spot_imgspot_img
spot_img

Covid-19 -még mindig meghatározó

-

Article Top Ad (AdSense)

A múlt heti adatok alapján elmondták, hogy hazánkban a koronavírus járvány a relatív magas beoltottsági aránynak köszönhetően stagnál. Viszont kell az oltás! Jó hír, hogy az elmúlt hétvégén senki nem hunyt el a járvány következtében. Aggasztó viszont, hogy erőteljesen terjed a delta.

Jó vagy rossz hír a harmadik oltás

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a harmadik oltás ideje eljött. Főleg az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, illetve a valamilyen betegség által legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára kifejezetten fontos. Megerősítette ezt az eddigi hírt, miszerint a szakmai ajánlások alapján aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az vírust tartalmazó, vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva.

Fotó: Pixabay Szükség van még a vakcinákra. Itt a harmadik oltás

Hozzáfűzte, hogy bár az elmúlt időszak adatai csökkenő tendenciát mutattak a vírus terjedésében, a regisztrált megbetegedések Jó az is, hogy főleg a vírus által elhalálozottak számában A szennyvízben mért koronavírus-koncentrációban már 58 esetben azonosítottak delta-variánst. Ez mindenképpen aggodalomra és óvatosságra inti a hatóságokat. Elmondása szerint az már biztos, hogy a megbetegedések 80 százalékáért ez a variáns lesz felelős a következő időszakban.

György István az oltási munkacsoport vezetőjének nyilatkozata alapján tudható, hogy vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltása. Igy tehát már a jövő héttől lehet a 3. oltásra is időpontot foglalni.

Újabb hírek a fiatalok oltásával kapcsolatban

Horváth Péter a Nemzeti Pedagógus Kar elnökének nyilatkozata szerint nem kell az iskoláknak augusztus első hetéig felmérést készíteni a 12-18 éves korosztály oltottsági állapotáról. Véleménye szerint ezt leginkább az iskolakezdés után tehát szeptemberben lehetséges megoldani. Ettől függetlenül megerősítette, hogy a szülők levelet kapnak augusztus végéig arról, hogy milyen oltási lehetőségeik lesznek a gyermekeknek. Az iskolák vállalták azt, hogy oltási pontként működjenek és be tudják adni a Pfizer-oltást.

Hozzáfűzte, hogy nagyon fontos az, hogy a gyerekek közül minél többen felvegyék az oltást. Ez már csak azért is jelentős, hogy a következő tanévet minél többen kezdhessék „biztonságos” körülmények között. Az oltások beadására irányuló értesítések viszont a nyári időszakban a szabadságolások, a nyaralások következtében nehezen mennek. A diákok nagy része nem figyeli az iskola honlapját, sem a központi Kréta rendszert. Ennek azért van nagy jelentősége, mert augusztus 16. után kell felmérni az igényeket, az oltás két napja pedig marad augusztus 30. és 31.

Fotó: Pixabay Aki nem oltatja be magát, számíthat a megszorításokra

Terjed az oltási igazolás kontra szankciók szemlélete

Mivel az unió polgárainak hozzávetőlegesen 57 százaléka van jelenleg teljesen immunizálva, ezért egyre több országban veszik komolyabban az oltatlanokra vonatkozó szankciókat. A cél továbbra is az, hogy EU elérje a 70 százalékos szintet a nyár végére, ami a szakemberek szerint megoldható. A probléma inkább az, hogy az oltási hajlandóság az utóbbi időben csökkent. Ennek okán már nem csak a franciáknál, hanem egyéb tagállamokban is törvényileg korlátozzák az oltatlan emberek lehetőségeit. Ez azt jelenti nem mehetnek étterembe, moziba, és egyéb olyan szórakozóhelykere, ahol nagyobb tömegek fordulhatnak elő. Nagy-Britanniában például, ahol az egyik legmagasabb az átoltottsági mutató, szeptembertől a fiatalokat csak oltási igazolással engedik majd be az éjszakai klubokba és egyéb rendezvényekre is.

Kína harcot indított a Delta variáns ellen. Új oltóanyag

Az elmúlt időszakban a Covid-19 elleni küzdelem sorra hozta az eredményeket. Ettől függetlenül a világ általános oltottsági aránya még mindig nem megfelelő. Szakemberek is elmondták, hogy amíg a nyájimmunitás nem éri el a megfelelő számot, addig újabb- és újabb variánsok megjelenésével kell számolni. Jelenleg a delta variáns terjed a legintenzívebben, ezért Kína erre koncentrált. Ennek köszönhetően nemsokára elkészülhet a kifejezetten delta-variáns elleni oltóanyag. Az új Pfizer vakcina kutatása, kifejlesztése során a számítástechnikát is segítségül hívták, és algoritmusok támogatásával állapították meg a nukleotid-sorrendeket, mivel óriási adatbázisokat kell kezelni. A delta elleni vakcina- a mostani állás szerint- szeptember környékén már elérhetővé válik.

