spot_imgspot_img
spot_img

Dolhai Attila lesz a veszprémi várnegyed új nagykövete

-

Article Top Ad (AdSense)

„Veszprémben tapinthatóvá válik a történelem” – mondta Dolhai Attila színművész, aki húsvét után látogatott el a megújuló veszprémi várnegyedbe. A séta során a színész többek közt a nagycsütörtök óta újra látogatható Szent Mihály Főszékesegyházat, a Szent István Templomot (ferences templomot) és az Érseki Palotát csodálhatta meg – utóbbi helyszínen a restaurálási munkák jelenleg is tartanak. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész nagykövetként segíti a műemlékvédelmi beruházást abban, hogy annak történeti, kulturális, egyházi és turisztikai jelentőségét minél többen megismerjék. 

Dolhai Attila színművészt Vörös Tamás DLA, a Veszprémi Érsekség főépítésze és Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató kalauzolta a megújuló várnegyedben. A séta első állomása a főszékesegyház volt, de a színművész az Érseki Palota és a Szent István templom (ferences templom) restaurálásába is bepillantást nyert.

Fotó: Nagy Lajos

 „Az építészet valahogy az emberi létet is időtlenné teszi – legalábbis ezt bizonyította számomra a veszprémi várnegyedben tett sétám. Az 18 épületből álló együttes történetét a barokk kortól egészen napjainkig ismerhettem meg. Bepillanthattam a restaurálás folyamatába, valamint megtudhattam, hogyan állítják helyre az épületeket az eredeti funkciójukban úgy, hogy egyes tereknek új feladatokat is el kell majd látniuk” – mondta a színművész, aki a húsvéti időszakban látogatott el a megújított Szent Mihály Főszékesegyházba is, amely nagycsütörtökön nyitotta meg újra kapuit.

„A Veszprémi Főszékesegyház az egyetlen olyan magas falakon álló templom, amely Szent István korából maradt ránk. A székesegyház ugyanakkor a Szent György Kápolna romjait is őrzi. Ez az a hely, ahol Szent Imre herceg fogadalmat tett, és életét Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Ezt a történetet a Szent István-legendából mindannyian jól ismerjük, a főszékesegyházban sétálva azonban megelevenedik, tapintható válik a múlt” – mondta Dr. Nagy Veronika. A múzeumigazgató az egyik kurátora a május közepén induló Work in Progress 2023, a várnegyed megújításának folyamatát bemutató programsorozatnak, amelynek előkészületi munkái jelenleg az utolsó fázisban tartanak.

Fotó: Nagy Lajos

A várséta másik házigazdája a Veszprémi Érsekség főépítésze volt.

„Az ezeréves múlttal bíró veszprémi várnegyed megújítása óriási feladat és lehetőség számunkra, ezért különösen izgalmas, ha a munkánk aktuális folyamatát és eredményeit olyasvalakinek mutathatjuk meg, aki maga is érzékeny, alkotói karakterrel rendelkezik, jól ismeri a művészeteket, érdeklődik az építészeti értékek és régiségek iránt” – fogalmazott Vörös Tamás DLA.

Dolhai Attila – aki nagykövetként segíti a veszprémi várnegyed megújításának népszerűsítését – a látogatás végén a projekt társadalmi értékeire is kitért.

„Édesapaként nagyon fontos számomra, hogy a gyermekeim ne csak a jelenben legyenek jelen, hanem a múltukat megismerve jövőképet is kapjanak” – fogalmazott a színművész.

„A rockzene mindig is az életem szerves része volt”

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!