spot_imgspot_img
spot_img

Covid! A helyzet folyamatosan változik, elérkezett a harmadik oltás ideje

-

Article Top Ad (AdSense)

A pandémia folyamatosan változó és hullámzó, és itt van a delta variáns is. Ennek okán Magyarország kormányzata, illetve az operatív törzs is fokozott figyelmet szentelt a harmadik oltás szükségességének kivizsgálására. A vélemények széles skálán helyezkednek el az ügyben: akadnak támogató és ellenző hozzáállású személyek egyaránt. Ezekre a már hetek óta zajló eltérő információkra tett pontot a kormányfő bejelentése.

Itt a harmadik…

Kötelező lesz a harmadik oltás!

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kossuth rádióban bejlentette, hogy a harmadiknak is eljött az ideje. Kötelező lesz a harmadik ismétlés az egészségügyi dolgozók számára, a lakosság 65 év feletti tagjait pedig személyesen fogják felkeresni. Ez azért is fontos, mert ebben a korosztályban, az idősek 15 százaléka még egyáltalán nem kapott oltást, és őket igyekszenek majd meggyőzni annak fontosságáról.

A fiataloknak, 12-15 év közötti korosztálynál, az iskoláknál fogják megszervezni az oltakozást. A gyerekek természetesen csakis akkor kaphatják meg a harmadik oltásukat, ha a szülők beleegyeznek annak beadásába. A miniszterelnök úr hozzáfűzte, hogy mindenképp lehetőséget biztosítanak a harmadik oltásra, és megfelelő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre.

„A delta variáns agresszív, durva, megtalálja azt, aki nincs beoltva. Aki nem vette fel eddig az oltást, az nagyobb veszélyben van, mint eddig bármikor” – mondta a miniszterelnök úr.

A legfontosabb kritériumok a harmadik kapcsán

A legfontosabb kritériumok a következők az oltás kapcsán

  • A harmadik oltás augusztus 1-től lesz elérhető.

  • Minimum négy hónapnak kell eltelni a második adag oltás beadása óta, és csak ekkor lehet kérni a harmadikat. Ettől függetlenül, ha az orvosnak más a véleménye a paciens kapcsán ezt felülbírálhatja és eltérhet tőle.

  • Magát az oltást ott adhatják be, ahol az első kettőt is megkapta az illető. Ezért csak ott lehet jelentkezni rá.

  • Nincs oltási sorrend! Kortól függetlenül fog zajlani az oltakozás.

  • Az orvosok fogják eldönteni milyen típusú vakcinát fog kapni a jelentkező.

A Magyar Orvosi Kamara reagált a bejelentésre

A Magyar Orvosi Kamara azt nyilatkozta az egészségügyi dolgozók kötelező harmadik oltásának kapcsán, hogy alapvetően egyetért vele. Fontosnak tartják a megfelelő védettséget, a dolgozók számára, ezért támogatják azt. Hozzáfűzték, eddig is voltak az egészségügyben dolgozók számára alapvetően kötelező oltások, a Covid elleni védelem pedig elengedhetetlen prioritással bír.

Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a harmadik oltásról

Kásler Miklós elmondta, hogy a WHO egészségügyi világszervezet, és a magyar állam álláspontja eltér a harmadik oltás kapcsán. A döntés csakis a magyar szakemberek véleményére megalapozva jött létre. Továbbra is kiemelte, miszerint az oltakozás rendkívül fontos, és az, hogy mennyi megbetegedés, illetve áldozat lehet még, csak attól függ hányan oltatják be magukat.

Hozzáfűzte: a negyedik hullámot már alapvetően nem a koronavírus okozhatja, hanem inkább az indiai delta variáns. Ennek alapján fontos, hogy a harmadik oltásnál ki milyen vakcinát kap. Lehetséges az, hogy akik Szputnyik V –t, AstraZeneca-t, Sinopharm-ot kaptak, harmadikra mRNS típusú Pfizer, Moderna vakcinát kapnak, és fordítva.

A szakemberek véleményei is eltérnek?

Szakemberek nyilatkoztak az oltások keveréséről

Az már biztosan tudható a nyilatkozatok alapján, hogy lesz harmadik oltás. Az is alapvető hogy az oltó orvosok döntési körébe tartozik a harmadik vakcina típusa. Az oltás előtt megvizsgálják az általános egészségügyi állapotot, és a kórelőzményeket. Az orvosok megkapták az erre vonatkozó irányelveket, amiben azt javasolják a szakemberek, hogy heterológ oltási formát kövessenek. E szerint, akit elsőnek vektorvakcinával (vírus alapú oltóanyag) oltottak, az harmadikként mRNS alapút kapjon, és fordítva.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

„Amit nem tanácsolok, hogy vektoralapú vakcinák esetében a harmadik oltás is vektoralapú legyen, mert nagy valószínűséggel a harmadik vektoralapú oltás esetében már a vektor vírus ellen kezd védekezni a szervezet, így az oltás nagy valószínűséggel nem lesz hatásos.”

