismertebb nevén „Mr. Domino” szervezi meg. A rendkívüli eseményen eleinte tényleg csak a feldöntött dominók száma volt a fontos, viszont egy idő után, már a látványelemként mérvadó lett a döntés által kirajzolódó képek látványa. Mindezek mellett olyan technikai megoldásokat alkalmaznak, amihez komoly fizikai ismeretek, pontos számítások és kivitelezésen át vezet az út. A látvány teljesen egyedülálló! Ami még inkább kuriózum szintre emeli a dominó napot, azaz a dominók felborulását- az nem más, mint a megismételhetetlenség. Csakis egy alkalom van rá, csak egyszer történhet meg! Ez egy egyszeri alkalom, és ha nem tökéletes, minden kudarcba fullad. Egy mérhetetlen precizitással kialakított, mérnöki teljesítmény- a játék égisze alatt.

Fotó: Pixabay Dominó STOP

Miért Dominó Nap a mai

2008. november 14-én volt a 10. Dominó-nap. Az évi téma: Döntsük meg a világcsúcsot! volt. 4 500 001 db dominót állítottak fel. Az első dominót szeptember 24-én, szerdán tette le Leeuwarden polgármestere, Ferd Crone

Már egy ideje nincs dominó nap, de lesz

Lehetne sorolni, azokat a tényeket amiért mostanság nem kerül megrendezésre, a dominó nap, de az biztos, hogy lesz. Nem is lehet másként, hiszen a világ minden tájáról érkeznek dominó építők, sőt komoly rostán kell átesni azoknak, akik részt vehetnek a milliónyi dominó felállításában. Az első Építők Kihívása (Builders Challenge) 2004-ben lett bevezetve, ami annyit jelent, hogy az építőknek élő adásban kell felépíteniük egy-egy szakaszt, amit, ha sikerül megépíteni, további dominók ezreinek adtak esélyt arra hogy eldőljenek. 2004-ben és 2005-ben három, 2006-tól 2009-ig pedig négy építői kihívás volt a Dominó Napokon.
Az biztos, hogy a világon rengetegen követték órákon keresztül a TV képernyőjéhez ragadva, ahogyan sorra dőlnek a dominók. Bármikor újra indítják a világrekord kísérletet, amely több mint rekord- inkább sportteljesítmény és a fizika csodája több millióan követnék tátott szájjal a milliónyi dominó elborulását. Hogy mikor lesz újra az ominózus nap, sajnos senki nem tudja, de többen várjuk mint gondolnák.

Fotó: Pixabay

Magyar sikereket is bezsebeltünk

Több mint félmillió ember közül választották ki 2009-ben is a magyar csapat tagjait. A 9 fős építő csapat szeptember végén utazott Hollandiába, ahol elkezdték a 4,8 millió dominó építését. A Dominó-nap 2009. november 13-án volt. Ennek témája: a világ- dominókkal volt, az első három építő kihívás nem sikerült, de a negyedik igen, ezért megdőlt a világrekord 4 491 863 dominóval. A négy kihívás a 4 fő elemről szólt. A kiválasztott építőknek homokban, vízben, levegőben majd tűzben kellett építeniük. A negyedik kihívás az egyik magyar építőnek köszönhetően sikerült.
Szerző: Budafoki Tamás
Fotó: Pixabay

Mickey egér ma 93 éves – mégis örökifjú

Belmondo és hűséges kutyája – egy szívszorító történet

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!