spot_imgspot_img
spot_img

Dobos C. Józsefre emlékezünk

-

Article Top Ad (AdSense)

Manapság leginkább a külföldi finomságokon van a hangsúly. A macaron, a muffin viszi a prímet, pedig mi magyarok büszkélkedhetünk több általánosan is közismert desszerttel. Nem kell túl messzire menni, hiszen a világon szinte mindenki ismeri a Rigó Jancsit, mely egy 19. században élt cigányprímás nevét viseli, a Somlói galuskát, aminek receptjét külföldön is próbálják utánozni. Mi adtuk a világnak a Rákóczi-túróst, az Eszterházy tortát, és a közismert Dobostortát.

Ki is volt Dobos József

József Carl Dobos (1847. január 18. – 1924. október 10) Magyar cukrász, szakácsmester.

Fotó: Wikipédis

Katolikus kispolgári származású szakács családban született. Apja, Dobos András, szakács, anyja Gogola Rozália volt. Számára egyértelmű volt a pályaválasztás, hiszen még dédapja is Rákóczi fejedelem szerencsi birtokán dolgozott, a konyhán. Apja mellett bontogatta ifjú korában a tehetségét, és rengeteget tanult tőle, majd az Andrássy-családnál tanult. Már fiatal korában kiderült, hogy roppant nagy érzékkel rendelkezik a cukrászat, és a főzés tudománya kapcsán, és szinte minden idejét a konyhán töltötte. 31 éves korában nyitotta meg csemege üzletét Budapesten, ahol saját készítésű ételeket is árult. A népszerűséget és a sikert egyértelműen a Dobostorta hozta meg neki. Kifinomult műveltsége, ismertsége révén közmegbecsülésnek örvendett, nem csak hazánkban, hanem Európa szerte. Legalább annyit foglalkozott könyvekkel is mint a konyhával, szakíróként több művet is készített. Az egyik legismertebb műve, 1881-ben Magyar-francia szakácskönyv címmel jelent meg. Üzletét 1906-ban adta fel, és vagyona nagy részét hadikölcsönbe fektette. Ez a döntés megpecsételte sorsát, mivel szinte mindenét elvesztette, így szegényen halt meg.

Fotó: Flickr

Az első Dobostorta

1884-ben készült el először, híres Dobos-torta. Egy mendemonda szerint a véletlen műve volt, mikor egy kuktája a vajba nem sót, hanem véletlenül cukrot kevert, és azzal habosította ki. Ez aztán megízlett a mesternek, és továbbfejlesztette a balul sikerült keveréket. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos találmánya. A célja eredetileg az volt, hogy egy olyan tortát tudjon készíteni, ami hűtés nélkül is sokáig eláll, hiszen akkoriban nem tudtak olyan gyorsan szállítani, közlekedni, mint manapság. A kiállításon 1885-ben bemutatták be a nagyközönségnek, és az első kóstolók között ott volt I. Ferenc József és Erzsébet királyné is. Ezen a kiállításon egy vendéglőt is üzemeltetett, ahol különféle magyar alapanyagokat is népszerűsített, többek között a szarvasgombát, lúdmájat, és a Tokaji-ecetet. A tortával óriási sikert aratott, és ez után végi járta vele egész Európát, hogy népszerűsítse.

Ez után rengeteg cukrász próbálta sikertelenül megfejteni a torta összeállításának titkát, de a mester senkinek nem árulta el. Így komoly mennyiséget tudott eladni belőle és egész Európába rendelték a  Dobos-tortát, tortákat, amiket szekereken, sózott jégbe ágyazva szállítottak.

Fotó: Flickr

A Dobostorta nemzeti közkincs

Mikor Dobos C. József 1906-ban abbahagyta a mesterségét, a titkos receptet a cukrász ipartestületnek adományozta. Az volt a feltétele, hogy bármelyik hazai cukrász szabadon felhasználhatja. Az eredeti receptet azóta már sokan átalakították, frissítették, és rengeteg variációja ismert. 2017-ben Magyarországon miniszteri rendeletben határozták meg a híres torta összetételét és alakját.

„Kör alakú torta, amelyben öt Doboslap között Doboskrém található. A Doboslap és a Doboskrém közel egyenlő vastagságú. A Dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített Dobostető alkotja.”

Fotó: Flickr

Az eredeti recept

„1 db 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vaníliás cukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaníliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában lévő tábla csokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.     ”

(  Dobos C. József: A Dobostorta receptje)

Kávés csodagolyó

Kihagyhatatlan sütőtökös receptek Meghan Markle kedvencével

 

Egyszerű, tápláló és „dobozálló” ebédötletek

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!