spot_imgspot_img
spot_img

A csók nemcsak jó, hanem egészséges is

-

Article Top Ad (AdSense)

Nem hivatalos világnap, mivel a hivatalos időpont július hatodika. Miért talál ki valaki ilyen eszementnek tűnő jeles napot? Azért, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fontos puszit adni a szeretteinknek és megcsókolni a szerelmünket. Egy intim közeledés, amivel kifejezhetjük érzelmeinket, szeretetünket, amivel kedvességet, mélységet adhatunk át azoknak, akiket szeretünk.

Fotó: Pixabay

Ha jól akarjuk magunkat érezni és tenni fizikai, mentális egészségünkért- csókolózzunk sokat!

Mi is a csók

A csók az ajkak összeérintése. A csókokkal foglalkozó tudomány a filematológia. A csók, philema, görög eredetű szó, földi szeretetet jelent. Sokféleképpen lehet értelmezni, lehet szexuális, személyes kapcsolat, üdvözlés, de különféle szokásrendszerekben akár rituális jelentéssel is bírhat. Egy olyan gesztus, amivel számos érzelmet ki lehet fejezni. Tulajdonképpen egy érzékszervi érzékelés által átadott mentálisan keletkező gondolat fizikai kivetülése.

A csókolózás nem csak emberi szokásmód, inkább egy tanulható, vagy éppen ösztönösen működő cselekedet, mivel több emlősállatnál is előfordul. Az is érdekes, hogy nem minden társadalomban, nem minden kultúrában preferált szokás. A legegyszerűbb példa erre az eszkimók, akik inkább az orrukat dörgölik össze a csók helyett.

Fotó: Pixabay

A csókolózás fizikája

A csókolózás bonyolult fizikai folyamat, amely jelentős izom koordinációt igényel. Egy csók összesen 34 arcizmot és 112 tartó izmot vesz igénybe. Az egyik legjobban igénybe vett izom a száj körüli izom, mely a száj gyűrődéséről gondoskodik. Francia csók esetén a nyelv is egy jelentős szerepet kap. Az ajkak számos érzékeny idegvégződéssel rendelkeznek, ezért roppant érzékenyek az érintésre vagy harapásra.

Fotó: Pixabay

A csók szokások

A hazai szokásrendben, illetve a nyugati társadalmi metódusokban, a csók, illetve a csókolózás, elsősorban a vonzalom fizikai beteljesülése. Azok, akik közel érzik magukat egymáshoz, csókkal üdvözlik egymást és csókkal is köszönnek el. Leginkább különböző neműek között fordul elő, vagy közeli családtagoknál- és persze idegenekkel, az esetek 100%-ban nem csókolózunk.

A mai nyugati kultúrában a csók leggyakrabban a vonzalom kifejezése. Közeli ismerősök találkozáskor vagy búcsúzáskor gyakran arcon csókolják egymást. Európában és Latin-Amerikában leginkább ellenkező neműek vagy két nő közt fordul elő, de Kelet-Európában és a Közel-Keleten férfiak között is. Magyarországon a férfiak közötti csók kizárólag rokonok, barátok között szokás, idegenekkel nem.

Fotó: Pixabay

Van úgy, hogy a csók nem az érzelmek kifejezése, inkább egy jelképes cselekedet. Ilyen például egy uralkodó vagy pápa gyűrűjének megcsókolásával az alávetettséget fejezik ki. A brit uralkodó és a magas rangú politikusok találkozását szintén kézcsók-ceremóniájának hívják angolul, bár manapság már nem csókolják meg az uralkodó kezét.

A romantikus

A vonzalom vagy szexuális vágy kifejezésének eszköze. Ha két ember szereti egymást, többnyire szájon csókolja egymást, ez nyilván megint csak több fajta lehet. Az tény, hogy hevesebb és hosszabb, vagy éppen lágyabb, és „puhább”, mint az arcra adott csók. Létezik az úgynevezett francia csók, több mint az ajkak összeérintése, annál sokkal személyesebb érintkezési forma.

A csókolózás fiziológiája

Csókolózás során különböző feromonok cserélődnek, melyek fontos élet- és viselkedéstani hatásokkal bírnak. A csók során cserélődnek például a nem illékony arcbőr és nyálkahártya felületi lipidek, melyek a kémiailag legbonyolultabb feromonok közé tartoznak.

A csókolózás egészséges

Ahogy az ölelés is, kifejezetten stresszcsökkentő hatással rendelkezik. A csókolózás gyakoriságának növelése a párok sokat segíthetnek egymásnak a mindennapi nehézségek által felgyülemlett feszültségeken. A csókolózás együtt jár egy elégedettség érzéssel, mely a teljes testünkre hatással van. Nem csak szellemi frissességet növelő, hanem az anyagcsere folyamatokban is segítségünkre van. Kutatások azt is kimutatták, hogy a csók / csókolózás koleszterin-csökkentő hatással bír.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Az elbűvölő Audrey Hepburn maga volt a megtestesült elegancia

Férfiszemmel- mitől jó a nő- Body Positivity

Manipulált képek miatti testképzavar – Snapchat-diszmorfia

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!