Falus András immunológus elmondta, hogy az mRNS-technológiának köszönhetően, már elég gyorsan van lehetőség a vakcinák kifejlesztésére. Hozzáfűzte, hogy a legfontosabb mégis az lenne, hogy akik eddig még nem oltakoztak és még az első vakcinájukat sem kapták meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon. A harmadik oltás kapcsán kifejtette, hogy nem feltétlenül szükséges mindenkinek, mivel a vizsgálati eredmények alapján a Pfizer és Moderna vakcinát felvett emberek egy évig is védettek lehetnek.

Fotó: Pixabay Európában terjednek az oltatlanokra vonatkozó szankciók.

Covid cikhez hasznos linkeke

Oltásregisztráció

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Újra emelkednek az adatok Európában kell az oltás

Angela Merkel Németország kancellárja kijelentette, hogy amennyiben a fertőzöttek száma továbbra is emelkedő tendenciát mutat, fontolóra veszik az oltatlanokra kiszabott szankciók bevezetését Németországban is. Helge Braun hozzátette, ez elég magas kockázati tényező, hiszen a vírushelyzetet még nem uralják sehol. Az oltakozás az egyetlen, amivel megoldható a helyzet. Ezért elképzelhető, hogy azok, akik még egy oltást sem kaptak, nem mehetnek étterembe, moziba, sport eseményre, tehát olyan helyekre, ahol nagyobb tömegek jelenhetnek meg. Akik már felvették az oltást, teljesen egyértelműen, szabadabban mozoghatnak, hiszen nem jelentenek olyan rizikó tényezőt és nem sodorják veszélybe polgártársaikat. A téma azért került előtérbe, mert ugyanúgy, ahogy a tagállamokban is tapasztalható az oltási kedv és hajlandóság, az utóbbi hónapokban csökkenő tendenciát mutat. Németországban az immunizáltak aránya 49 százalékos, ami elegendő volt a megszorítások csökkentésére, de nem elegendő a koronavírus elleni közdelem győzelemre vitelére. Példaként a francia koronavírus-igazolvány bevezetése és az egészségügyi dolgozók kötelező oltása áll, ahol e bevezetés és a törvényi környezet hatására, ugyan humán ellenállás jött létre, de az oltási hajlandóság megnövekedett.

Meglepő kutatási eredmények kerültek napvilágra. Akár még butábbak is lehetünk a vírustól.

A Koronavírus meglepő hatásaira derült fény a kutatások alapján.

A Covid-19-nek hatása van a hasnyálmirigy működésére.

Olaszországban, több mint 500 páciens tüneteit és állapotát vizsgálták, tavaly március és május között. A kutatási adatok alapján kiderült, hogy sokaknak megemelkedett a vércukorszintje, ami a fertőzés után is megmaradt. A további ellenőrzések után az is kiderült, hogy a vizsgált embereknek korábban nem voltak diabéteszes problémáik. Ezen kutatási adatok azért is fontosak, mivel a hiperglikémiás tünetekkel rendelkező pácienseknél hosszabb kórházi kezelésre van szükség, sokkal súlyosabb tüneteket mutatnak és a szervezetük nagyobb oxigénellátást igényel a kezelések során.

Az esetek körülbelül 35 százalékában a magas vércukorszint legkevesebb 6 hónappal a koronavírussal való megfertőződést követően is fennállt – olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon.

Ez az első olyan kutatási adat eddig, ami azt mutatja, hogy a Covid-19-nek hatása van a hasnyálmirigy működésére. Mivel nem egyedi esetekről beszélünk, valószínűsíthetően hosszabb távú következményei is lehetnek az ilyen problémával küzdő emberek egészségügyi állapotára.

Akár még butábbak is lehetünk a koronavírustól az oltás sem segít? 

A Great British Intelligence kutatásai és tesztjei alatt több mint 81 ezer embert vizsgáltak és ebből közel 13 ezret, akik már átestek a koronavíruson. Többek közt IQ-tesztnek is alávetették a vizsgált személyeket, mely alapján kiderült, hogy azok, akik szervezetébe bekerült a koronavírus, vagyis átestek a fertőzésen, alacsonyabb teljesítményt produkáltak a vizsgálatok alatt. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a koronavírus hatása az agyi működésre is hatást gyakorol és sokkal szerteágazóbb, mint azt eddig sejtették. Azoknál, akik a betegség alatt kórházi kezelésre, konkrétan lélegeztetőgépre is kerültek, intelligencia hányadosuk csökkenése egyértelműen kimutatható. Amik felmerülnek az esetek túlnyomó többségében, azok a koncentrációs problémák, a problémamegoldásra irányuló teljesítmény és a logikus gondolkodási képesség csökkenés. Ez természetesen nem nagymértékű, viszont a kutatások során erre is fény derült. Minden esetre fontos a vírus hatásait ebből a szempontból is tovább értékelni, illetve további kutatásokat igényel a téma.

 

Forrás: infostart, MTI,

Fotó: Pixabay

 

Olvass tovább:

Covidizácionális perspektívában élünk

Jakab Ferenc virológus szerint az oltatlanok robbantják be a negyedik hullámot

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!