spot_imgspot_img
spot_img

Digitális nomádság a koronavírus idején

-

Article Top Ad (AdSense)

A koronavírus-járvány átmeneti szürkeségbe sodorta a világot, felfüggesztve sok tervet és utazást. De már látszik a fény az alagút végén, amelyben a digitális nomád életforma egyre nagyobb szerepet kaphat majd.

A digitális nomádok olyan emberek, akik úgy döntenek, hogy helyszíntől független életmódot folytatnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy egyszerre dolgozzanak és utazhassanak. Vagyis az internet segítségével bárhol és bármikor működhetnek szerte a világban.  A rendszeresen távolról dolgozóktól eltérően, akik általában egy meghatározott földrajzi helyen élnek, a digitális nomádok munka közben utaznak és felfedezik a világot.

Egyre növekvő közösség

Mivel több munkahelyen már nem ragaszkodnak a személyes jelenléthez a digitális nomádok egy exponenciálisan növekvő közösség. A hagyományos munkamódszerek drasztikus változásával elindult egy fejlődés, amelynek hatására folyamatosan változik az emberek munkához való hozzáállása. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a mobilitás és a távoli munkavégzés, amely bizonyos szakmák tekintetében könnyedén megoldható.

A digitális nomádok számára nincsenek országhatárok és nem számít ki honnan jött. Bárhol is találkoznak a világban nyelvi különbségektől és nemzeti hovatartozástól függetlenül élnek és dolgoznak egymás mellett. A pandémia által okozott kezdeti ijedtség után a digitális nomádság új valósággá válik és az életmód hazánkban is több embert vonz.

Vigh Borit, a backpacker.hu oldal bloggere több, mint tíz éve él digitális nomádként. Ezalatt az idő alatt számos országban élt és dolgozott és most mesélt egy kicsit nekünk is saját tapasztalatairól.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

backpacker bori (@backpacker.hu) által megosztott bejegyzés

„A digitális nomád életforma sok mindenben nagyon hasonlít a hagyományoshoz. Én is felkelek reggel, vannak online megbeszélések, határidők és feladatok. Vannak munkatársaim is, igaz olyan is van, akivel soha nem találkoztam még személyesen. Az esetek többségében minden nap dolgozom, csak mindig máshol. Ha hívásom van és jó az internet a szálláson, akkor a nyugalom kedvéért ott maradok. Ha nincs, akkor irány a coworking. Délután pedig általában más nomádokkal találkozom, együtt vacsorázunk, megtervezzük a hétvégi programot. A különbség az, hogy nálunk egy hétvégi kirándulás akár egy vulkán is lehet, vagy egy közeli strand, nem pedig a budai hegyek.”

Digitális nomádnak lenni egyet jelent a minimalizmussal, így Borinak nincs lakása és nincsenek vagyontárgyai sem.

Viszont többek között élt már Balin, Új-Zélandon, Spanyolországban. Most éppen Portugáliában időzik, de tavasszal átköltözik Mexikóba. Amikor nagyjából tíz évvel ezelőtt elkezdett utazni a kíváncsiság vonzotta. „Szerettem volna tudni, hogy milyen a világ. Most pedig már az érdekel, hogy olyan emberekkel vegyem magam körbe, akik szintén olyan kíváncsiak, mint én. És ez nem csak “földrajzilag” érvényes, hanem gazdaságilag, személyiség-fejlesztésben, üzletben és a kapcsolatok kialakításában. Általában a nomádokkal nagyon mély és értelmes beszélgetéseket lehet folytatni, és nekem ez az egyik legfontosabb abban, ahogyan kapcsolódom más emberekhez.”

2019 vége fele Bori épp haza akart jönni egy kis időre. Már ekkor érezte, hogy komoly a baj. „Én voltam az, aki kongatta a vészharagot, amikor mindenki azt hitte, hogy csak a média fújja fel a dolgot, és ez nem több egy egyszerű influenzánál. Nekem azonban elkezdték lemondani a munkáimat és előadásaimat, és a hajót, amin dolgoztam. Szóval hamar leesett, hogy ennek lassan itt a vége. Legelőször a gazdasági következményeitől féltem, azt gondoltam, hogy nagyon hamar elveszíti mindenki a munkáját. Utazó bloggerként és rendezvényszervezőként nekem is teljesen előröl kellett kezdeni a dolgaimat.”

A világjárvány kitörése és a lezárások után Bori összesen tizennyolc hónapot töltött itthon. „Utoljára ilyen 12 éves koromban volt. Nagyon nehéz volt. Mivel elvesztettem a munkám, az egzisztenciám, az életstílusom és a közösségem nagy részét, elég rosszul viseltem. De aztán csak felálltam, és ekkor született meg egy új kurzusom (Life ReDesign), amelyekkel saját tapasztalataimból kiindulva segítek másoknak felépíteni az életüket. Szerintem most kezdjük majd érezni a járvány gazdasági kárait és ez a 2022-es év erről fog szólni. Ezért mindenkit arra bíztatok, hogy kezdjen el nagyon tudatosan tervezni anyagilag.”

digitális-nomád-lány-laptop
Fotó: Simona Pilolla/envato.elements.com

Barátságok és szerelmek

Digitális nomádként nagyon fontos, hogy az ember hamar találjon nomád barátokat, mert különben eléggé magányos tud lenni az életforma. Erre jók a coworking irodák és a különböző konferenciák, vagy éppen az az 1500 fős közösség, amelyet Bori hívott életre, amikor a Nomad Cruise programigazgatója volt. „Rengeteg közeli nomád barátom van, akikkel sokkal több időt töltök, mint a nem nomád barátaimmal… és ugyanez igaz a randizásra is. Bár jelenleg nem vagyok kapcsolatban, de mióta utazom, a társaim is csak nomádok. Rengetegen találnak így párra, bár meg kell hagyni, hogy talán pont a kíváncsiságunk miatt, nagyon sok az elköteleződés fóbiás nomádok között.”

A járvány megmutatta nekünk, hogy nagyon természetesnek vettük az életmódunkat. De sajnos vannak dolgok, amelyeket nem tudunk az ellenőrzésünk alatt tartani.  A digitális nomád életforma éppen ezért olyan csodálatos, mert rugalmas, hatalmas szabadságot és rengeteg lehetőséget ad. Kinyitja a világot…

Ha tetszett, itt további érdekes olvasnivalót találsz:

A hét COOL embere: dr. Mátyás Bence, aki megteremti az emberi élet feltételeit a Marson

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!