spot_imgspot_img
spot_img

Covid Összefoglaló Már 17 országba utazhatunk.

-

Article Top Ad (AdSense)

Egyre több országba érvényes az oltási igazolvány, így nyugodtan utazhatnak a magyarok. Tájékozódni azért érdemes. A vírus elleni közdelem folytatódik, de sok szakember emlegeti már nyugodt szívvel a csökkenő tendenciákat.

Érkezik a Delta variáns

A Delta koronavírus mutáció veszélyes lehet!

Szlávik János infektológus a köztévének adott nyilatkozatában elmondta, a legújabban felbukkant Delta variáns veszélyesebb, mint azt a tünetek mutatják. Ha komolyabb náthát vélünk felfedezni ne vegyük félvállról, főleg abban az esetben, ha még nem rendelkezünk oltással. A Magyarországon regisztrált, felfedezet esetek száma ugyan roppant alacsony, de ha nem figyelünk rá, szabadon terjedhet. Alapvetően az új mutációkban létrejövő tüskefehérje változások miatt sokkalta erősebbek és gyorsabban fertőznek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban felfedezett „elsőnek mondható” kínai mutáns és a brit variánsnál is sokkalta jobban fertőzés veszélyes.

Józan éberségre hívja fel a figyelmet, mivel az odafigyelés és a biztonsági szabályok betartása a megszorítások feloldásától függetlenül érdeke a társadalomnak. Azt is elmondta, amit már több helyen és több platformon is közzé tettek, hogy egy oltás nem elegendő a védettséghez. Mindenképp fel kell venni a másodikat is ahhoz, hogy a nyájimmunitás kialakulhasson teljes régiókban.

17 Országba utazhatunk

Tizenhét országba utazhatunk

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, folyamatosan jelenti be, hogy mely országokkal sikerült megállapodást kötni a védettségi igazolvány kölcsönös elfogadása kapcsán. A folyamatos egyeztetéseknek és tárgyalásoknak köszönhetően már tizenhét országgal kötöttek megállapodást.

Erről kedd este jelent meg rendelet a Magyar Közlönyben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy ettől függetlenül, mielőtt valaki utazna alaposan tájékozódjon. Vannak olyan országok, ahol nem elég csak a plasztikkártya. Például Horvátországba már úgy tudunk utazni, mint a járvány előtti időszakban, viszont visszafelé kérik az oltási igazolványt, mielőtt belép hazánkba, és ha azt nem tudja felmutatni, tíz napos karanténba kerülhet.

A következő országokban fogadják el az igazolványt jelenleg.

Albán Köztársaság, Bahreini Királyság, Ciprusi Köztársaság, Cseh Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Georgia, Horvát Köztársaság, Kazah Köztársaság, Marokkói Királyság, Moldovai Köztársaság, Mongólia, Montenegrói Köztársaság, Szerb Köztársaság, Szlovák Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Török Köztársaság, Ukrajna.

Oltási rend változás

Megváltozott a Pfizer oltási rendje

Az Operatív Törzs harmadik hullám elején előírt alkalmazás helyett mely a Pfizer vakcina esetében 21 nap volt a két oltás között, hosszabbított. Mivel akkor még kevés vakcina állt rendelkezésre, és a cél minél több első oltás elérése volt, 35 nap elteltével kapták meg az oltottak a behívót. A jelen oltottsági arány, illetve a vakcina ellátottág, már nem teszi szükségessé ezt az intézkedést.

A Pfizer vakcinából, heti rendszerességgel érkeznek hazánkba szállítmányok, ennek köszönhetően, aki ezt a típusú oltást szeretné, bármikor tud rá időpontot foglalni, a www.eeszt.gov.hu oldalon.

Akik most kapják meg az első oltásukat, a Pfizerből újra 3 hét elteltével vehetik fel a második vakcinájukat. Akik már korábban megkapták az elsőt és következőre az időpontot a második oltásra, azok számára nincs változás. Fontos, hogy a 12-18 éves korosztálynál csakis ez a vakcinatípus alkalmazható.

Oltásfoglalás: Itt

Határon túl is oltanak, a megfelelő nyájimmunitás miatt.

Hazánk lakosságának érdekében határainkon túl is oltanak

A határaink mentén élők is felvehetik az oltást hazánkban! Magyarország oltottsági aránya jó úton jár, de a vírus elleni védekezés attól is függ, hogy a környező országokban is megfelelő e ez az arány.

A kormany.hu-n. olvasható információk alapján ez a felajánlás a 18 év fölötti magyar és nem magyar állampolgárokra érvényes. Ez a döntés a vírus elleni védekezés a magyar lakosság és a külhoni magyarok védelmében született. Technikailag úgy valósulhat meg, hogy a kijelölt határátkelőhelyeken léphetnek majd be hazánkba, és csak a kijelölt oltópontokon vehetik majd fel az oltást júliustól. A vakcinák között nem tudnak majd válogatni, hanem az aktuálisan felajánlott védőoltást kaphatják meg, regisztrációjuk pedig az oltópontokon fog megtörténni.

A vakcina-regisztráció lekérdezésének elérhetősége

Csillapodni látszik a járvány a magas beoltottság miatt.

A minket sújtó Covid világjárvány, bő egy éve ütötte fel a fejét. Az első hullámok során komoly erőfeszítéseket tettek ellene világszerte, az egészségügyi intézkedésektől, a vakcinák előállításán át azok megfelelően gyors elosztásáig. A járvány életünk részévé vált, és a fertőzöttek száma eleinte rohamosan emelkedett valamint a kórházban ápoltak, száma megugrott. Az egészségügyi rendszerek túlterheltsége, egyértelművé vált és az is, hogy egyetlen megoldás van vírus leküzdésére, ami nem más mint a nyájimmunitás elérése. Ugyan még nem a legoptimálisabb az oltottsági arány, de azt egyértelműen tapasztalható, hogy a megbetegedések száma csökken, illetve a komolyabb esetek, valamint a vírus okozta elhalálozások száma is alacsonyabb. Azt nem jelenthetjük ki természetesen, hogy vége a járványnak, valószínűleg még sokáig velünk marad, de biztosan csökkenő tendenciát mutat.

Ennek okán a Bloomberg cikkében, azt fejtették ki, miszerint a védekezés új fázisai következnek, és egyre több országban, ahol magas az átoltottsági arány, leginkább a kórházban ápoltak számának csökkentésére helyezik a hangsúlyt. Az adatokból látható, hogy összefüggés van a fertőzöttek száma és az elhalálozások száma között. Ezek az adatok lesznek a jövőben mérvadóak, hogy milyen intézkedéseket, megszorításokat kell eszközölni a különböző kormányzatoknak.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter elmondta: Az oltások számának növekedésével, a Covid-19-nél is az a cél, hogy mint a többi vírus, amivel együtt élünk, ne jelentsen ekkora veszélyt, és problémát.” A tudósok szerint ez az állapot elérhető, és mint az influenzánál is, és bekövetkezik, az óriási változást jelenthet.

 

Forrás: Portfolio, Infostart / MTI

Képek: Pixabay

Hasonló cikkek a témában:

Szabad nyarunk lesz, növekszik a nyájimmunitás!

Kutatási eredmény: a magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a járvány alatt

 

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!