spot_imgspot_img
spot_img

A Cider világnapja és amit nem tudtál

-

Article Top Ad (AdSense)

A cider Britanniából és Franciaországból eredeztethető almaital. Jellegzetessége az alacsony alkoholtartalom, a nemzetközi gyakorlat szerint 2-8,5%. A cider elnevezést hivatalosan almából készült italokra szokás használni, ettől függetlenül mára gyűjtőnévként is szerepel. Gyümölcsös, alacsony alkoholtartalmú italokra használatos. Angliában és Írországban a cidert a sörhöz hasonlóan csapolják. Az almaborból természetesen szeszt is főznek, amit úgy hívnak Calvados.

Fotó: Pixabay

Mi is a cider valójában

Egyszerűen fogalmazva szénsavas almabor. A cider az alma levének megerjesztésével nyert alkoholos ital. A kereskedelmi forgalomban régóta kapható, jellegzetessége az alacsony alkoholtartalom. Ez a fajta almabor hagyományosan a száraz pezsgőhöz hasonlóan készül natúr almamustból, sok népszerű márka azonban csak az alkoholtartalom és a szénsavasság tekintetében imitálja ezt a hagyományt – gyakori, hogy erősen cukrozott és vizezett almaléből erjesztik, hozzáadott szén-dioxiddal és ízesítőkkel.

Magyarországon a bőséges almatermesztés lehetőséget nyújt az almabor készítésére. Az őszi érésű almák bármely fajtája alkalmas lehet, de az éretlen és hullott gyümölcs minőségi házi bor készítésére nem alkalmas.

Fotó: Pixabay

Nemzetközileg népszerű ital

Az alma erjesztett levéből készült alkoholos ital, ami széles körben elérhető. Jellegzetes az Egyesült Királyságban, az Ír Köztársaságban, ahol a világon a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztása. Jellemző ital még, Indiában, Kanadában, Ausztráliában, és Új-Zélandon. Európának is megvannak a maga almabor típusai, Rajna-vidék-Pfalz és Hessen pedig az Apfelwein néven ismert, különösen fanyar változatot állítják elő.

Fotó: Pixabay

A cider kalandjai a világban

Az Egyesült Királyságban az almafák már jóval Krisztus születése előtt honosak voltak. A rómaiak jegyezték fel elsőként, hogy a brit szigetlakók almából és gyümölcsökből erjesztett italt fogyasztottak. Nem is kérdéses tehát, hogy kik kezdték el el terjeszteni ezt az italt. Mivel akkoriban a gyümölcstermesztés és ezzel együtt az almatermesztés még gyerekcipőben járt jószerével, csak úgy a vadon termő almákból készítettek italt. Ez azzal járt, hogy nem vacakoltak a dologgal, leszedték épp ami terem, így rengeteg féle almabor készült, nagyon sok fajta egymástól eltérő ízben.

Fotó: Pixabay

Érdekesség az alma kapcsán, hogy ennek a gyümölcsnek ötvenhétezer génjét fedezték eddig fel. Ahhoz képest, hogy az embernek maximum huszonötezer van, rádöbbenhetünk, hogy az alma milyen különleges. Ha az ember elültet egy magot, akkor egy ízre, formára, küllemre teljesen más almát kap, mint amelyik a magot adta. A belőle készült italok a fajtától, elkészítési technológiától függően eszméletlen sok ízt tudnak prezentálni.

Fotó: Pixabay

A cider őse nem egyértelmű

Ezen sokszínűség miatt az őscider egy rendkívül sokszínű, ízű és minőségű ital volt. A rómaiak ( ki mások) egy idő után felfedezték az úgynevezett gyökérsarjról való szaporítás. Így elérték, hogy az új, már szaporított fa termése ugyanolyan legyen, mint az anyafáé. A következő nagy átalakulás a cider történetében a Britannia normann megszállása volt. A már akkor eléggé jól tökéletesített, termelési és erjesztési eljárásaiknak köszönhetően, a javult az almafák termésének minősége és mennyisége, a cider készítésének tökéletesítése. így történt, hogy a XIII. századra Angliában nép ital lett. Főként azokat a fajtákat használták fel a készítésére, melyek íze nem volt annyira intenzív, sőt még a napszámosok bérének egy részét is ciderben fizették ki. Az 1500-as évekre Normandia lett a cider nagyhatalom, ahol külön erre a célra több mint 65 féle almát nemesítettek.

Fotó: Pixabay

A mostani cider világa

Ahogy minden, az évek során a cider készítése is fejlődött. Mára két egymástól különböző alapmegoldás létezik az elkészítésére. Az egyik az úgynevezett kézműves jellegzetessége, a Champagne stílusú palackos érlelés. A már megerjedt ciderbe újabb adag cukrot és élesztőt tesznek, majd lezárják a palackot. Az üvegen belül elindul egy másodlagos fermentáció, melynek során szén dioxid keletkezik. Mivel az érlelési folyamat macerásabb és hosszabb, ezek az italok mélyebb ízekkel, gazdagabb aromákkal rendelkeznek. Ahogy a kezdetekkor is, az almabor íze manapság is változó. Az alma borokat a száraztól az édesig, a szénsavastól a szénsavmentesig lehet osztályozni. A tömeggyártású almaborok hasonlítanak a habzóborra.

Kihirdették a 2022-23-as S. Pellegrino Young Chef Academy verseny regionális győztesét

A város legkülönlegesebb borshopja újabb kuriózum tételekkel csábít

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!