spot_imgspot_img
spot_img

COVID. A harc sikeres, az erőfeszítések meghozták a gyümölcsüket

-

Article Top Ad (AdSense)

A társadalom fegyelmezettsége, és az oltakozás széleskörű abszolválása végre érezhető, amely számokban is mérhető. A vírus miatt kórházban ápolt emberek száma nemrégiben ezer fő alá csökkent.

Az indiai mutáns hazánkban is felbukkant.

Müller Cecília két indiai mutánssal fertőzött magyarról ejtett szót. Az nem derült ki miként kapták el a vírus ezen változatát. Fontos viszont az, hogy állapotuk nem súlyos, és csak az egyikük szorult kórházi kezelésre. Nyomatékosan felhívta a figyelmet az oltakozás fontosságára, ennek kapcsán is, hiszen a jelenleg alkalmazott oltóanyagok az indiai mutáns ellen is védelmet nyújtanak!

Javuló tendenciák

Összegezték a pandémia elmúlt időszakának eredményeit.

György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője összegezte az elmúlt időszak történéseit. Magyarország teljes lakosságának 52%-a rendelkezik oltással, mely az EU 36%-ához képest kiemelkedő eredmény.

Ennek alapján megállapította:

Elindult a 12-15 évesek oltása a szomszédban.

immár megkérdőjelezhetetlen.”

  • December 26-án kezdődött az oltakozás. Ekkor a frontvonalban tevékenykedő az egészségügyi dolgozók majd az idősotthonokban és szociális intézményekben lakók kaphatták meg az oltást.

  • Ezzel egyidőben megalakultak az oltási munkacsoportok

  • Március 8-án hazánkban 1 millió beoltott

  • Április 13-án hazánkban 3 millió beoltott

  • Május 22-én hazánkban 5 millió beoltott

Kiemelte, hogy a külhonban élő magyar álampolgárok is jelentkezhetnek oltásra.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hozzátette: reményteli és bíztató a járványügyi adatok alakulása az utóbbi időszakban. Kiemelte, hogy a lélegeztetés nélküli kórházi ápoltak száma már ezer fő alá csökkent. Fontos, hogy a vírus örökítőanyagának jelenléte erősen mérséklődött a szennyvízben, ami kifejezetten derűlátásra adhat okot.

5 millió beoltott után új szabályok következnek:

Elindult a 12-15 évesek oltása a szomszédban.

Rusvai Miklós víruskutató, a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy alapvetően nincs akadálya a 12–15 évesek beoltásának Magyarországon. Az engedélyeztetési folyamat már a végéhez közeledik.

Több uniós országban az oltások kiterjesztéséről hoztak döntést, így Horvátországban múlt szombattól, Romániában szerdától oltják a 12 évet betöltött kiskorúakat a Pfizer által gyártott vakcinával. Nemsokára Szlovéniában, Franciaországban és Ausztriában is jelentkezhetnek a 12 év felettiek védőoltásra.

Elindult a 12-15 évesek oltása a szomszédban.

A Pfizer vakcináját az EU-ban már a fiatalok részére is jóváhagyták

Az Európai Unió december 21-én engedélyezte a BioNTech/Pfizer vakcina alkalmazását az EU-ban. Ez volt az első oltóanyag, amely engedélyt kapott az uniós használatra.

Az Európai Bizottság miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a múltheti ajánlásában jóváhagyta a BioNTech/Pfizer vakcinájának használatát a fiatalok részére. Az ügynökség miután megvizsgálta a vakcinát megállapította, hogy nem mutatkoznak eltérések a mellékhatások kapcsán. Az alapvető mellékhatások itt is fennállnak, ezek közé tartozhat az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom, a fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. A hatások általában enyhék, és az oltástól számított néhány napon belül elmúlnak. Úgy döntöttek, hogy az oltóanyag 12 évesnél idősebb embernél biztonságosan alkalmazható a koronavírus-fertőzés megelőzésére. Innentől kezdve az Európai Unióban a 12-15 éves korosztálynál használható ez az ellenanyag.

Sztella Kirikiádisz, az egészségügyért felelős uniós biztos közölte, hogy a tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek a BioNTech/Pfizer alkalmazásáról ebben a korosztályban.

