spot_imgspot_img
spot_img

Donald Trump vagy Joe Biden? – Ma eldől, ki lesz az Egyesült Államok elnöke

-

Article Top Ad (AdSense)

Az egyre fokozódó vírushelyzettől és a korlátozások ismételt bevezetésétől hangos a világsajtó, de a mai napon egy nagyon fontos esemény történik a COVID válság közepette. 2020. november 3.-án elnököt választanak az Amerikai Egyesült Államok polgárai. Hónapok óta tart a kampányidőszak, a legtöbb ember fejében az jár ma este: Donald Trump vagy Joe Biden?

Az elektori rendszer – így működik a választás

Az Egyesült Államokban négyévente tartanak elnökválasztást, ilyenkor az összes tagállamban ugyanazon a napon adják le szavazataikat a választóképes állampolgárok. Az elnökválasztás egy úgynevezett elektori rendszer szerint működik, ami jelentősen eltér az itthon megszokott folyamatoktól.

Fotó: 123RF.com

Magyarországon az arra jogosult állampolgárok leadják a voksukat és a nap végén a számláló-bizottságok összesítik azokat. Nagyon egyszerű a képlet, a legtöbb szavazatot kapott jelölt nyer. Viszont az Amerikai Egyesült Államok – ahogy a neve is mutatja – valójában több, egészen pontosan 50 állam szövetsége (plusz Washington, a főváros). Az elnök személyéről pedig a különböző államok külön-külön döntenek, tehát az ottani lakosok valójában arról szavaznak, hogy saját államuk melyik jelöltet támogassa.

Minden egyes államnak adott mennyiségű szavazata van és hogy pontosan mennyi? Minél népesebb egy állam, annál több – ezt nevezik elektori szavazatnak. A legkisebb államoknak három elektori szavazatuk van, míg a legnépesebb Kaliforniának 55. Összesen 538 ilyen szavazaton osztoznak a jelöltek, és az lesz a győztes, aki ezeknek több mint a felét megszerzi – tehát minimum 270-et. Ennek a rendszernek köszönhető, hogy bár 2016-ban Hillary Clinton több szavazatot kapott, mégsem ő került ki győztesként a elnöki székért vívott harcban.

Az Egyesült Államok elektori térképe. Fotó: Wikipédia

Trump öröksége

Szintén amerikai sajátosság a de facto kétpártrendszer: az USA-ban két párt irányítja politikai életet a Republikánus és a Demokrata Párt. Az elmúlt 150 évben minden elnök e két párt valamelyikéből került ki. Általában előválasztással döntik el a jelölt személyét, ám a hivatalban levő, újraválasztásért küzdő elnököknek ritkán kell megbirkózniuk kihívókkal, ennek megfelelően a Republikánus Párt jelöltje a jelenlegi elnök, Donald J. Trump. Kihívója pedig Joe Biden, aki a Demokrata Párt támogatásával indul el a győzelemért. 

Trump hivatalba lépése óta megosztó személyisége a világ politikai színterének. Botrányos nyilatkozataival és az újságírókkal vívott harcaival állandóan a média kereszttüzébe került. Legjobban kifogásolt intézkedései közé tartozik, hogy kilépett a Párizsi Klímaegyezményből, újraindította az amerikai szén- és olajbányászatot, és alapjaiban megkérdőjelezi a klímaváltozás létezését. Erre támaszkodva ellenfele, Joe Biden egy teljesen más jövőképet fogalmazott meg a kampánya során. Célul tűzte ki, hogy az amerikai gazdaság 2050-ig szénsemlegessé váljon és visszalépne a Párizsi Egyezménybe. Emellett 2000 milliárd dolláros tervvel állt elő, amivel klímasemlegessé tenné az energiaszektort, fejlesztené a tömegközlekedést és szigorítaná az építési szabályokat is.

Fotó: BBC

Az a vád is érte a jelenlegi elnököt, hogy nem veszi elég komolyan a jelenlegi járványhelyzetet. Trump többször szembement az Egyesült Államok vezető virológusával, Anthony Faucival, aki szigorúbb korlátozásokat vezetett volna be, és általános maszkhasználatot is előírna. A Nemzeti Allergia- és Fertőzéstudományi Intézet igazgatója már hat elnöknek adott tanácsokat, de most Trump azt mondta, hogy ha megnyeri az elnökválasztást, kirúgatja Faucit. Joe Biden viszont támogatásáról biztosította az orvost és Twitterén kifejtette, hogy olyan elnökre van szüksége Amerikának, aki hallgat az ilyen szakértőkre.

Mikor lesz pontos eredmény?

Az eddigi adatok alapján minden idők egyik legnagyobb részvételi arányával számolhatunk. Biden, a Philadelphiában tartott kampányeseményén elmondta, hogy 150 millió fölötti szavazatszám várható, és előzetesen úgy tájékoztatták, hogy a 18-30 év közöttiek szavaztak a legnagyobb számban, és hogy a szavazók 54%-a nő.

Az amerikai szavazóhelyiségek magyar idő szerint holnap – azaz november 4.-én – hajnali 1 és reggel 7 óra között zárnak be. Eszerint szerda reggelre már elméletileg kiderül, hogy ki nyeri az elnökválasztást. A koronavírusos állampolgárok azonban idén csak levélben szavazhattak, amelyek beérkezése és összeszámolása több időt jelent, ezért sokat csúszhat a pontos eredmény – egyes szakértők szerint akár napokig is bizonytalanság uralkodhat az új elnök kilétéről.

„Hajnali 1 óráig 60 elektort adó területeken zárnak az urnák, majd fél 3-kor olyan területeken zárulnak, ahol közel 150 elektori hely sorsa dől el és így onnantól kezdve rövidesen már elvileg 429 elektori hely „színét” ismernünk kellene. Mivel ez már az 538 elektori hely nagy részét kiteszi, így valamikor éjjel 3-4 óra között már elvileg ismerhetnénk, hogy melyik jelöltnek sikerült nagyon közel kerülnie az áhított 270 elektori szavazathoz. Magyar idő szerint reggel 7-kor zárnak az utolsó urnák, így utána elvileg 1-2 órán belül az összes elektori hely színét és az elnökválasztások győztesét is tudnunk kellene.” – írja a portfolio.hu

Forrás: Telex.hu, 24.hu, Portfolio.hu

Olvasd el ezt is!

Velem mindig történik valami! Divatot teremtett a „Janikovszky gyűrű”

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!