spot_imgspot_img
spot_img

Covid-19 Amiben élnünk kell

-

Article Top Ad (AdSense)

A minket sújtó Covid vírushelyzet Európa területén csillapodni látszik. Az oltási eredmények és a beoltottság, az elmúlt évhez képest viszonylag kedvezően alakult az utóbbi időszakban. Nyugodt nyár vár ránk, de lazítani nem szabad és mindig mérlegelni kell a helyzett. Egyelőre a maszkot is elfelejthetjük.

Levehetjük a maszkot

Múlt szombattól maszktalanok lehetünk csillapodik a Covid

Hosszú idő után, elérkezett a régóta várt helyzet. Levehetjük a maszkot! Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban arról nyilatkozozz, hogy még aznap meglehet az 5,5 milliomodik beoltott. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozások egy része hazánkban megszűnik, tehát új szakaszba léphetünk.

„A beoltottak száma elérte az 5,5 milliót. Szombattól nem kell maszk!” – jelentette Facebook-oldalán a kormány pénteken.

Az oltottsági arányúj szakaszába léptette a rendelkezéseket, melynek köszönhetően nem kell maszkot hordanunk. Azt is mondhatnánk , hogy majd két év távlatában az élet visszazökken oda, ahol a vírus előtt volt. A társadalom már rég áhította ezt a helyzetet, és olyan mintha a Chomolungma (Mount Everest és a világ legmagasabb pontja) érkezett volna el hozzánk, kristálytiszta levegőjével.

Hazánk oltottsági statisztikái által adott adatok alapján a lakosság légyszámához képest, olyan magas átoltottságot értünk el, mely alapján meghozták a döntést. A harmadik hullámot magunk mögött tudva, kis túlzással (pimaszul nevethetünk) a vírushelyzetre. A fertőzöttek száma fokozatosan csökken, és a kontrollált esetek is ritkulnak.

5,5 millió Covid ellen beoltott elérésének eredménye

Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Közlönyben hivatalos határozatban hirdette ki: „Magyarország elérte az 5,5 millió beoltottat, így szombaton életbe lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata”.

A kórházak, szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés. A maszkviselést nem kötelező a közterületeken, a tömegközlekedési eszközökön, és a különféle üzletekben.

Nagyon fontos a vendéglátás és turizmus szempontjából, hogy nem kell védettségi igazolást felmutatni, amennyiben vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, illetőleg üzletekbe szeretne valaki belépni. Mehetünk moziba, és részt vehetünk rendezvényeken és szabadtéri eseményeken a nélkül, hogy a maszk szorítását éreznénk. Teljesen megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások és a távolságtartási szabályzok. A családi események esetében 100 fős, lakodalom estében 400 fős korlátra módosul az eddigi szabály.

Enyhítés a sport, és zenés eseményeknél; és a zárt térben megrendezésre történő rendezvényeknél megmaradt az 500 fős korlátozás. Ezekben az esetekben szükséges maradt a védettséget igazoló okmány felmutatása.

https://kormany.hu/hirek/55-millio-beoltott-utan-megszunik-a-kotelezo-maszkviseles-es-ujabb-korlatozasok-kerulnek-feloldasra

Homogén és egyszerű az Uniós Covid igazolvány

Hazánk július elején vezette be a védettséget igazoló kártyát. A Magyar Közlönyben megjelenő frissítés szerint már az is benne van, hogy milyen típusú vakcinát kapott az illető. Akik a nyári szezon utazási szokásait követve külföldön szeretnék tölteni a pihenést, azt javasolják, hogy valamilyen formában nyomtassák ki az uniós igazolást. Mindenképpen alapvetés, ha kinyomtatott formában kezünk ügyében van a határátlépések alkalmával, sokkal egyszerűbb megoldást jelent. Természetesen az online igazolást sem szabad mellőzni, hiszen az rugalmasabban kezelhető némely esetekben.

