Cseh László befejezte káprázatos pályafutását, ez volt az utolsó olimpiája

-

Történelmi nap ez a magyar úszósport területén, Cseh László a mai nap ugrott utoljára a medencébe a 200 m vegyes döntőjében. Ezzel az úszóklasszis tizenkilenc év után befejezte versenyszerű pályafutását.

Cseh László utolsó csatája

A 35 éves magyar versenyző – aki ebben a számban 2008-ban Pekingben ezüst-, 2012-ben Londonban bronzérmes volt – ugyanazt a taktikát választotta, mint az elődöntőben, azaz erősen kezdett pillangón és háton, így féltávnál második volt, de mellen visszaesett a hetedik helyre, mivel a lábtempóját egy kisebb sérülés hátráltatja. Az utolsó 50 méteren mindent kiadott magából, maga mögött tartotta új-zélandi riválisát, és végül 1:57.68 perccel ért be a célba, ezzel megszerezte a hetedik helyet.

Az aranyérmet a kínai Vang Su zsebelte be. A friss olimpiai bajnok, boldogan integetett a győzelem után, majd amikor meglátta Cseh Lászlót, odalépett hozzá és meghajolt előtte. Ezt követően a magyar küldöttség és a jelen lévők is vastapssal búcsúztatták a magyar sportoló csodálatos pályafutását. Cseh Lászlót nagy tisztelet övezi az úszótársadalomban, hatalmas példaképnek számít a többi versenyző szemében.

“Mindenkinek ilyen szép lezárást kívánok, és ennyi olimpiát! Még nem érzem át igazán, hogy az évek során mi mindent elértem. Csak nagyon lassan kezdem felfogni, hogy nem kizárólag az történt meg, amikor éppenséggel rosszul úsztam, például ötödik lettem, hanem temérdek szép eredmény is, csak ezeket hajlamos vagyok a szőnyeg alá seperni, és csak azzal foglalkozni, ami nem elég jó. Nem éreztetem magammal, mennyi csodálatos eredményt tudtam elérni.” – nyilatkozta Cseh László a Nemzeti Sportnak.

A bajnok élete és karrierje

Mondhatni öröklődött az úszás iránti szenvedélye, ugyanis édesapja – az idősebb Cseh László a 60-as évek egyik kitűnő úszója volt – 1967-ben az Ifjúsági Európa-bajnokságon 100 m pillangóúszásban első lett és részt vett az 1968. és 1972. évi olimpiai játékokon is. A magyar sportoló Halásztelken nevelkedett, édesanyja a családi boltjukat vezette.  Cseh Lászlót kimagasló eredményei miatt a település díszpolgárává választották.

Tizenkilenc év versenyzés alatt öt olimpián vett részt, ezeken összesen hat érmet szerzett – négy ezüstöt és két bronzot. (Athén, Peking, London, Rio, Tokió). Két nagymedencés világbajnoki cím és rengeteg Eb-győzelem tartozik még a repertoárjához. 9-szeres világbajnoki résztvevő, nyolc világbajnokságon dobogón állt, összesen 13 érmet nyert vébén, kétszer aranyat. Európát nagyon sokáig uralta.

Cseh László úszik
Cseh László elképesztő sikereket ért el | Fotó: MTI

Pályája kezdetén fő száma a hátúszás és a vegyes úszás volt, de később a hát- helyett inkább a pillangóúszásra helyezi a hangsúlyt. Legfőbb versenytársa az amerikai Michael Phelps, aki a korának legeredményesebb vegyes és pillangó úszója volt. A 2016-os olimpián is együtt versenyeztek, ahol 100 méteres pillangóúszásban ezüstérmet szerzett, hármas holtversenyben Michael Phelpsszel és Chad le Closszal.

2021 nyarán megrendezett tokiói olimpián úszott utoljára versenyszerűen, ahol 7. helyen végzett 200 méteres vegyesúszásban. Az olimpia nyitóünnepségén Mohamed Aidával ő volt a magyar küldöttség zászlóvivője.

Az edzője is nyilatkozott

Edzője, Plagányi Zsolt szerint Cseh László mindig megbízhatóan teljesített, nem véletlenül választották meg a legjobb olyan úszónak, aki nem nyert olimpiát. Plagányi szerint nem csupán egy nagyszerű úszó, hanem Magyarország egyik legnagyobb sportembere fejezte be a pályafutását a tokiói olimpián. Mint mondta, az a legfontosabb, hogy Cseh élvezte az olimpiát, jó lezárása volt a pályafutásának.

Cseh László
Cseh László utolsó versenye volt a mai | Fotó: 24.hu

 „A technikája még mindig kiváló, a mozgása harmonikus, az első száz métere továbbra is világszínvonalú, de fizikálisan már vannak jobbak nála. A felkészítésében a pandémia miatti leállást követő újraindítás volt a legnehezebb” – idézte az edzőt az MTI.

Források: Nemzeti Sport, 444.hu, MTI

Olimpia 2021 – Milák Kristóf elképesztő fölénnyel olimpiai bajnok

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!