A jósnő megmondta, az asszonyok áldani fogják Christian Diort

-

Divattervezésre született Christian Dior, aki jósnője nélkül nem volt hajlandó dönteni semmiről. Szenvedélyének élt akkor is, amikor a II. világháború alatt vendégköre leszűkült a náci felsővezetőkre, akik fogságban tartották egyetlen nővérét. A háború utáni újításai sokkolóan hatottak, aminek köszönhetően a Dior márka halála után is fennmaradt.

Babona

Christian Dior szülei politikai karriert szántak fiúknak, ezért beíratták a párizsi Politikai Tanulmányok Intézetébe. Dior őszintén érdeklődött az anarchizmus és a kommunizmus társadalmi-politikai hatásai iránt, de Párizsban lehetetlennek érezte, hogy ne foglalkozzon a divattal.

Közrejátszott a múltja is, hiszen nem tudta kiverni a fejéből azt a jövendölést, amit még tizenéves korában olvasott ki egy jósnő a tenyeréből: „Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni.” Párizsban megértette, hogy a jóslatban a divatról volt szó.

Innentől kezdve nem hozott meg egy fontos döntést sem a jósnője, Madame Delahaye nélkül. Minden bemutató minden darabját jóváhagyatta vele, minden esemény időpontját vele együtt választotta ki. Csak egyszer nem hallgatott rá, de annak végzetes következménye lett.

New Look

Képzeljük el. Vége a II. világháborúnak. Szürke, alaktalan, térdet takaró, kerek kivágású ruhák dominálnak. Erre Dior megrendezi az első nagyszabású divatbemutatóját, amihez hasonlót még soha senki nem látott.

Az akkori divatbemutatóktól vadul eltérő eseményt hozott össze, ami tele volt fényeffektekkel, közben a háttérben zene szólt. Ehhez párosult az a kollekció, amivel bebizonyította, hogy a legjobbak közé tartozik.

A modellek olyan ruhákban vonultak végig, amik élesen kiemelték az alakjukat, fűzőket, állat- és virágmintákat, hatalmas kivágásokat, merész magassarkú cipőket és óriási karimájú kalapokat viseltek. A színek, a formák szinte sokkolták a közönséget. Egy amerikai újságíró úgy fogalmazott, hogy ez a „New Look”, ez az új divat.

Kép: Christian Dior nagyszabású divatbemutatója_Christian Dior

Miss Dior

A ruhák mellett harisnyákat, táskákat és egyéb kiegészítőket is piacra dobott, de a társadalom felső rétege tudta csak megfizetni őket. Sokszor kérdezték a divattervezőtől, hogy mit ajánl azoknak a nőknek, akik nem tudják megengedni magunknak a legdivatosabb darabokat. Dior úgy döntött, hogy egy mindenki számára elérhető dologgal fog előrukkolni.

Az illatok végtelenjéből megkomponálta a Miss Dior parfümöt, amit nővéréről, Catherine Diorról nevezett el. Catherine a II. világháborúban, a náci megszállás alatt a francia ellenállás tagja volt. A Gestapo elfogta és a háború végéig egy koncentrációs táborban raboskodott. Dior tisztelte nővérét, de neki ez idő alatt egyetlen fizető vendégköre, a náci felsőhatalom volt.

Szenvedély

Dior a divat mellett a legfontosabb dolognak a jó minőségű alapanyagokból elkészített ételeket tartotta. Osztriga, libamáj, de még jól elkészített hotdog is szerepelt néha a menün. Az ételek iránti szenvedélye azonban idővel meglátszott rajta. Egyre csak hízott, majd két szívrohammal is meg kellett küzdenie.

Orvosai azt javasolták neki, hogy utazzon el, pihenjen és diétázzon. Dior jósnője azonban azt javasolta neki, hogy ne menjen, mégis, életében talán először nem hallgatott Madame Delahayere.

Minden rendben volt egészen a pihenésének utolsó napjáig, amikor úgy döntött, hogy az utazás végére megérdemel egy nagy vacsorát. Nem sokkal azután, hogy kiélvezett minden egyes falatot a jól megrakott asztalról, elérte a harmadik szívroham. 52 évesen halt meg.

Kép: Christian Dior_Bazaar

A márka

Halála után a Christian Dior név fennmaradt. Mai napig az egyik legsikeresebb divatdiktátor márka. Először a fiatal, francia divattervező, Yves Saint-Laurent vette át a Dior-ház művészeti igazgatójának szerepét, de úgy tűnt, hogy saját elképzelései nem egyeztek meg a márkával, ezért új útra tért. Így született meg a szintén mai napig sikeres, Yves Saint-Laurent divatház.

2023-as téli divatról részletesen írtunk korábban, amiből a Dior márka sem maradt ki. Köntösjellegű kabátok és bőrkabátok hódítanak, az elengedhetetlen fűző is felbukkant és a Diorhoz méltó minták és színek pezsdítik fel idén a hideg, sötét, téli napokat.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!