Aki átesett a Koronavíruson hosszan védett lehet

Az Amerikai Orvostársaság (AMA) az Internal Medicine című folyóiratában közzétett tanulmányban megállapította, hogy a COVID-19-ből való felépülés után, hosszan tartó védettséget szereznek az emberek. A vizsgálatok szerint, melyet több mint 15 ezer ember egészségügyi adatainak elemzése után összegeztek, elmondták, hogy rendkívül ritka az újrafertőződés esélye is.

A szakemberek egybehangzó véleménye viszont ettől függetlenül az, hogy ámbár ezek az eredmények pozitívak fontos, hogy a COVID-19-en átesett embereket is beoltsák. A teljes biztonság, és a tömeges immunitás elengedhetetlen eszköze az oltás.

Mitchael Katz, a New York-i állami kórházakat és klinikákat működtető szakembere, hozzátette: „Először is, nem tudjuk, meddig tart a természetes immunitás. És az sem világos, hogy a betegségen alapuló immunitás véd-e az új koronavírus új variánsai ellen. És szélesebb körű társadalmi előnyei is vannak annak, ha mindenki beoltanak.”

Moderna

A világjárvány csak 70% beoltottságnál érhet véget

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója, az AFP-nek adott interjújában, óva intett mindenkit a lazítástól. Véleménye szerint még nagyon messze vagyunk attól, hogy kijelenthessük a pandémia végét. Ez alapvetően az átoltottságtól függ, ami koránt sincs megnyugtató szinten. Legalább 70 százalékos átoltottságra lenne szükség világszinten – mondta, a WHO európai igazgatója. Véleménye szerint, a legnagyobb aggodalom a frissen felfedezett variánsok fertőzőképessége. Már kiderült, hogy az indiai variáns fertőzőbb, mint a brit, pedig már az is fertőzőbb volt a globálisan korábban elterjedt változathoz képest. Bár a járványügyi adatok jól alakulnak és kevesebb a fertőzött beteg, nagy veszélyt jelenthet, ha az emberek többé már nem elővigyázatosak. Fontosnak tartja továbbra is a maszkviselést, a távolságtartást, és mindenkit továbbra is fokozott elővigyázatosságra bíztat.

Kisegítettük Szlovéniát vakcina ügyben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter véleménye szerint, itthon van elég vakcina, viszont a szomszédok megsegítése is fontos ahhoz, hogy a térségben, minél előbb megnyugtató adatokat lehessen látni COVID ügyben. Jelentette be Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. Délnyugati szomszédunknál fontos felgyorsítani a vakcinációt, ezért Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának.

„A világjárvány még inkább világossá tette számunkra, hogy a szomszédokkal való egymásra utaltság és kölcsönös függés milyen komoly jelentőséggel bír. Ha sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is.” – hangsúlyozta a politikus.

A védettséget igazoló digitális igazolványt újra fejlesztik

Nyár közepére, úgy tűnik tető alá hozzák, a digitális védettségi igazolvány újabb fejlesztését. A Magyra Nemzet értesülése szerint a digitális védettség igazolására szolgáló applikációt frissítik. Ez alapján június közepén már használtható lesz, melynek révén az is kiolvashatóvá válik, hogy az illető mikor kapta meg az oltását. A további fejlesztések által az is látható lesz, ki mikor kapta meg az oltást, és milyen típusú oltóanyag került a szervezetébe. Az EESZT néven ismeretes applikáció egyből kapcsolódik az oltóorvosok által használt informatikai rendszeréhez, ezáltal az első oltás megtörténte után láthatóvá teszi online, a beoltottságot és azt is, ha az még nem történt meg. Maga a rendszer csak az oltottságot képes mutatni, de a víruson való átesettséget nem.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenesen letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak

Forrás: Portfolio, Infostart / MTI, Wikipédia, magyarnarancs

Képek: Pixabay

 

Cikkeink hasonló témában:

Az oltás véd, csökkent a megbetegedések száma, de a vírus még velünk van

Ezért ne rettegj a fogorvostól koronavírus idején (sem)

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!