Csodálatos hazai kirándulóhelyek – sétálj festői tájakon

-

A koronavírus-járvány miatti korlátozások beszűkítették a lehetőségeket, de egy napos kirándulásokra, nagy sétákra így is sort keríthetsz. A természet energiákkal tölt fel, a szabad levegőn való mozgás pedig kifejezetten egészséges. A higiénia előírásokat és a távolságtartást betartva kellemes élményekben lehet részed ezeken a hazai festői tájakon.

Szob  kép: bcoolmagazin R. Szabó Zsuzsa

Pár olyan csodás panorámájú, őszi öltözetében is fantasztikus helyet mutatunk, ahol rácsodálkozhatsz hazánk elbűvölő természeti adottságaira.

Éttermezés, múzeumozás, hajókázás, és nagy nyüzsgés nélkül is lehet jókat kirándulni.

A Dunakanyar és a Pilis került most a fókuszba.

 

Dunakanyar

A Dunakanyar örök kedvenc, az egy napos kirándulások királynőjének is nevezik, mert mindig lehet valami újat felfedezni benne. A táj őszi arcát mutatja, az avar pedig sajátos szőnyegként terül el a fák alatt.

A macskaköves sikátorairól híres ékszerdobozt, Szentendrét, a templomokkal teli, gyönyörű barokk várost, Vácot, a magyar királyság fénykoráról üzenő Visegrádot, a monumentális bazilikájú Esztergomot mindenkinek látnia kell legalább egyszer. Mi most kicsit elmoccantunk a nagyobb városokból, és a fák közé, a télre készülő természetbe, a Duna mellé invitálunk.

Vác kép: Vác honlapja, Tumbász András fotója

 

Nagymaros

A Duna bal partján helyezkedik el, Visegráddal szemben a  festői tájat ígérő Nagymaros. A Börzsöny lábánál fekvő város Duna-parti sétányán gyalogolva, a tiszta levegőből nagyokat szippantva feltöltődhetsz.

Nagymaros kép: bcoolmagazin.hu R. Szabó Zsuzsa

 

Zebegény

Zebegényt a festők és túrázók paradicsomaként is emlegetik. Több festőművész nemcsak a nyári hónapokat töltötte Zebegényben, hanem le is telepedett itt. Köztük volt Szőnyi István is, akit ma is a Dunakanyar festőjeként emlegetnek. Lehetséges, hogy téged is megihlet a táj.

„Zebegénynél megtörik a Duna szakadatlan folyása. A hegyek közrefogják, és még nem szánja rá magát a víz, hogy igazi folyammá szélesedjen. Talán azért, hogy ideje maradjon, éppen Zebegénynél ezt a tündéri tájat szemügyre vennie.” – olvasható egy túrázóknak szóló prospektusban.

Zebegény kép: bcoolmagazin.hu R. Szabó Zsuzsa

 

Szob

A város a Duna bal partján, az Ipoly torkolatánál, közel a szlovákiai határhoz, rendkívül előnyös földrajzi helyen fekszik. A révnél, a kompátkelőnél most bizony nagy nyugalom van, így békésen andaloghatsz a pároddal, vagy a családdal a Luczenbacher sétányon. A Duna partján tett séta után a Kálvária-dombra is érdemes felnézni, mert gyönyörű kilátással örvendeztet meg a hely.

Szob kép: bcoolmagazin.hu R. Szabó Zsuzsa

 

Csobánka

Az idilli fekvésű Csobánka Pest megyében, a Szentendrei járásban, a budapesti agglomerációban van. A Pilis gyöngyszemének is nevezett település a 328 méteres Oszoly-csúcs, a 352 méteres Csúcs-hegy, a 488 méteres Kis-Kevély, a Csobánkai-nyereg és a Hosszú-hegy határolta medencében fekszik. Nem most van itt a nagy túrák és hegymászások ideje, de ebben a rendkívüli szépségű településen kellemes, rövidebb sétákat is lehet tenni.

Csobánka kép: csobanka.asp.lgov.hu

 

Pilisszentiván, Slötyi-tó

Slötyire, egy Pilisjáró utunk során mi is véletlenül bukkantunk rá. Budapest felől a 10-es főúton Pilisvörösvár felé kell haladni, majd a tábla jelzésénél Solymár felé kell elkanyarodni. Solymárra beérve a vasúti síneken áthaladva az utat követve, a kereszteződésnél a tábla jelzésénél Pilisszentiván felé, enyhén jobbra kell elfordulni. Solymárt elhagyva a völgyben, jobb kéz felől pillantod meg majd a mesei hangulatú halásztavat, ami körül könnyed sétát lehet tenni, jól felöltözve.

Slötyi-tó Pilisszentivánon kép: tavak.hu

 

Tinnye, Garancsi-tó

Az Üvegtigris kultfilmek forgatási helyszíne bizony egy kellemes tóval is büszkélkedhet, amit érdemes élőben megtekinteni. Tinnye és Piliscsaba közötti úton a tó mellett ott találod a forgatásnál használt büfékocsit is, ami idegenforgalmi látványosság. Tinnyét elhagyva nézz be, nézzetek be Tökre is, mert szépséges kis utcái vannak.

Tinnye kép: tinnye.hu

 

Ha hasonló csodás helyeket néznél meg, ezt a cikkünket is Neked ajánljuk:

5 gyönyörű hazai kirándulóhely az őszi feltöltődéshez – csodálatos kertek és tavak

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!