spot_imgspot_img
spot_img

Covidizácionális perspektívában élünk

-

Article Top Ad (AdSense)

Életünk része, kényszeresen megélt alapvetés. Számtalan témában kiboncolt, s mindennapjainkat meghatározó, de mégis együttélést kikényszerítő jelenség. Mára az életünk részévé vált és úgy tűnik, hogy bármit teszünk itt is marad. Akár egészségügyileg, akár gazdaságilag, a 2020-2021-es év mindennapjait jelenti.

Még nem elegendő embert oltottak be, sőt a harmadik oltásra is szükség lehet

Rusvai Miklós virológus nyilatkozata szerint, amit az RTL Klub híradójának adott, esedékes lehet a negyedik hullám, ezért érdemes lenne felkészülni rá. Ennek egyik oka, hogy akiket az elsők között oltottak be, például az egészségügyi dolgozókat, azok szervezetének ellenállóképessége csökkent.

A vélemények ezen a téren is eltérnek a szakemberek között, mivel Boldogkői Zsolt genetikus-virológus meglátása alapján, nem a harmadik oltás az, ami jelentőséggel bír a védekezés kapcsán. Szerinte inkább hazánk oltottsági arányait kell növelni, tehát arra  kell koncentrálni, hogy akik eddig még egy oltással sem rendelkeznek, azok is megkapják.

Vattay Gábor fizikus járványmodellezés elemzése alapján, az elmúlt hét volt a fordulópont. Eddig a járványügyi adatok szép csökkenő tendenciát mutattak, és ennek köszönhetően a megszorításokat is enyhítette a kormány. Viszont eljött az a pont mikor ez visszafordulhat, tehát az elemzések alapján egy újra romló tendenciát fog mutatni a vírusgörbe. Véleménye szerint a térség más országainak adatai alapján, az sem lenne meglepő, ha a jelenlegi adatok akár megtízszereződnének. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma erre reagálva, hozzáfűzte, hogy Magyarország a Covid járvány szempontjából, a térség egyik legbiztonságosabb országa. Fel vagyunk készülve, és ha a szakemberek szerint szükséges a harmadik oltás meg tudjuk oldani.

Lehet hogy kell a harmadik

Számítani lehet a negyedik hullámra

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter, az operatív törzs ülése után, , Müller Cecília tisztifőorvosra hivatkozva elmondta, hogy egyre inkább olyan jelek tapasztalhatóak, amik a koronavírus járvány újabb hullámához vezethetnek. Hozzátette: a járvány jelenleg pihen, ami hazánk oltási eredményeinek köszönhető, hiszen a nyájimmunitás elérése rendkívül fontos volt.

Kásler Miklós is már a harmadik oltásról beszélt a Spirit FM műsorában. Véleménye szerint a harmadiknál is szinte ugyan annak kell lenni a forgatókönyvnek, mint az oltakozás kezdeténél. Elsőnek a hatvan év felettieket, majd a hatvan év alattiakat kell oltani. Ha eljön a harmadik ideje annak típusa mindenképp el kell, hogy térjen az előző oltásoktól.

Számítani lehet a negyedik hullámra

Covid cikhez hasznos linkeke

Oltásregisztráció

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Ausztriában újra romlanak a járványügyi adatok

Szomszédunknál az egészségügyi hatóságok mérései alapján, újra növekvő számú koronavírusos megbetegedést regisztráltak. A szakértők véleménye szerint ez főképp a delta variáns jelenléte, és erőteljesebb terjedése miatt tapasztalható Ausztriában, de egyébként egész Európában is.

Spanyolországban terjed a vírus

Egész Európa függ a vele határos országoktól. Akár az EU-n belül akár kívül, kétségtelen tényező a Covid – 19 vírus. Meghatározza a mindennapjainkat és rányomja bélyegét a nap minden pillanatára. A brit Financial Times írása alapján jelenleg Spanyolországban terjed a leggyorsabban. Ez annak köszönhető, hogy a fiatal korosztályokra jellemző a beoltatlanság. Ennek okán nyilván sérülhet a nyájimmunitás elérése, és intenzíven várható alapot ad a negyedik hullámnak. A spanyolországi kritikus helyzet, előtérbe helyezte az újabb megszorításokat.

A helyzet alapos felmérése során kiderült, hogy a 12-29 év közötti korcsoporton belül a megbetegedések és a fertőzések jóval magasabb számban fordulnak elő, mint az idősebb korosztálynál. Ez a fokozódás egyértelműen a nyári szezon és a társasági érintkezés különféle formának köszönhető. Ahogy a világ más tájain, itt is megszüntettek olyan korlátozásokat, melyek a közösségi védekezést irányozták elő, mint például a maszk viselésének szabályát. Az is mérvadó ellentétben a hazai helyzettel, hogy a 18-30-as korosztályból kevesebben vették fel az oltást.

Spanyolországban az (EFE) már közzé tette, hogy visszahozzák a korábbi korlátozásokat. A megbetegedések százalékos arányában a delta variáns 30%-ot képvisel, és vélhetően, legalább is a szakértők szerint ez fogja uralni a regisztrált covid – 19 vírussal megfertőződött személyek nagy százalékát.

Geert Molenberghs szakértő a Het Laatste Nieuws című lapnak nyilatkozta, hogy ahol már magas a beoltottak száma, a 4. hullám elkerülhető, vagy legalább is kezelhető lesz, viszont minden azon múlik, hogy a lakosság mekkora százalékát érinti az immunitás.

Oroszország kontra EU a védettségi igazolvány

Megállapodás született a TASZSZ orosz hírügynökség szerint. Európai Unió azt javasolta Moszkvának, hogy felügyeljék az EU és Oroszország közös oltási igazolásainak elfogadását.

Markus Ederer EU-nagykövet sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kölcsönösen fontos egymás oltási igazolványainak elfogadása, a vakcina-útlevél homogenizálása, a polgárok szabad mozgásának érdekében.

„Ebben a szellemben kerestük fel az orosz egészségügyi minisztériumot és javasoltunk párbeszédet arról, hogy érdekli-e Oroszországot egy ilyen folyamat.”

Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője, fontosanak tartja az EU nyilatkozatát, és kiemelte: a fontos, hogy az orosz vakcinát, a Szputnyikot elfogadja az EU.

Forrás: Infostart, MTI,

Képek: Pixabay

Kapcsolódó Cikkek:

Jakab Ferenc virológus szerint az oltatlanok robbantják be a negyedik hullámot

Még ne dobd el a maszkot, van, ahol kell viselni

A Delta mutáns egyre többet hallatt magáról, semmi jót nem ígér

 

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!