spot_imgspot_img
spot_img

Covid-19 kontra tények, vakcinák, harmadik hullám

-

Article Top Ad (AdSense)

A tavalyi év elején elinduló világjárvány komolyan megtépázta a társadalmat és a gazdaságot egyaránt, ezért várták sokan a vakcinákat.  A harmadik hullám kapcsán sokan értetlenül állnak, beköszöntött a COVID-19 vírus mutálódási periódusa. Folytatódik az oltakozás, és megváltoztatták, az oltási tervet. 

Változtatnak az oltási terven

Az Operatív Törzs javaslatára a kormány úgy döntött, hogy minél hamarabb, minél több embernek kell megkapnia az első adag vakcinát. Az oltási stratégia megváltoztatásának egyértelmű oka a vírus terjedésének, és a megbetegedések számának emelkedése. Ahhoz, hogy lelassítsák a Covid erősödését, a lakosság minél nagyobb számú beoltása szükséges. Tehát a cél mostantól az lesz, hogy az első adag oltást minél többen megkapják, akik regisztráltak a kormányzati honlapon. Ennek oka az, hogy már az első adag beoltása után is kap a szervezet egy alapvédelmet a fertőzés ellen, így kialakítható lesz egy magasabb átoltottsági arány, egy olyan védelem, amely megakadályozza a fertőzés terjedését.

 

Covid vakcina
Fotó: Pixabay

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője a fenti változásáról a köztévében azt mondta, hogy az oltási stratégia eddig az volt, hogy – az alkalmazási előírásnak megfelelően – minden esetben betartották az első és a második oltás közötti időintervallumot. Mostantól igyekeznek minél több embernek beadni az első oltást. Így a Comirnaty vakcina második adagját 35 nap után, az AstraZeneca második adagját az eddigi 4 hét helyett 12 héttel az első oltás után adják be. A Moderna, valamint az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási rendszeren.

Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy továbbra is mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat. Emellett azt kérte, aki regisztrált, és értesíti az orvos, mindenképpen éljen az oltás lehetőségével. Így lehet megállítani a harmadik hullám felfutását.

covid higiénia szabályok
Fotó: Pixabay
Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatójában elmondta, hogy a brit variáns mellett most már a dél-afrikai variáns is megjelent hazánkban. Ezek a mutációk sokkal ellenállóbbak, ezért az antitestek sokkal nehezebben fejti ki hatásukat.
Szlávik István, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, gyors ütemben emelkedik újra a megbetegedések száma, ezzel együtt a korházakba kerülők, és az intenzív osztályokon kezeltek száma is. Leginkább a koronavírus mutációi felelősek azért, hogy újra tetőzik a terjedés, amik sokkal agresszívabbak. Ezek a mutánsok – fejtette ki a főorvos – hatékonyabban kötődnek az egészséges sejtekhez, így sokkal gyorsabban tudnak szaporodni a szervezetben. Mivel nagyobb mennyiségben vannak jelen, ezért jobban is tudnak fertőzni. Továbbra is az oltakozást látja megoldásnak, és véleménye szerint, ha Magyarországon már 2,5 millió ember be lenne oltva, le lehetne lassítani a járvány terjedését.
vírus
Fotó: Pixabay

A harmadik hullám nem egyszerű

Elképzelhető, hogy a harmadik hullám még nehezebb lesz, mint az eddigiek voltak, annál az egyszerű oknál fogva, hogy már eleve magasabb esetszámokról beszélünk, és a vírus teljes egészében jelen van a társadalomban. Az új mutánsok sajnos gyorsabban terjednek, mint az eredeti covid vírus, és a társadalmi tűréshatár, a fegyelem is egyre nehezebben tartható. Bár az oltakozás, és az oltóanyagok kifejlesztése gőzerővel zajlik, a hírek nagy része a beszerzés akadozásáról, a különféle vakcinák általános tulajdonságairól szólnak, a mérleg nyelve a beoltottak számának növekedésétől függetlenül mégis a vírus masszív terjedése felé billen.
A koronavírus-válságtól függetlenül is jelentős kockázatokat rejt magában ez a helyzet, hiszen társadalmi, politikai és pszichológiai tényezők kusza átláthatatlan egyvelegével szembesülünk. A különféle alapvetések, különféle intézkedéseket vonnak maguk után, és mindegyiket szelektáltan a maga problémakörében kezelik.

