Cool Pasik, akikre érdemes odafigyelni!

-

Február harmadik hetét teljes egészében a férfiaknak szenteltük itt a magazin oldalán. Ennek szellemében szerkesztőségünk női tagjai elmesélték, kik is azok a férfiak, akikre szerintük érdemes odafigyelni és azt is eláruljuk, hogy miért. Színes lett a paletta, ahogy mi, a szerzők is sokfélék vagyunk.

Ljasuk Dimitry

Varázslatos filmeket készít a Tisza-tóról a környezetvédelmi aktivista, filmrendező, és reklámszakember, akinek szemén keresztül egészen máshogy kezdünk el gondolkodni a saját felelősségünkről. A tavaly tavaszi karantén bejelentkezéseit nézve lettem szerelmes én is a Tisza-tó vadregényes világába, mert a gyönyörű felvételeknek köszönhetően egycsapásra megváltozik a hozzáállásunk és a gondolkodásunk… És Dimi munkája éppen erről szól: finoman megfogja az emberek kezét és visszavisz a természetbe, hogy megpróbálja újra felépíteni a kapcsolatot természet és ember között.

(Szöllősi Tímea)

Horváth József rákkutató

“Mondhat nekem bárki bármit: a mai felgyorsult világban a legnagyobb ajándék, amit kaphatunk, az egészség” – mondta egy interjúban Horváth József, a fiatal molekuláris genetikus, rákkutató.

Sok ember számára lehet példakép: a karcagi cigánytelepen nevelkedett, onnan került középiskolába, majd egyetemre. A családjában fontos volt az olvasás, a könyvek szeretete, ezért Horváth József már az óvodába is úgy került, hogy tudott olvasni – magától tanulta meg, úgy, hogy figyelte az idősebb testvéreit.

Középiskolában biológia versenyt nyert. 2009-ben végzett a Debreceni Egyetem biológia szakán, 2013-ban szerzett mesterdiplomát molekuláris genetikából, 2015-ben Aranypánt-díjat kapott. Nem csak bizonyos ráktípusokat kutat, hanem a cannabis növényből kinyert cannabidiol molekulák daganatos betegségekre gyakorolt hatását is, annak érdekében, hogy egy lehetséges új terápiára legyen lehetőségük a betegeknek. Célja, hogy személyre szóló kezelést kaphassanak a betegek.

Hívő ember, ebből nem is csinál titkot, tudományos előadásain is őszintén beszél erről. Facebook-oldalát 126 ezren követik, bejegyzései rengeteg embert inspirálnak.

(Szegedi Éva)

Horváth József molekuláris genetikus, rákkutató a karcagi cigánytelepről jutott el az egyetemig
Horváth József molekuláris genetikus, rákkutató – fotó forrása: Youtube képernyőfotó

Szabó-Kimmel Tamás

Szabó Kimmel Tamás
Szabó Kimmel Tamás | Fotó: Szabó Kimmel Tamás Facebook oldala

Az a típus vagyok, aki 30 évesen is gond nélkül “beleszeret” egy Walt Disney mese főszereplőjébe, vagy egy film karakterébe. A férfiak mindig is a személyiségükkel fogtak meg igazán, a lázadó és nagy igazságérzettel rendelkező főhősök iránt általában megdobban a szívem. Így volt ez az egyik kedvenc filmem, a Hair főszereplőjével is. A háború-ellenes és bátor hippiről évekig álmodoztam tini fruskaként.

George Bergert pedig Szabó-Kimmel Tamás keltette életre a Belvárosi Színházban és teljesen lenyűgözött az alakítása, itt figyeltem fel a színész munkásságára – és a külsejére is persze. Az előadás végén már ütöttem is be a nevét a keresőbe és kutakodtam egy kicsit – kíváncsi voltam a nagy kedvencemet megformáló pasas életére.

Szabó-Kimmel nem csak egy helyes pasi aki mellesleg nagyon tehetséges színész, hanem aktívan részt vesz a társadalom és a közélet – számomra is fontos – ügyeiben: kiállt a független és autonóm oktatás mellett a FREE SZFE mozgalom támogatásával, az UNICEF nagyköveteként sokat tesz a nélkülöző gyerekekért és úgy gondolom, a hírnevét rendkívül pozitív és a társadalmat építő módon használja fel. Ez az értékrend rendkívül közel áll az idealista kis lelkemhez, számomra ilyen a nagybetűs FÉRFI.

