A cupcake egy kicsi sütemény, mely tulajdonképpen egy adagnak felel meg. Leginkább a muffinhoz hasonló, ezért sokan össze is keverik. Nagy testvéreihez – a tortákhoz – hasonlóan krémbevonat, cukormáz fedi kívülről, és fontos szerepet kap a dekoráció.
Nem is gondolnánk milyen régóta készítjük
A cupcake-ről szóló első fennmaradt írásos emlék 1796-ból való. Amelia Simmons American Cookery című könyvében egy receptben hivatkozott egy kis bögrében sütött süteményre. Persze ennek jóformán semmi köze nem volt a mostani megjelenéséhez. 1828-ban már magát a szót is említi az Elisa Leslie által írt receptkönyv, a „Seventy-five Receipts for Pastry, Cakes and Sweetmeats” A korai 19. században, mielőtt a muffin sütőformák széles körben elterjedtek volna, a tortácskákat gyakran sütötték meg kerámia bögrékben, szuflé tálakban, vagy formákban. Nem véletlenül nevét a bögréről kapta, amiben sütötték. Manapság a „cupcake” kifejezést minden minitortára használják, ami nagyjából teáscsésze méretű. Angolul „fairy cake”-nek is hívják, aminek elég bájos fordítása azt jelenti, hogy tündérsütemény.
A „cupcake” másik jelentése a cukrászatban az a torta, aminek a hozzávalóinak arányát bögrével mérik ki. Ezek ugyancsak kisüthetők bögrékben, habár tipikusan formákban sütötték meg. Mikor a konyhai mérlegek általánosan használatba kerültek, „négyes torta” néven váltak ismertté, mert 4 hozzávalóból készíthetők el. 1 bögre vaj, 2 bögre cukor, 3 bögre liszt és 4 tojás. Ez egy egyszerű tortalap recept, de valahogy kevésbé tömör és kevésbé drága.
Több forma, több eszköz
Eredetileg a cupcake-eket tehát kerámia bögrékben sütötték készre. A mai napig erre kifejlesztett kis formákban, kis hőálló kerámia tálban készülnek. Bár manapság már általában fém, kerámial, sőt szilikonos forma is létezik. Elkészítéséhez már papírkosárkákat, azaz muffin-papírokat is lehet használni, amik előnye, hogy sütés után is nedvesen tudják tartani a süteményt, illetve megspóroljuk a sütőforma takarításából adódó macerát. Többféle méretben készülhetnek, átlagosan 76 mm átmérőjűek, és 110 grammosak, illetve léteznek különleges sütőformák is.
A cupcake népszerűségének titka
Ez a pici sütemény valójában roppant népszerű. Bár hasonlít a muffinra, kisebb és díszesebb, illetve míg a muffin nem csak édes, hanem sós is lehet, addig a cupcakenek kizárólag édes változatai vannak. A cupcake- nek a legtöbb esetben cukros, édes mázas krém habot tesznek a tetejére, tésztája egyszerű, a legtöbb esetben vajjal készül. Nagyrész díszes külsővel látják el a torta dekorációkat, színes elemeket tesznek rá, mely még ínycsiklandozóbbá teszi a megjelenését. Magát a „tortácskát” tölteni is lehet különféle krémekkel, pudinggal, így rengeteg féle verzióját lehet megtalálni. Gyümölcsökkel is szokták megspékelni a tetejét, de tálalás alkalmával mellé is szokták tenni kiegészítőként.
A cupcake mindig csinos
Míg a muffinnál nem feltétlenül fontos a részletes kidolgozottság, a cupcake minden egyes darabjánál tökéletességre törekednek. Az édes krémcsúcs a legfontosabb jellemzője, aminek ízesítésében csak a fantázia szab határt. Lehetnek csokoládésak, vaníliásak, gyümölcsösek, fűszerekkel gazdagított krémek, de akár pikáns aromákat is létrehozhatnak. A habnyomó különböző formázó végeivel mintákat, formákat készítenek a tetejére, amit aztán még pluszban díszítésekkel is ellátnak. Reszelt csokoládé, gyümölcshús, magvak, tészta morzsák, marcipán, cukorkák, egyedi szórások kerülnek rá. Tulajdonképpen minél színesebb, pajkosabb külsővel rendelkezik, annál kapósabb.
A cupcake előnye, hogy egyszerre több ízesítést is készíthetünk. Egyszerűen csak más krémmel kell megölteni, és más díszítőelemeket használni. Tökéletes lehet ünnepekre, szülinapra, esküvőkre, hiszen egy ilyen minisüti amellett, hogy jól néz ki, egyáltalán nem óriási mennyiség, így „falatonként” is fogyaszthatjuk.
Jótanácsok a cupcake elkészítéséhez
A leglényegesebb a tészta, amelynek elkészítésénél ügyelni kell, hogy minél jobban eldolgozott legyen. Ha kézzel készítjük sokáig fog tartani, érdemes robotgépet hívni segítségül. A tésztával soha ne teljesen töltsük meg a sütőformát, mindig hajunk egy kis helyet a tetején.
CUPCAKE ALAPRECEPT
Hozzávalók: 4 tojás, 1 bögre nem túl kemény vaj, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 1 bögre rétesliszt, 1,5 bögre finomliszt, 4 teáskanál vaníliás cukor, csipet só, 1 csomag sütőpor
Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat. Beleöntjük a sütőport, lisztet, csipet sót, és folyamatosan keverjük, néha kis tejjel felöntjük közben. Mikor elkészült a tészta, formákba tesszük. Előmelegített, 180 fokos sütőbe helyezzük, és kisütjük.
Citruskrém: 1,5 bögre vaj, 2 bögre porcukor, negyed bögre vaníliás cukor, 2 evőkanál lime-lé, fél narancs, vagy lime reszelt héja, csipet fahéj. Homogénre keverjük, habzsákba töltjük, és mehet a tésztakosár tetejére, de kis lyukat készítve a belsejébe is tölthetünk.