spot_imgspot_img
spot_img

Covid Hírek

-

Article Top Ad (AdSense)
A Covid-19 még hosszú ideig velünk lesz, de a szakemberek szerint eljön a vírus megszelidülésének időszaka is. Ekkor már csak úgy fogjuk kezelni, mint a sima influenzát.

Emelkedik a megbetegedések száma

A Covid-19 periódusai és a fertőzési hullámok folyamatosan változtak az utóbbi másfél évben. A védekezés ugyan világ szintű, de a vakcinák elosztása még mindig nem a legmegfelelőbb. A vírus terjedését nagyban befolyásolja az átoltottság aránya, mely mindenhol más. Fontos tényező az is, hogy hányan nem akarják magukat oltatni, illetőleg, hogy a fiatalabb korosztályok oltottsági aránya jellemzően alacsony. Az új mutánsok erősebben és gyorsabban fertőznek, így csakis az átoltottság az, ami gátat tud szabni a vírus terjedésének. Jellemzően mindenhol felerősödött a vírus jelenléte és bár teljes mértékig nem lehet kijelenteni, hogy az oltatlanokat támadja leginkább, de mégis ők az a csoport, akik leginkább ki vannak téve a megbetegedésnek. Az emelkedést csakis az oltottsági aránnyal lehet befolyásolni. Ennek okán a legtöbb országban komoly kampányokat eszközölnek a koronavírus oltás fontosságáról.
Fotó: Pixabay Növekednek a fertőzési adatok

A Koronavírus már nem lesz veszélyesebb

Sarah Gilbert Oxfordi vakcina fejlesztő kutató véleménye szerint a Covid-19 nem lesz veszélyesebb az eddiginél. Véleménye szerint az már esélytelennek tűnik, hogy a jelenlegi variánsoknál veszélyesebb mutáció jelenjen meg. Ez több dolog miatt alakul így. A vírusok egy idő után veszítenek a virulenciájukból, fertőzőképességükből, magyarul gyengülni fognak. Ezen kívül az betegségen átesettek és a beoltottak sokkal ellenálóbbak a fertőzéssel szemben tehát növekszik a „nyájimmunitás”. Így olyan emberek körében próbál tovább terjedni, akik egyre inkább immunissá válnak.
A tudósok számítottak egy úgynevezett genetikai sodródásra, mely alapján egyre fertőzőbb mutációk jelennek meg, viszont most úgy látszik, hogy a Covid-19 egy idő után olyan lesz, mint bármelyik légzőszervi megbetegedés, akár mint az influenza. A tendencia azt mutatja, hogy az egyre inkább emelkedő immunitás lévén egy szezonális megbetegedés lesz majd belőle.
Sharon Peacock, a Covid-19 UK Genomics Consortium igazgatója hozzátette:
„Ha mindenáron előre kellene jelezni, azt mondanám, idővel bizonyára lesznek új variánsok. És még hosszú az út előttünk, amit együtt teszünk meg ezzel a koronavírussal”
Fotó: Pixabay

Eddigi koronavírus fertőzöttek száma a világban

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által közzétett adatok szerint a fertőzöttek száma 235,8 millió, a halálos áldozatoké pedig 4,816 millió a világon.
Az adataik alapján kiderült, hogy a Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 43 947 979 fő eddig. Brazíliában 21 499 074 fertőzöttről, Argentínában 5 261 935-ről tudunk. Az Egyesült Királyságban 8 005 496 a fertőzöttet, Franciaországban 7 127 154 fertőzöttet, Spanyolországban 4 967 200 fertőzöttet, Olaszországban 4 686 109 fertőzöttet tartanak nyilván. Németországban 4 272 764 a fertőzöttek száma, Lengyelországban 2 912 376 fertőzöttet, Oroszországban 7 524 465-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, Törökországban 7 296 849 fertőzöttet regisztráltak eddig, Indiában 33 853 048 fertőzöttet és 449 260 jegyeztek fel.
Fotó: Pixabay A védekezés és az oltás a legjobb megoldás.

Szerb egészségügyi miniszter nyomatékosította, hogy a szakemberekre hallgassunk

Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter közleményében nyomatékosította, hogy mindenképp a szakemberek véleménye a mérvadó az oltás kapcsán. Az embereknek nem azoknak a hangadóknak, vagy híreknek kell hinni, akik távolról sem szakmailag közelítik meg a helyzetet. Hozzátette, hogy a helyzetben az a furcsa, hogy egyéb betegségek kapcsán fel sem merül az emberekben az, hogy ne az orvosoknak, vagy éppen a virológusoknak higgyenek. Meg kell érteni, hogy a szakemberek tudják a legjobban azt, hogyan lehet megelőzni a fertőzést és azt is, miként lehet kezelni a helyzetet. Ha az orvosok azt mondják, hogy a koronavírus elleni vakcinák beadásával megelőzhető a fertőzés- akkor az úgy is van.

Svédországban leállították a Modernával való oltást

A svéd kormányzat úgy döntött, szünetelteti a Moderna vakcina alkalmazását a harminc év alatti korosztályban. Ennek oka az, hogy olyan lehetséges ritka mellékhatásokról érkeztek jelentések, mint például a szívizomgyulladás, szívburokgyulladás. A svéd közegészségügyi hivatal úgy döntött, hogy bár a kockázati tényező minimális, elővigyázatossági okokból felfüggeszti a Moderna Spikevax nevű vakcinájának használatát azoknál, akik 1991-ben vagy később születtek

Forrás: MTI, infostart, portfóli

Fotó: Pixabay

 

Covid- emelkedik a fertőzöttek száma, gyorsul a járvány

Létfontosságú a tinédzserek beoltása a járványszakértő szerint

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!