A szakpolitikai kontroll

A Covid vírus megjelenése, és a válság kezelése egyértelműen a kormányzatok feladatkörébe tartozó komoly feladat. Egyértelműen felkészületlenül érte a világot a válság, mely kiemelkedő összefogásra sarkallta a nemzeteket, viszont ismeretlen problémák sokaságával találkoztak. A reakcióidőtől függött minden, és a járvány megfékezésénél a legfontosabb tényező a mai napig ez. Az első hullám okozta társadalmi válságokat a vírus terjedésének függvényében a kormányzatok eltérő módon kezelték. Volt, ahol a végletekig elmentek, és szigorú korlátozásokat eszközöltek; és volt, ahol talán kicsit „szkeptikusan” kezelték a dolgot, és szabad utat engedtek a vírus terjedésének. Az első hullám eljövetelekor most már tisztán látható, hogy a gazdasági, társadalmi megingás sokkal enyhébb volt, mint a második, és most, a harmadik hullám alatt. A tartalékok elfogytak, és az emberek tűrőképességének határait súrolja a helyzet. A kormányzatok szakszerű járványkezelése a korlátozásokban, és az időközben elkészült oltóanyagok széles körű beadásában nyilvánul meg. Mivel teljesen ismeretlen problémakörbe ütköztünk, a megkésett intézkedések, és a „vakcina piac” felértékelődése még inkább kellemetlen találgatásokra adhat okot a társadalomban, melynek kezelése roppant nehéz feladat.

Politikai szempontok

Nagy kérdés az, mi a fontos! A vírus terjedésének oltárán az emberek komoly megbetegedéseit, és az esetleges tragédiákat mérlegelve engedni, vagy korlátozni. Bevállalni egy társadalmi és gazdasági káoszt, mely a történelem során még soha nem látott mélységekbe taszít, komoly döntések sorozata. Egyértelműen nem csak egészségügyi, hanem politikai kérdések, érdekek sérülhetnek a válság kapcsán.
A KORONAVÍRUSRUS MEGTANÍTOTTA  A KORMÁNYZATOKNAK, HOGY MILYEN, MIKOR MINDEN MÁST FEL KELL ÁLDOZNI EGY KÖZÖS CÉL, A JÁRVÁNY MEGÁLLÍTÁSA ÉRDEKÉBEN.
Azt, hogy a teljes lezárás, vagy az enyhébb intézkedések hozzák meg a megoldást, csakis évek múlva tudjuk meg. Nem lehet semmit teljes biztonsággal kijelenteni, és a hatásmechanizmusokat értékelni, mert egy dolog mindent felülír, az emberi élet.
társadalom
Fotó:Pixabay

 Társadalmi felelősségvállalás

Felelőtlenség lenne bármit is konkrétan kijelenteni, akár politikai, akár társadalmi felelősségvállalásról essen szó. A helyzet olyan gyorsan változik, hogy a reakciók sem a tényleges képet mutatják. A hiteles és gyors információk kusza, néha ellentmondásos mivolta, a társadalom tűrőképessége sok mindent befolyásol. Vannak, akik a kormányzatokat hibáztatják; vannak, akik az egészségügyi rendszereket; és vannak teljesen extrém „vírustagadók”, akiket nem győznek meg az adatok. Márpedig az adatok emelkedő tendenciát mutatnak. A statisztika persze mindig nehezen konkretizálható, adathalmazok sokasága, mégis egy olyan képet mutat, amire mindenkinek figyelni kell. Az adott helyzetben nem az egyéni döntések mérvadók, s ennek mezsgyéjén mindenki felelősségvállalással tartozik embertársa iránt.
Kijelenteni azt, hogy a társadalmi morál a kormányzatok felelőssége, teljességgel irreális, viszont a helyzet értékelése és ahhoz való hozzáállás mindenki egyéni felelősségébe tartozik. Egy biztosan kijelenthető, és teljesen mindegy, milyen szempontból, hozzáállásból mérlegeljük: az emberek viselkedése, a vírushelyzethez való viszonyulása jelentősen befolyásolni tudja a járványt.
vakcina
Vakcina – Fotó: Pixabay

Zavarba ejtő információk, a vakcinákról

Az online világ előretörésével számtalan olyan információhoz jutunk, melyek akár hivatalos, akár nem hivatalos helyről származnak. Abba a kaotikus helyzetbe kerültünk, hogy a rendelkezésünkre álló adathalmaz feldolgozhatatlan, és csakis egyéni döntések sorozata, illetve a közösségi megítélés befogadása révén döntünk. A szakemberek által adott közlemények sajnos elsikkadnak az „egyéb” forrásokból származó közlések között. Lehetetlen megítélni, hol van a határ az egyén véleménye, és a befogadott, számunkra relevánsnak tűnő elméletek között. Ha a járvány elterjedésének okait akarjuk boncolgatni, egyértelműen ezeket a tények is hozzá kell sorolnunk.

