spot_imgspot_img
spot_img

Diana hercegnő – valóság és a sorozat

-

Article Top Ad (AdSense)

A Korona / The Crown című sorozat negyedik évadát még a szokásosnál is lelkesebben várták a rajongók – színre lépett Diana. Végre elértünk a királyi család történetében ahhoz a családtaghoz, akit minden dramaturgiai fogás nélkül imád a közönség. A Szívek Királynőjének megformálóját a forgatások alatt tudatosan rejtegették és a marketing része volt a találgatás, hogy melyik színésznő kaphatta meg az áhított szerepet. Végül egy viszonylag ismeretlen színésznő, Emma Corrin kapta a szerepet, aki tökéletesen hozta a tipikus, kicsit alulról felfelé kunkorodó Diana-nézést és félszeg mosolyt.

Diana személyén kívül pedig a botrány izgatta a közönséget, amiről már nekünk is lehetnek saját, halovány emlékeink: a Károly herceg, Diana hercegné és Camilla Parker-Bowles szerelmi háromszög.
A sorozat meglehetősen hűen követi az angol királyi családdal kapcsolatos valós eseményeket, de dramaturgiai okokból – az élet nem mindig olyan frappáns – vagy épp olyan eseményeknél, amiről nincs információ, néha eltér azoktól. Megnéztünk öt példát A Korona negyedik évadából, hogy a sorozat mikor ábrázolta pontosan a valós eseményeket, és mikor támaszkodott az írók fantáziájára.

1. Károly és Diana első találkozása

Hamis – bár valóban akkor találkoztak, amikor a lány még csak 16 éves volt, a herceg pedig a nővérének udvarolt. De Diana nem jelmezben volt. Ez a mozzanat feltehetően a jelmeztervező fantáziájának szüleménye volt, aki ezzel tisztelgett a hercegnő művészetszeretete előtt. Diana már gyerekkorától szeretett táncolni. Testvére szerint mivel balerinának túl magas volt, ezért a sztepptánc felé fordult.
Az Up-town-girl Diana tánca szintén megtörtént. És a kevéssé lelkes fogadtatás is pontos volt a sorozatban. Az Operaház fantomja éneklés azonban teljességgel légből kapott.
Diana hercegné, port.hu
Picture shows: Priness Diana (EMMA CORRIN) and Prince Charles (JOSH O CONNOR)

2. Kamilla és Diana közös ebédje

Igaz – Bár ez egy nagyon drámai löncs, a jelenet nem a forgatókönyvírók, hanem Kamilla leleményességét dicséri. A sílusosan Ménage à trois-nak, édes hármasnak nevezett étteremben Kamilla kifaggatta a mit sem sejtő Dianát a szokásairól: inkább a városban vagy vidéken szeret élni, jár-e vadászni? A sorozatban a frissen eljegyzett lány már gyanakodott, hogy Károly és Kamilla között több van, mint barátság. Efelől az utóbbi nem is hagyott sok kétséget Dianában azzal, hogy elárulta a privát beceneveiket, valamint azt, hogy nyilvánvalóan többet, jobban ismeri a férfit mint a jövendőbelije.
Hogy pontosan mikor történt ez a pikáns ebéd, abban ellentmondanak egymásnak a források: egyesek szerint Károly és Diana már házasok voltak, mások szerint még a jegyesség alatt került sor a találkozóra.

3. Diana maga választotta ki a híres eljegyzési gyűrűjét

Igaz – amikor az ember arról ábrándozik, hogy eljegyzi egy herceg, nem feltétlenül arra gondol, hogy az illető férfiú a mamája (itt II. Erzsébet királynő) társaságában hagyja, hogy válasszon magának gyűrűt. Pedig pont ez történt. A fehérarany gyűrűt egy 12 karátos ovális zafír díszíti, melyet 14 gyémánt ölel körül – és a menyasszony maga bogarászhatta ki egy tálcányi ékszerből. A gyűrű ezekután szinte egybeforrt a tökéletes stílusérzékkel megáldott hercegnővel. Az eljegyzés bejelentése után ez a modell elfogyott az ékszerboltokból, ma pedig Katalin hercegné, vagyis Diana fiának, Vilmosnak a felesége viseli.
Diana hercegné, port.hu
The Crown S4. Picture shows: Diana Princess of Wales (EMMA CORRIN). Filming Location: Burghley House

4. Diana görkörizott a palotában

Igaz – talán nem pont azokban a szárnyaiban a Buckingham-palotának, ahol a sorozat mutatta – szőnyegen ugyanis elég nehéz görkorcsolyázni. A források szerint Diana tényleg alternatívan használta a palota tereit, állítólag még biciklizett is bent. A sorozat ezzel a jelenettel akarta érzékeltetni, hogy valójában  mennyire fiatal volt a hercegné az eljegyzésük idején, tulajdonképpen még gyerek.

5. Diana New York-i útja

Igaz – A sorozatban láthatjuk, mennyire megviselte a hercegnőt, hogy életében először egyedül kellett helytállnia egy protokollúton és ráadásul egy ilyen messzi helyen. A kisebbrendűségi komplexussal küzdő Dianának hatalmas megerősítés volt az az elfogadás és szeretet, amelyet az amerikai közönség részéről tapasztalt. A harlemi kórházakban tett látogatása azért is volt jelentős, mert nemcsak New York fényes, gazdag oldalát nézte meg, hanem bemerészkedett oda, ahova még a helyi celebek sem. A saját ismertségét használva sikerült rávilágítania a szegény afroamerikaiak, különösen pedig az AIDS-ben szenvedők helyzetére. Azzal pedig, hogy megölelte őket, hozzájuk ért, segített az ezt a betegséget akkor még nagy erősen övező mítoszok lerombolásában.

Diana hercegné, port.hu

+1 Diana ruhái

Is-is, a ruhák esetében igyekeztek meglehetősen pontosan követni a hercegnő valódi ruhatárát. Nehezen hihető, hogy a divatikonná fejlődő Diana is olyan borzalmas dolgokat viselt tinédzserként, mint a sárga kantáros nadrág vagy a lámás pulóver. A divatosabb darabokat azonban a kosztümtervezők egy kicsit felrázták és adtak hozzá egy csipet modern ízt, hogy a hercegnő ugyanazt a hatást váltsa ki a nézőkből, amit annak idején a közönségből. Ne tűnjön úgy, mintha az anyukája gardróbjából rángatta volna elő a régi darabokat.
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!