(Csabai Bernadett)

 

Mindig is fontos szerepet töltött be az életemben a zene. Nagyjából mindenféle zene, már ami a műfajt illeti. A korom, az élethelyzeteim, az ízlésem és hangulatom által különböző korszakaim voltak, vannak, mikor, melyik stílus is kerül előtérbe. Egy biztos, rajongó típus vagyok (ez 40 felett sem változott), így a kedvenc férfi előadóim tekintetében soha nem tudtam eltekinteni a kisugárzástól, attól, hogy hatással legyen rám az az előadó, (anyukám szava járásával élve legyen benne só), persze a külső kevés, kell, hogy legyen benne valami, valami plusz,  énekeseknél, hogy borsozzon a hátam a hangjuktól, és, hogy szuggesztív egyéniségek legyenek.

Aztán jött a feladat, hogy egy COOL pasit válasszunk, hát nekem ez nem megy, így három különböző zenei stílus számomra fontos képviselőjét emelném ki.

Feke Pál – musical színész

A Kiskegyed szerkesztőségében dolgoztam akkor, egy kolléganőm pedig időnként gyakorlatilag félájultan rohant be a szobánkban és állandóan valami énekes pasiról áradozott, akinek ő segít a menedzselésébe. Bevallom kíváncsi lettem. A “nagy” találkozás nem váratott magára sokáig, mert meghívást kaptam a Musical Színház Jekyll és Hyde című előadására, ahol Feke Pál bár pici szerepben, de lenyűgözött a hangjával. Az igazi áttörést számára a Jézus Krisztus szuper sztár címszerepe adta, a Szegedi Szabadtéren, ahol is minden idők legfiatalabb Jézus megformáló volt. Később az István, a király szerepkeresős műsorban követtem nyomon, ahogy megkapja István szerepét (persze én már az első adásnál tudtam, hogy csak ő lehet István). Azóta ismert musical sztár lett, különleges, “bármit el tud énekelni” hangjával bármikor elvarázsol.

Vitáris Iván – az Ivan & the Parazol énekese

Későn fekvő vagyok, vagy olvasok, de néha csak kapcsolgatom a távirányítót, így az egyik éjszaka belefutottam egy angol nyelvű Ivan & the Parazol koncertbe, és ott ragadtam másfél órát, még inni és más dolgokat intézni sem mentem ki. Zseniális a zenéjük, imádtam őket nézni (ez azóta sem változott), és elképesztett az az energia, amivel Iván végig tol egy koncertet. Az biztos, hogy nem egy altató zenéről beszélünk. Azóta számos nyilatkozatát hallottam, mindig szívmelengető, okos, intelligens fiatalokat hallgatni, akik amellett, hogy baromi jól zenélnek, még gondolataik is vannak, nem is akármilyenek.

Ed Sheeran contra Ivan

Sziget, mindenki Ed Sheeranra nyomul, tini lányok ájuldoznak, hát őszintén én teljesen kívül maradtam azon a koncerten. Nem úgy az Ivan & the Parazol-on, ahol elől állhattam, (vagyis táncolhattam), és annyi energiát adtak át, hogy még hetekig táplálkoztam belőle.

Cser Krisztián operaénekes

A basszus hangfajú énekes az Operaház magánénekese, igen széles repertoárral rendelkezik. A gazdag hangi világa mellett ezt a sokszínűséget is kedvelem benne, hiszen klasszikus darabokban, kortárs operákban és klasszikusok modern feldolgozásaiban egyaránt játszik, oratórium repertoárjáról nem is beszélve. Utoljára élőben Mozart: Varázsfuvolájában láttam, Sarastro szerepében, ahol a hangja mellett színészi játéka ismételten lenyűgözött.

Már csak ezek miatt a fiúk miatt is várom, hogy újra nyíljanak végre a kulturális intézmények.

(Veszeli Annamária)

Nagy Ádám – Fókuszcsoport

A tévé eljelentéktelenedésével egyre többen fordulunk értelmes tartalomért az internethez, az utóbbi években pedig a magyar Youtuberek között is többen túlléptek a tizenévesek célcsoportján és komolyabb mondanivalóval bíró videókat készítenek. Ilyen például a Fókuszcsoport, ami a Máltai üzletasszonyok videóval robbant be a köztudatba. A csatorna a beszélőfejes formátumot követi. A civilben operatőrként és vágóként dolgozó, amúgy gazdálkodási és menedzsment szakon végzett közgazdász, Nagy Ádám videós trendekre reagál, közéleti eseményeket elemez – néha egészen messzire evezve az eredeti alapanyagtól.