A kínai vakcina kérdései

Mivel az EU-ból eddig részlegesen és akadozva érkeznek a vakcina-szállítmányok, a kormány kiterjesztette az oltóanyag beszerzéseit. Így hazánkban a kínai Sinopharm vakcinára egyelőre mennyiségileg jobban lehet számítani. 5 millió adag érkezett már hazánkba, mely 275 ezer ember beoltására elegendő mennyiség. Mivel az EU-ban ezt a típust nem engedélyezték, sokak bizonytalanul állnak hozzá, márpedig az oltópontokon ez áll rendelkezésre. Annyit tudunk, hogy Kínában, a sürgősségi oltóprogramban nyár óta használnak több kínai oltóanyagot is, köztük ezt a Sinopharm vakcinát.
BBIBP-CorV oltóanyag hagyományos technikával készül, ami azt jelenti, gyakorlatilag úgy működik, mint az influenza elleni oltás. Az OGYÉI tájékoztatójában megtalálható információ alapján biztos, hogy a klinikai vizsgálatokban részt vevő 60 évesek, vagy annál idősebbek aránya igen alacsony volt, nem érte el a 0,7 százalékot. A Sinopharm átfogó vizsgálatai alapján annyit közölt, hogy az oltóanyag 79 százalékos hatékonyságú, az oltottaknál csökkenti a súlyos állapotot okozó megbetegedés kockázatát.

Mindenkire máshogy hat a koronavírus Rájöttek miért

A Bécsi Orvostudományi Egyetem tanulmánya szerint a legnagyobb eséllyel azoknál alakul ki súlyos Covid-19, akiknél hiányzik az NKG2C receptor, vagy csak részben áll rendelkezésre. Az intenzív osztályokon kezelt súlyosabb lefolyással küzdők esetében, nemtől és életkortól függetlenül, különösen jellemző volt a receptor hiánya. Az emberi populáció körülbelül négy százalékának egy génváltozat miatt hiányzik a NKG2C receptora, harminc százalékánál pedig csak részben található meg. A megfertőzött szervezet alapvetően elkezd harcolni a vírus ellen természetes élősejtekkel, tehát az immunrendszerünk akcióba lép. Ezeknek az élősejteknek a felületén különféle receptorok – köztük (NKG2C receptor) – helyezkednek el, melyek kommunikálnak a fertőzött sejtekkel, minek következtében a fertőzött sejt elpusztul.
Elisabeth Puchhammer-Stöckl vezetésével a Bécsi Orvostudományi Egyetem virológiai központjának kutatócsoportja tehát kimutatta, hogy legnagyobb eséllyel azoknál alakul ki súlyos Covid-19, akiknél hiányzik az NKG2C receptor, vagy csak részben áll rendelkezésre.

AstraZeneca vakcinák állnak a németországi raktárakban

Németországban kialakult hozzáállás miatt, ami az emberek vonakodását jelenti az oltás kapcsán, óriási vakcinakészletek porosodnak felhasználatlanul, a hozzájuk érkezett szállítmányoknak mindössze 15%-át használták fel. Az Egészségügyi Minisztérium szerint ez a készlet azért halmozódhatott fel, mert az oltási terv lett elrontva, és ennek következménye az, hogy nem hívtak be elegendő embert az oltópontokra.

 

Forrás: portfolio.hu, MTI, Telex,

Fotók: Pixabay

Cikkeink hasonló témában:

Galgóczi Ágnes szerint megfontolandó a plázák és iskolák ideiglenes bezárása

Harmadik hullám

A védőoltás mellett kampányolnak magyar hírességek és történelmi személyiségek

Minden ötödik gyerek szorong és boldogtalan a vírushelyzetben

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!