Karikó Katalin kifejtette, hogy az mRNS típusú vakcináknál, mint a Pfizer és a Moderna lehet a harmadik is lehet ezekből. Szinte akárhányszor be lehet adni, és bármilyen típus után alkalmazhatóak. Ezzel ellentétben, az AstraZenca és a Szputnyik vakcina esetében a harmadik oltásnak mindenképpen eltérő típusnak kell lennie.

A koronavírus velünk marad

A vírushelyzetre inkább az endémia jellemző.

Kemenesi Gábor virológus arról beszélt, hogy hogyan fog velünk maradni a vírus. Sokan vizsgálták már a szezonalitást ennek tekintetében. A koronavírus terjedési időszakainak vizsgálata azért fontos, hogy meg lehessen határozni, meddig, és milyen intenzitással lesz jelen az életünkben. Az ezzel foglakozó kutatók, egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a vírus már velünk marad, az az endémiáról beszélhetünk. A félreértések elkerülése miatt, fontos azt leszögezni, hogy ez nem jelent folyamatos megszorításokat, hiszen az emberek immunizálása révén, egyalap védettséget szerezhetünk. Még egyszerűbben fogalmazva: hozzászokunk a vírus jelenlétéhez. Mivel a világban még közel sincs mindenki beoltva, és eltérőek az adatok, és a vakcinák elosztása is változó, egy lassú folyamatról beszélhetünk. Ennek oka az is, hogy a vírus szezonalitását is nehéz konkretizálni. Véleménye szerint ezért a legfontosabb, hogy minél többen megkapják az első oltásukat. Ha a nyájimmunitást nem tudjuk elérni, az oltatlanok, ugyan úgy terjeszteni fogják a vírust, és vélhetően újabb, és újabb variánsok fognak felbukkanni. Amíg a megfelelő oltottsági szintet nem érjük el, ugyan a vírus szelídülni fog, de elkerülhetetlenek a csúcspontok, a hullámok.

A virológus hozzáfűzte az oltások témájához, hogy ha a beoltottak védettségét nézzük, az mRNS-vakcinák a jelen vizsgálati eredmények alapján, akár egy évig is megfelelő immunitást biztosítanak. A védettség csökkenése, csak ez után következik be, és leginkább az időseknél lesz tapasztalható.

Vakcinákat küldünk a szomszédba

Levélben hívják fel a csehek figyelmét az oltás fontosságára

A Cseh Orvosi Kamara közzé tette: az orvosok 83, a nővérek 75 százalékát, az egészségügyi személyzet 70 százalékát tudták beoltani. Szomszédunknál 3.9 millió ember lett beoltva eddig, viszont a folyamatos kontroll kimutatta, hogy továbbra is nő a fertőzöttek száma.

Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter szerint: „Természetesen a világon egyetlen vakcina sem véd meg százszázalékosan mindenkit, ezt nem is lehet elvárni.” A miniszter felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy ne várjanak az oltással, mert mindenki érdeke az átoltottság mértékének növelése. Az egészségügyi tárca hozzáfűzte, hogy három új oltási centrumot hoznak létre Prágában, Brünnben, és Ostraván, ezeken az oltási pontokon regisztráció nélkül is felvehetőek az oltások.

Újabb 200 ezer darab vakcinát küldünk Csehországnak

Magyarország újra segít a régióban. 200 ezer adag Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinát adunk Csehországnak. A vakcinaszállítmányt Boros Miklós, Magyarország prágai nagykövete adta át Andrej Babis cseh miniszterelnöknek. Hazánk immáron nem az első segítséget nyújtja Csehországnak, hiszen nemrégiben 140 950 adag Pfizer/BioNTech-vakcinát adtunk szomszédunknak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át eddig szállítmányokat, melyeket Csehországnak ez év végéig kell visszaszolgáltatnia.

A Benelux- államok gócpontkká váltak.

Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában a megfertőződtek száma folyamatosan növekszik. A pandémia grafikonjai emelkedő tendenciát mutatnak ezekben az államokban, ami a környező országok számára sem megnyugtató adat. Bár csökkenő tendenciát mutat a koronavírus által megbetegedettek, és tragikus végeredménnyel járó esetek száma, mégis nyugtalanítók az adatok.

Forrás: Infostart, MTI

Képek : Pixabay

Hasonló cikkeink:

Jakab Ferenc virológus szerint az oltatlanok robbantják be a negyedik hullámot

A Delta mutáns egyre többet hallatt magáról, semmi jót nem ígér

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!