A külföldi videós példákat sikerült magyarra fordítania, közben a csatornájának személyessége sem szenvedett csorbát. Az aktualitások gyakran csak ürügyül szolgálnak, hogy felhívja a figyelmet egy fontosabb kérdésre. Az álhírekről készített anyagának szakmai okokból is kifejezetten örültem, de több “hiánypótló” témával is foglalkozik és elmondja a véleményét anélkül, hogy a csatornát a saját egója/kultusza építésére használná. Különösen fontosnak éreztem, hogy egy szponzorációs együttműködést arra használt, hogy felhívja a figyelmet más, szerinte értékes tartalmat készítő Youtuberekre, vagyis a saját népszerűségével segített a kevesebb követővel rendelkező kollégáit.

Farhan Akhtar – színész, énekes, rendező

Az indiai filmek vagy zenei élet kissé kiesnek az átlag hazai kultúrafogyasztó látóköréből, Farhan Akhtar nevét azonban érdemes megjegyezni. Például azért, mert a Netflix és a többi streaming szolgáltatónak hála itthon is egyre több külföldi film érhető el. A 47 éves Farhan igazi Bollywoodi filmes dinasztia sarja, nagyapja elismert költő volt, édesapja az egyik legismertebb filmes dalszövegíró, forgatókönyvíró, édesanyja színész-forgatókönyvíró. Ilyen háttérrel szinte egyenes út vezetett a filmvilágba.

Azonban Bollywoodban sem csak a hátszél számít, hanem a tehetség, Farhannak pedig több területen is akad. Színészként ikerhuga, Zoya több filmben is rendezte, de írtak együtt forgatókönyvet és dalszövegeket is. Producerként, rendezőként és énekesként is kipróbálta magát – és mindegyikben remekül teljesített. Itthon legutóbb a Gullyboy című filmjét lehetett látni a Miskolci Cinefesten, melynek Farhan a producere, Zoya a rendezője volt. A Netflix kínálatában található filmjei közül a Rock on!!, a Zindagi Na Milegi Dobara és a Don vagy a Sky is pink, ahol Pryanka Chopra a partnere. Emellett aktivistaként tevékenykedik, ő indította el a Férfiak a nemi erőszak és a diszkrimináció elleni kampányt Indiában.

(Borbély Zsuzsa)

(A videó a Zindagi Na Milegi főcíme, Farhan mellett Hritik Roshan (a rendezett üzletember) és Abhey Deol (a szemüveges langaléta) látható még benne)

Benedek Miklós- színész, rendező

Benedek Miklós színész
Benedek Miklós, kép: wikipédia/ Kaiser Ottó felvétele

A Kossuth- és Jászai Mari-díjjal kitüntetett érdemes és kiváló művész, a tavaly elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó édesapja számomra a nagybetűs úriember. Remek színész és példaértékű apa. Fegyelmezett, intelligens, alapos, kimért, sajátosan fanyar humorú és még mindig magával ragadó a színészi játéka. Olyan jelenség ő, amilyenből egyre kevesebb van manapság.

Mivel már gyerekként könyvek közt szocializálódtam, imádtam a fantáziámban életre kelő regényhősöket, és foglalkoztatott a költők, írók sorsa, személyisége is. Egészen fiatalon láttam először Benedek Miklóst a Közjáték- Kosztolányi című minisorozatban, és nagyon megfogott a játéka, karaktere.

Legutóbb az Orlai Produkciós Iroda Heisenberg című kétszereplős darabjában láttam Ullmann Mónikával játszani. Egy kései szerelem története ez, amiben egy váratlan találkozás megváltoztatja két ember életét, és egymásra hangolódnak a hatalmas korkülönbség ellenére is. Benedek Miklósnak ebben a figurájában is ott van a rá jellemző kimért elegancia. Színészként mintegy 150 darabban játszott, s rendezőként is mintegy 40 darabot jegyez. A Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja.

(R. Szabó Zsuzsa)

 

További cikkeink:

Képzelt férfiak, akikkel szívesen randiznánk

„Az érzékeny férfi már nem kínos”

Mit szeretnek a férfiak az ágyban? Megkérdeztük tőlük!

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!