Coco Chanel öltözködési tanácsai, amelyek soha nem mennek ki a divatból

-

Coco Chanel, aki a feketén és a fehéren kívül alig néhány színt hordott minden idők egyik legelegánsabb nőjeként vonult be a történelembe. De vajon mi az, ami egyszerű és elegáns stílusát ikonikussá tette, és vajon hogyan tudjuk követni stílusát? 

Minden idők egyik legikonikusabb divattervezője varrónőként kezdte, majd létrehozta világszerte elismert divatmárkáját. Divattanácsai –  amelyeket annak idején kortársainak adott – még ma is megállják a helyüket, és bár a francia tervező 1971-ben meghalt, a divatról és az öltözködésről vallott felfogása ma is ugyanolyan időszerű és meghatározó.

Színes és különleges egyéniségével a divatvilág úttörője lett, aki egymaga egy egész korszakot határozott meg, és időtlen stílusával újraértelmezte azt, ahogyan egy nőnek öltözködnie kell. Nézzük, mit tanulhatunk tőle:

“A divat változik, de a stílus örök.”

Coco Chanel mindig a saját egyéni stílusban hitt. Divattervezőként a hosszú évek során számos változásnak volt szemtanúja a divat világában, végig élte a különböző trendek alakulását, de ami a legfontosabb, hogy a saját stílusa mindig megmaradt.

“Egy nő szép cipőben soha nem lehet csúnya.”

Minden öltözék kulcsa a jó cipő. Nézz meg egy nőt, aki a cipőjében nem tud járni, akinek koszos a lábbelije, vagy akin látszik, hogy nagyon kényelmetlen a cipője: a látvány magáért beszél. És itt most nem arról van szó, hogy aki stílusos és elegáns szeretne lenni, annak magassarkú cipőt kell hordani, pusztán csak arról, hogy JÓ cipőt hordjon. Egy jó cipő jól illeszkedik a lábra, kényelmes, jól néz ki, csinos és illik az öltözékhez. Ez az a cipő, amiben magabiztosnak és jól öltözöttnek érezzük magunkat.

“A divat, olyan mint az építészet: minden arányok kérdése.”

 

Coco Chanel szerint annak a nőnek, aki jól öltözött szeretne lenni, mindig figyelnie kell az arányokra. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik ruhadarab szűk fazonú, akkor a harmonikus összhatás érdekében ki kell egyensúlyozni egy lazább fazonú darabbal. Chanel szerint az elegáns és csinos kinézet titka a szűkített fazon: ezek azok a ruhadarabok, amelyek jól illeszkednek testünkre, de nem tapadnak rá szorosan.

“Keresd a nőt a ruhában. Ha nincs nő, nincs ruha sem.”

Más szavakkal: viseld te a ruhát, ne a ruha viseljen téged. A francia nők magabiztosan hordják ruháikat, de soha nem öntelten: a könnyedén elegáns stílus nagymesterei ők. A lényeg, hogy te magad vagy a lényeg, a ruha csak a megjelenésed kiegészítésére szolgál.

“Mindig jobb egy kicsit alulöltözöttnek lenni.”

Ezt mi magyarok úgy mondjuk, hogy a kevesebb mindig több. Coco Chanel is, mint a legtöbb francia nő  sallangmentesen öltözködött és kerülte a túlzásokat.  Chanel felfogása az volt, hogy inkább az minőségi anyagokból készült egyszerű, finom és klasszikus megjelenést részesítsük előnyben, mint a túl sok díszítést, mert sokkal különlegesebbé és elegánsabbá tesz egy öltözetet egy érdekes részlet vagy szabásvonal.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!