Az igazolást itt szerezhetjük be:

Az Uniós igazolást a Fővárosi Önkormányzat állítja ki, az alapján, ahogy az kérvényező kéri. Lehet online, és papír formátumban is kérni. Magát az igazolás a háziorvosoknál is lehet intézni, amennyiben rendelkezünk személyazonosító adatokkal. Magának az igazolásnak érvényességét a rajta lévő QR-kód azonosítja, ezért a kiállítás után, érdemes a kód leellenőrzése, hogy az a megfelelően hiteles adatokat tartalmazza.

Tudnivalók:

A jogosultak az igazolványokat a kormányablakoknál ingyenesen kérhetik. A papír alapú igazolvány kiállítása ilyenkor a kérelem után azonnal, a helyszínen megtörténik. A kormányablakoknál az Uniós Covid-oltási, Covid-teszt- és felgyógyulási igazolvány igénylésre van lehetőség, melyek az igénylést követően PDF formátumban letölthetők és nyomtathatók. Az oltási igazolás érvényessége a jelenlegi jogalkotás alapján egy év!

A külföldön kapott oltások, esetében az is benyújthatja a kérvényt, aki olyan országban kapta, amit Magyarország elismer, és hazánkban ismert vakcinát kapott, amit igazolni is tud.

Az Uniós Covid-igazolvány a magyar védettségi igazolvánnyal egyenértékű

A rendelkezések alapján, akit már egyszer beoltottak, és az oltás óta nem telt el még egy év, vagy igazoltan átesett a fertőzésen, illetve rendelkezik PCR-teszttel, az hivatalosan elfogadható. Tehát hazánkban elfogadott az az oltás, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti felhasználásra jóváhagyott, vagy Magyarországon engedélyezték és felhasználták a lakosság oltására.

Jelenleg ebbe a körbe tartozó oltások a következők: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Szputnyik V, Sinopharm, Sinovac.

Ezen felül az uniós tagállamok saját hatáskörükben is meghatározhatják, mi minősül védettségnek. Itt az oltások számáról, és az oltás fajtájáról is szó lehet. A rendelkezések bár központosítva vannak, mégis eltérőek lehetnek. Ezért érdemes utazás elött alaposan utánanézni, hogy az adott ország, milyen rendelkezéssekkel fogadja be a turistákat, illetőleg milyen igazolásokat tart hitelesnek.

Az operatív törzs beszámolója a harmadik oltás kapcsán

Hazánk teljesen felkészült a harmadik oltási körre. Jelen helyzetben rendelkezésre áll elegendő vakcina, és ha szükséges, minden további nélkül elkezdhető az oltakozás. Azt is elmondták, hogy az oltások után kialakuló ellenanyagszint függvénye a harmadik szükségessége, „amihez még nincsnek adatok”. A Delta pedig itt van a közelünkben.

Rusvai Miklós víruskutató szerint, a kínai vakcinával oltottak kis százalékánál, az antitestek megjelenésének függvényében, nagyságrendileg október az azt időszak, amikor a harmadik oltásra szükség lehet. Véleménye szerint, a negyedik hullám elkerülése érdekében, ez fontos tényező lehet.

Oltási kedv kontra Németország

Németországban, mely az unió lakosságának nagy részét teszi ki, a Német Vöröskereszt (DRK) tapasztalatai alapján az utóbbi napokban csökkent az oltási hajlandóság. Az oltásra regisztráltak 5-10 százaléka nem jelent meg a második oltásnál. Mivel ez nem csak társadalmilag és Covid helyzet miatt, hanem gazdaságilag is mérhető adat illetőleg szám, 30 eurós bírságot szabnak ki azokra, akik nem vették fel, a regisztrált oltásaikat. Az elmaradt oltások miatt a kampány és a készletek felhasználása is sérül, ami nem csak a nyájimmunitás miatt jelentős, de komoly gazdasági tényezőt is jelent. Ez akár létrehozhatja, valamint elősegítheti egy negyedik hullám létrejöttét is.

Forrás: Portfolio, Infostart, Euronews, MTI,

Képek: Pixabay

Hasonló cikkek a témában:

A Delta mutáns egyre többet hallatt magáról, semmi jót nem ígér

 

A Covid vírus delta mutációja gyorsabban terjed. A kormány viszont nem fél ettől.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!