Csodapakolást a hajnak!

-

Te is biztosan használtál már életed során valamilyen hajpakolást, akár csak balzsam formájában vagy drogériában vásárolt, esetleg házilag összekutyult pakolást. Létezik azonban egy csodaszer, ami mindennél hatékonyabb és olcsóbb. Legalábbis a kínai Yao asszonyok ezt állítják, én pedig megbízom bennük, hiszen nem véletlenül nyerték el a Rapunzel elnevezést.

Mi ez a csodaszer?

Ennek a hajpakolásnak a nem olyan titkos receptjét a kínai Huangluo, „hosszú hajak falujában” őrzik (de Japánban és Indonéziában is elterjedt). Az itt élő Yao etnikai csoport női tagjai az egyik legértékesebb tulajdonuknak tartják a szép, hosszú hajukat, mivel ez a hosszú élet, a gazdagság és a szerencse szimbóluma. A Yao nők többméteres hajkoronát képesek növeszteni és még 80 éves korukban sem őszülnek, ez tagadhatatlanul figyelemre méltó. Ahhoz, hogy ilyen erős és hosszú hajuk legyen egy egyszerű hétköznapi dolgot hívnak segítségül, ami nem más, mint a rizs.

A rizsvíz

Már többezer évvel ezelőtt felfedezték a rizs varázserejét. Egész pontosan kitapasztalták hogyan lehet a leghatékonyabban kinyerni a benne rejlő hatóanyagokat. A rizsvíz megfelelő elkészítésével olyan csodaszert kapunk, ami tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, E és B vitaminokkal is. Utóbbi a hajhullás és a hajtöredezés egyik leghatékonyabb ellenszere, de a többi hatóanyaggal együtt az egész haj szerkezetét megerősíti, csillogóan fényessé varázsolja, sima és könnyen fésülhetővé teszi és ezzel bárkiből erős, hosszúhajú Rapunzel válhat.

Fotó: Egy Yao asszony éppen az erős és hosszú haját fésüli_flickr

Hogyan kell elkészíteni?

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy csak egy röpke kutatómunka után állnak neki a rizsvíz elkészítésének, aztán csalódottan tapasztalják, hogy nem látnak javulást a hajukon. Én megspórolom neked a szükséges kutatást és most rögtön elárulom a hagyományos, bevált módszert.

  1. Tégy egy tálba 1 bögre fehér rizst (legjobb, ha ez ragacsos rizs), ezt egyszerűen csak önts fel annyi vízzel, hogy jól át tudd öblíteni. Azért fontos ez a lépés, mert így lehet eltávolítani a koszt és esetleges más szennyeződéseket a rizsszemekről. Ha átmostad a rizst, önts ki a vizet, mert arra már nem lesz szükséged.
  2. Önts 4 bögre tiszta vizet a már átöblített rizsre és ezúttal jó alaposan, bátran, kézzel mosd át, dörzsöld össze a rizsszemeket. Erre azért van szükség, mert így lehet a legjobban és a legtöbb hatóanyagot kinyerni a rizsszemekből. Ez lesz a rizsvíz alapja.
  3. Pár perc mosás után, ha már a víz színe fehéres lesz, szűrd le a rizst, hiszen arra már nem lesz szükséged, de nem kell kidobni! A későbbiekben felhasználhatod akár bőrradír készítéséhez vagy egyszerűen evéshez.
  4. A kapott rizsvizet úgy, ahogy van, rakd fel forrni. Ezen a ponton saját ízlésedhez igazíthatod a csodaszert. Nem egy kötelező lépés, de a Yao asszonyok közül is többen illatanyagot, legtöbbször pomelo héjat tesznek hozzá. Egyrészt azért, mert az is tele van antioxidánsokkal, másrészt azért, mert a kész rizsvíznek önmagában van egy jellegzetes, természetes szaga. Te is rakhatsz bele pomelo vagy más, könnyebben megtalálható gyümölcs, például grapefruit vagy narancshéjat, vagy egész egyszerűen csak pár csepp tetszőleges illóolajat.

Fotó: unsplash

5. Hagyd pár percig rotyogni a keveréket, majd öntsd egy lezárható üvegbe. Sokan itt rontják el a dolgot. Egy fontos lépést ki szoktak hagyni, az erjesztést. Bizony, minimum 1 hétig, de a Yao nők van, hogy egy teljes hónapig állni hagyják hűvös helyen a rizsvizet, mielőtt a hajukon és fejbőrükön alkalmaznák. Az erjesztés segít abban, hogy használat során a csodaszer mélyen behatoljon a hajszálakba és a fejbőrbe, hogy onnan fejtse ki a hatását.

Megvan a rizsvíz. Minimum 1 hetet állt lezárva egy hűvös helyen. Mi a következő lépés?

Hogyan használd?

Most, hogy a vad, nyári napsütés, a sok fürdőzés, a klóros víz jól meggyengítette a szegény hajszálakat, tökéletes az időzítés, hogy kihasználd a rizsvíz erejét.

A Yao nők csak ezt használják hajmosáshoz, azonban, ha te rendszeresen használsz sampont, akkor azt javaslom, hogy először azzal mosd meg szokásos módon a hajadat. Ezután eldöntheted, hogy ragaszkodsz a szokásos balzsamodhoz is és csak utána veszed elő a rizsvizet vagy már balzsam helyett is kipróbálod. A lényeg, hogy a rizsvíz legyen az utolsó lépés, utána már más terméket ne vigyél fel a hajadra a hatékonyság érdekében.

Nagyon egyszerű vele a dolgod, öblítsd át vele a hajadat, jó alaposan. A fejbőrödbe, hajtövekbe masszírozd bele és ügyelj rá, hogy a haj hosszára is bőven kerüljön. Hagyd állni 20-30 percig, mint bármelyik másik pakolásnak, ennek is idő kell, amíg kifejti a hatását. Majd, mivel a Yao nők az enyhén szólva frissítő, hideg folyóban mossák a hajukat, így ennek imitálására javallott, hogy lehetőleg hidegebb, tiszta vízzel öblíts ki.

Fotó: Yao nők bemutatják a helyi tradicionális hajápolást_redd.it

Eredmények

Már az első használat után fényesebb, puhább hajra számíthatsz, amit nagyon egyszerű kifésülni. Azonban ahhoz, hogy tartós eredményt érj el és te is Rapunzel legyél, érdemes heti maximum 3-4 alkalommal használni a rizsvizet. Ha sokkal ritkábban használod, akkor nem lesz látványos a változás, ha többször, akkor ellenkező hatást is kiválthat, ezért a mértékre nagyon ügyelj!

Természetesen tartsd szem előtt, hogy mindenkinek más a haja, a hajszerkezete, ezért nem elvárható, hogy mindenkinél pontosan ugyanolyan eredményt érjen el a rizsvíz, ugyanolyan gyorsasággal. Saját magunknak kell kitapasztalnunk, hogy számunkra mi a legjobb, de ha megvan a bevált recept, akkor már senki nem állíthat meg minket!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!